Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Nu krymper utrymmet snabbt”

– Civilsamhällets rättigheter höll fortfarande på att utvecklas när den nya regeringen började inskränka dem. Nu krymper utrymmet snabbt, säger Kamila Ferenc som är jurist och arbetar för Federation for Women and Family Planning i Polens huvudstad Warszawa.

Kamila Ferenc är jurist och arbetar för Federation for Women and Family Planning i Polen. På bilden håller hon i ett plakat där det står
Kamila Ferenc är jurist och arbetar för Federation for Women and Family Planning i Polen. På bilden håller hon i ett plakat där det står "Nu är det nog med statligt förtryck".

Nationella Institutet för Frihet heter ett nyligen inrättat statligt organ med ansvar för att fördela bidrag till civilsamhället i Polen. Kamila Ferenc litar inte på dess opartiskhet.

– Det är skapat och kontrollerat av den polska regeringen samtidigt som det utger sig för att vara gräsrotsbaserat och objektivt, säger hon.

Demonstrationsfriheten har minskat

Hon märker redan hur stora delar av det statliga stödet till civilsamhället går till organisationer som stödjer regeringens linje. Vissa av dem har, enligt Kamila Ferenc, till uppgift att misstänkliggöra andra civilsamhällesorganisationer. Demonstrationsfriheten har minskat genom utökade befogenheter för polisen och personer som använder sig av civil olydnad hotas av böter.

Kamila Ferenc menar att det pågår trakasserier av organisationer som är kritiska mot regeringen. Rättsliga processer mot organisationer får orimliga proportioner, finansiella inspektioner genomförs godtyckligt och statliga bidrag dras tillbaka från progressiva organisationer som arbetar för utbildning inom jämställdhet, kvinnors rättigheter och mot diskriminering.

”Den polska modern”

– Kvinnoaktivister är de som oftast arbetar inom områden som regeringen särskilt riktar in sig på, så de blir attackerade och utsatta. Deras verksamhet, kamp och beslutsamhet ställs i motsats 
till den stereotypa modellen för ”den polska modern”, som ska ha familj och hem som främsta prioritet. Det är helt naturligt och accepterat att män är aktivister eller har politiska karriärer. När en kvinna vill göra samma sak ses det som ett bevis på att något är fel på henne, att hon är cynisk eller girig, säger Kamila Ferenc.

Abortmotståndare publicerade manipulativ rapport

Motståndet mot abort är stort i Polen. En lobbygrupp mot aborter är Ordo Iuris, som säger att de vill försvara rättsstaten och Polens grundlag. De attackerade nyligen Federation for Women and Family Planning genom att publicera en manipulativ rapport om deras ekonomi.

– De sa att vi fick pengar från ”utlandet” för att initiera den Svarta Protesten i Polen och att vi inte alls var en gräsrotsrörelse, säger Kamila Ferenc.

DEN SVARTA PROTESTEN
Den Svarta Protesten samlade tiotusentals kvinnor i hela Polen i oktober 2016 i protest mot ett utökat abortförbud. Förslaget röstades ner som en följd av de massiva protesterna.

Så tystas en kvinnorörelse

Nationalism, extremism och traditionella värderingar skapar en giftcocktail som krymper möjligheten att arbeta för kvinnors rättigheter. Vår rapport ”Suffocating the Movement – Shrinking space for women’s rights” och den svenska sammanfattningen ”Så tystas en kvinnorörelse” visar hur jämställdheten och demokratin är i fara.

Läs mer om hur nationalismen hotar kvinnors rättigheter och ladda ner rapporten här »