Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ihåliga löften blev resultatet av Metoo i Nordmakedonien

När Metoo-uppropet i Nordmakedonien drog igång slöt landets kvinnor upp på bred front. Även premiärministern välkomnade Metoo och lovade förändring. Nu har två år passerat och inget har hänt. ”Visst är vi frustrerade, men vi ger inte upp”, säger Ana Vasileva, en av initiativtagarna till uppropet i Nordmakedonien.

Ana Vasileva är en av initiativtagarna till Metoo-uppropet i Nordmakedonien. Hon jobbar nu för att de politiker som lovade förändring i och med Metoo ska hålla sina löften. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall
Ana Vasileva är en av initiativtagarna till Metoo-uppropet i Nordmakedonien. Hon jobbar nu för att de politiker som lovade förändring i och med Metoo ska hålla sina löften. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall

Metoo-uppropet i Nordmakedonien kom igång sent, ett par månader efter att uppropet hade rullat över västvärlden och inte minst Sverige. Först i december 2017 bestämde sig en grupp av feminister, lärare, universitetsarbetare och kulturarbetare, för att dra igång ett upprop.

– Vi var ingen samlad organisation utan bara vänner, men vi var alla mycket på sociala medier, berättar Ana Vasileva från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Peach Preach om startskottet.

Ana Vasileva har kommit att förknippas med Metoo-uppropet i Nordmakedonien.

– Det finns en självbild sedan socialisttiden att Makedonien är jämställt. Vi hade faktiskt inget lönegap på den tiden, men det fanns varken då eller nu någon öppen diskussion om sexuella övergrepp, säger Ana Vasileva med ett snett leende.

Politiker välkomnade uppropet

Ana Vasileva och gruppen postade 20 Metoo-inlägg samtidigt som alla handlade om makt och övergrepp. I slutet av den första dagen hade över 200 inlägg postats. Nordmakedoniens kvinnor hade snabbt svarat upp på bred front. De negativa kommentarerna kom genast: ”Hur ska vi nu kunna flörta? Det här är döden för all romantik!” Det blev också mycket fokus på hur synd det var om de utpekade, att det förstörde deras karriärer och familjer.

– Det fanns inte alls samma sympati för de som utsatts för sexuella trakasserier, säger Ana Vasileva.

Uppropet spillde snabbt över i breda medier och det blev en diskussion i hela landet. Flera ministrar, även premiärministern kom med uttalanden där de välkomnade att berättelserna kom fram och att de enhälligt stödde Metoo i Nordmakedonien.

– De försäkrade att de skulle göra sitt bästa för att utrota övergrepp och trakasserier. De var SÅ stödjande! Sen hände absolut ingenting. Det bara dog ut.

Ana Vasileva säger att det blev en ”Metoo week” och inget annat, sen var uppropet över. Hon berättar om en misstänkt våldtäktsman som arbetade inom militären. Han hängdes ut på sociala medier, men det låg honom inte i fatet alls. Han blev befordrad ändå.

 ”Det är frustrerande”

Allt går långsamt i Nordmakedonien, det är bara att vänja sig vid det, svarar Ana Vasileva diplomatiskt.

– Visst är vi frustrerade, men vi ger inte upp för det.

Hon berättar att gruppen gjorde en omstart av uppropet i september 2019, den här gången med temat att kvinnor inte vågar röra sig i offentliga miljöer. De planerar också för ännu en Metoo-satsning i sociala medier.

– Vi ska hålla politiker ansvariga för vad de lovade för två år sedan. Vi är inte ute efter ett personligt ansvar, utan mer hur institutioner och strukturer kan förändras för att stoppa övergreppen på kvinnor, säger Ana Vasileva.

Kvinna till Kvinna har 13 partnerorganisationer i Nordmakedonien, varav Peach Preach är en. Organisationerna får bland annat finansiellt stöd av Kvinna till Kvinna.