Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”De kallar oss förrädare”

Trots ett undertecknat fredsavtal år 2013 är Demokratiska Republiken Kongo (DR Kongo) fortfarande ett land präglat av konflikter och politiska kriser. Kvinnorättsaktivisten Gégé Katana Bukuru har arbetat för fred och en bättre situation för kvinnor i området Uvira i över trettio år. Trots att hon har hotats med fängelse, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot, fortsätter hon kampen.

Gégé Katana Bukuru leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation SOFAD, som jobbar för att fler kvinnor ska delta i beslut i byar och städer – en kontroversiell fråga i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätt att höja rösten mot en man. Foto: Bertin Mungombe
Gégé Katana Bukuru leder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation SOFAD, som jobbar för att fler kvinnor ska delta i beslut i byar och städer – en kontroversiell fråga i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätt att höja rösten mot en man. Foto: Bertin Mungombe

– Jag är medveten om hoten. Men idag kan jag se att vi är många fler jämfört med när jag började. Man måste fortsätta hela vägen, att backa är inte ett alternativ, säger Gégé Katana Bukuru.

Under dödshot och ständig bevakning

Hon berättar om dödshot, att ständigt vara bevakad och vara tvingad att se på när nära vänner utsättas för tortyr. Bakom trakasserierna finns både statliga aktörer och krigsherrar.

Gégé Katana Bukurus organisation SOFAD (Solidarity Movement of Women’s Rights Activists) organiserar kvinnor i byar i fredsklubbar och jobbar mot sexuellt våld. De uppmuntrar också mödrar att inte skicka sina söner i krig, något som provocerar.

– De kallar oss förrädare. De säger att vi säljer ut vårt land, att vi samarbetar med fienden. Alla väpnade grupper anklagar oss för att vara allierade med deras motståndare, säger Gégé Katana Bukuru.

En av Gégé Katana Bukurus säkerhetsstrategier är att ha det så stökigt som möjligt.
En av Gégé Katana Bukurus säkerhetsstrategier är att ha det så stökigt som möjligt. "Det betyder att polisen eller militären behöver minst två dagar för att hitta det de letar efter och det ger mig tillräckligt med tid för att varna personer som skulle kunna vara i fara", säger hon. Foto: Cato Lein

Gégé Katana Bukuru har varit med om husrannsakan av både sitt kontor och hem flera gånger. Det är ett av flera sätt som statliga aktörer använder för att skrämma kvinnorättsaktivister. Gégé Katana Bukuru berättar att hennes strategi är att ha det så stökigt som möjligt.

– Det är en fullkomlig röra! Det betyder att polisen eller militären behöver minst två dagar för att hitta det de letar efter och det ger mig tillräckligt med tid för att varna personer som skulle kunna vara i fara.

”Om du är människorättsaktivist är du lagligt byte”

Vid ett tillfälle ringde en man som presenterade sig som överste och krävde att hon skulle möta honom en timme senare på en undanskymd plats. ”Det är bäst för dig att du kommer, annars letar vi upp dig”, sa mannen. Gégé gick till polisen den gången, men de sa bara att de inte har kontroll över de väpnade grupperna och att hon behöver vara försiktigare.

– Om du är människorättsaktivist är du lagligt byte. Kvinnor som är politiskt aktiva är särskilt utsatta eftersom samhället inte accepterar dem. Vi anses svåra, ja till och med respektlösa, för att vi inte följer traditionerna, säger Gégé Katana Bukuru.

Så tystas en kvinnorörelse

Nationalism, extremism och traditionella värderingar skapar en giftcocktail som krymper möjligheten att arbeta för kvinnors rättigheter. Vår rapport ”Suffocating the Movement – Shrinking space for women’s rights” och den svenska sammanfattningen ”Så tystas en kvinnorörelse” visar hur jämställdheten och demokratin är i fara.

Läs mer om hur nationalismen hotar kvinnors rättigheter och ladda ner rapporten »

Läs mer: