Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

11 438 röster mot nationalism!

Stå upp för kvinnors rättigheter, och samarbeta inte med nationalister! Det var budskapet när vi lämnade över uppropet mot nationalism till statsministerkandidaterna. Hela 11 438 personer stod bakom uppropet.

Goodwillambassadör Linnéa Claeson och Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff på plats utanför Rosenbad för överlämningen av 11 438 namnunderskrifter. Foto: Julia Örtegren
Goodwillambassadör Linnéa Claeson och Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff på plats utanför Rosenbad för överlämningen av 11 438 namnunderskrifter. Foto: Julia Örtegren

Uppropet #kvinnorsval mot nationalism har gått i mål. Genom uppropet kräver vi att kommande statsminister inte ska samarbeta med nationalister.

– Det finns ett parti i den svenska riksdagen som går till val på att begränsa aborträtten, det kan vi aldrig acceptera, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

Genom uppropet pekar vi på att jämställdheten i Sverige är resultatet av en lång kamp för kvinnors rättigheter och inte något nedärvt ”svenskt”.

– I flera av de länder där vi jobbar kan vi se hur nationalismen vill pressa tillbaka kvinnor i traditionella könsroller, och begränsa deras rätt till sin egen kropp. En blivande statsminister måste ta vår varning på allvar. Att samarbeta med nationalister kommer att bli förödande för Sveriges kvinnor och jämställdheten, säger Petra Tötterman Andorff.

(S) lovar att aldrig samarbeta med SD

Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) tog emot uppropet å Socialdemokraternas vägnar. Foto: Julia Örtegren.

Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) tog emot uppropet å Socialdemokraternas vägnar.
”Jag och Socialdemokraterna är tydliga med att vi aldrig kommer att samarbeta med SD eller några andra nationalister. Vi har under lång tid kämpat hårt för kvinnors rättigheter. Jag kommer fortsätta kämpa för kvinnors rätt till sin egen kropp och mot traditionella könsnormer. Vi ska försvara kvinnors rättigheter”, säger hon.

(M) lovar stå upp för jämställdhet

Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson Jessica Polfjärd tog emot underskrifterna för vidare befordran till Ulf Kristersson. Foto: Julia Örtegren

Uppropet överlämnades även till Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson Jessica Polfjärd för vidare befordran till Ulf Kristersson. Hon säger: ”För oss Moderater så är jämställdheten en frihetsfråga. Vi kommer aldrig backa från det faktum att män och kvinnor är jämställda, och de värderingar vi har i Sverige idag inte är självklara, och då måste vi, och alla andra, stå upp för dem.”

29 augusti 2018

Läs mer om uppropet #kvinnorsval

Starka bakåtsträvande krafter i Sverige och i vår omvärld vill att kvinnor ska tillbaka i traditionella roller, och vill begränsa kvinnors rätt till sin egen kropp. Vi har sett det hända runt om i världen, och det kan hända här. Nationalismen är på frammarsch även i Sverige.

Läs mer om uppropet #kvinnorsval »

Läs mer: