Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

#metoo-våg bland kvinnor på Balkan

Över Västra Balkan sveper en våg av protester mot sexuellt våld mot kvinnor. Kvinnorättsaktivister går nu samman över landsgränserna och höjer sina röster.

På internationella kvinnodagen anordnade the Gender Equality Platform en demonstration i Skopje, Nordmakedonien, där man krävde rättvisa för kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. Foto: Maja Janevska-Ilieva
På internationella kvinnodagen anordnade the Gender Equality Platform en demonstration i Skopje, Nordmakedonien, där man krävde rättvisa för kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. Foto: Maja Janevska-Ilieva

Under våren har en #metoo-liknande våg vuxit sig starkare i flera av de länder i Europa där Kvinna till Kvinna arbetar och stöder kvinnorättsorganisationer. Utlösande faktor var att den serbiska skådespelerskan Milena Radulovic anmälde sin tidigare gymnasielärare för övergrepp. Det gjorde att många kvinnor och flickor vågade berätta om sina egna erfarenheter. Inom kort cirkulerade två nya hashtaggar i sociala medier: #nisisama (du är inte ensam) och #nisamtrazila (jag bad inte om det).

Samma patriarkala strukturer

– Kvinnor från olika länder har tidigare berättat om det sexuella våld som män i maktpositioner utövar, men den här gången är det annorlunda eftersom det är någon härifrån, från Balkan, säger Emilija Dimoska, programhandläggare för Kvinna till Kvinna i Nordmakedonien.

Hon förklarar att kvinnor över hela regionen kan relatera till Milena Radulovic, eftersom länderna på Västra Balkan delar samma djupt rotade patriarkalisk kultur som tystnar kvinnor.

– Förnedring, diskriminering, kvinnohat, sexism och tystnad är bara några av de saker som en kvinna som blivit utsatt för sexuellt våld möter och det gäller för hela regionen, säger Emilija Dimoska.

Flera av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Bosnien-Hercegovina, Serbien och Nordmakedonien har sett ett ökat antal kvinnor som rapporterar övergrepp och söker stöd. Att deras långa och hårda arbete för att ta itu med dessa systematiska frågor äntligen står på dagordningen skapar också nya möjligheter.

Solidaritet över gränserna

I Nordmakedonien protesterar nu kvinnorättsrörelsen på gatorna.

– Trots pandemin har kvinnor haft modet att gå ut på gatorna och protestera, eftersom ansvariga institutioner inte agerar för att säkerställa rättvisa för kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Och detta händer också över landsgränserna, säger Dijana Stojanovic Djordevic, programhandläggare för Kvinna till Kvinna i Nordmakedonien.

– Den här nya vågen ingjuter solidaritet och styrka, ger kraft, stöd och motivation till rörelsen, fortsätter hon.

Det som nu behövs är praktiska steg från myndigheterna för att ta itu med våld mot kvinnor, speciellt sexuellt våld. Det behövs i alla delar av rättssystemet för att säkerställa rättssäkerhet för kvinnor som utsätts för övergrepp.

– Om bara en enda kvinna kunde få upprättelse, så skulle det återställa tron ​​på systemet. Det skulle också markera för män att sexuellt våld inte tolereras, och att ett ”nej” betyder ”nej”, säger Voskre Naumoska Ilieva, programhandläggare för Kvinna till Kvinna i Nordmakedonien.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter på Västra Balkan sedan 1994. Vi stöder och jobbar tillsammans med lokala kvinnorättsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors rättigheter. Läs mer om vårt arbete i Europa

Missa aldrig en nyhet

Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter