Metoo-rörelsen har startat en revolution i Sverige. Men vad betyder det för kvinnors rättigheter i världen och vad blir nästa steg? Vi har frågat våra goodwill-ambassadörer Linnéa Claeson, Alexandra Pascalidou och Fanna Ndow Norrby om hur de ser på #metoo kopplat till kvinnors rättigheter i världen och framöver.
Alexandra, hur ser du att #metoo kan bidra till kvinnors rättigheter och minska kvinnors utsatthet runt om i världen på sikt?
– Vi kan hålla varandra i handen och äntligen berätta utan att skuld- och skambeläggas. Vi kan bryta tystnaden och tabun. Och makten ställer för första gången gärningsmännen till svars.
Alexandra menar att det är den kollektiva kraften som gör förändringen möjlig, och att det är en vändpunkt i Sverige och en del andra länder, samtidigt som majoriteten av länderna i världen fortfarande dömer kvinnan för de sexuella trakasserierna.
– Det ser jag inte minst i mitt andra hemland Grekland och andra länder bortom Europa där me too mest blev en hashtag som stannade i cyberrymden.
Det är också extra viktigt för Alexandra att stå upp för kvinnors rättigheter just i jul.
– Låt oss ägna en tanke åt alla de kvinnor som kämpar för sin överlevnad i krig och kriser och konflikter. Kvinnor som gör allt för att ge sina barn ett liv och en framtid.
Fanna Ndow Norrby hoppas att den våg av engagemang som #metoo har skapat här i Sverige kan bidra till att vi även lyfter blicken, ser och stöttar de som jobbar med dessa frågor dagligen på andra platser än här hemma.
– Överallt kämpar organisationer och modiga individer mot sexualiserat våld. Jag vill tro att vi gör det tillsammans, så jag hoppas att det konkreta arbetet fortsätter och gärna med utökat ekonomiskt stöd, säger Fanna.
Varför är stöd till utsatta kvinnor viktigt just inför jul?
– Kvinnors rättigheter står nog egentligen på mångas önskelistor året om. Så, julen är ju perfekt att påminna varandra om vad man verkligen önskar sig.
Linnéa Claeson tycker att #metoo visar vad som händer när kvinnor går ihop och med mod och systerskap visar var det berömda skåpet ska stå. Kvinnor kastar nu skammen där den hör hemma – hos förövaren, menar Linnéa. Ingen kan med tyngd säga att de inte visste, och enligt henne gör det hela skillnaden.
– Män med makt faller en efter en när Vi är revolutionen. Vi är kvinnorna som vågade. Marken har gungat och dammarna rämnat. Ingen kan tysta oss längre!
Varför är det viktigt för dig att stå upp för kvinnors rättigheter just i jul?
– Det är alltid viktigt, alla dagar på året. Kvinnor diskrimineras, trakasseras, våldtas och till och med mördas varje dag världen över – bara för att de är kvinnor. Julen handlar om omtänksamhet och givmildhet. Då känns det självklart att tänka på människor som är utsatta.
Alexandra Pascalidou är huvudredaktör för boken ”me too – Så går vi vidare” som släpps den 12 december på Lava förlag. Kvinna till Kvinnas andra goodwill-ambassadörer Linnéa Claeson och Fanna Ndow Norrby medverkar också i boken.
Fem år har gått sedan MeToo-uppropet blev viralt. Rörelsen har brutit tystnadskulturen och gett röst åt utsatta för sexuellt våld över hela världen – men den är också en del av en större, global rörelse av förändring och motstånd.
15 oktober 2022
Över Västra Balkan sveper en våg av protester mot sexuellt våld mot kvinnor. Kvinnorättsaktivister går nu samman över landsgränserna och höjer sina röster.
3 maj 2021
När Metoo-uppropet i Nordmakedonien drog igång slöt landets kvinnor upp på bred front. Även premiärministern välkomnade Metoo och lovade förändring. Nu har två år passerat och inget har hänt. ”Visst är vi frustrerade, men vi ger inte upp”, säger Ana Vasileva, en av initiativtagarna till uppropet i Nordmakedonien.
28 oktober 2019