Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ser till att ukrainska kvinnor får rätt stöd

Många volontärer har samlats för att stötta de kvinnor som tvingats fly från de ockuperade områdena i Ukraina. Mediators and Dialogue Facilitators Community of Practice har aktiverat sina mobila team med medlare och psykologer runtom i landet för att se till att volontärerna får utbildning och kan ge rätt stöd.

I december förra året besökte Natalia Bezkhlibna Stockholm för att delta i ett seminarium om situationen i Ukraina i Sveriges riksdag. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
I december förra året besökte Natalia Bezkhlibna Stockholm för att delta i ett seminarium om situationen i Ukraina i Sveriges riksdag. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Sedan Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina i februari förra året har tusentals människor tvingats fly från sina hem. Många har flytt till andra länder, men majoriteten har tagit sig till andra delar av Ukraina. Redan när Ryssland först invaderade och tog över Krimhalvön flydde många människor till andra städer i landet, men under 2022 ökade antalet dramatiskt.

– Majoriteten av de som flytt är kvinnor, och framför allt kvinnor med barn, säger Natalia Bezkhlibna, som är medlare och koordinator för de mobila team som Mediators and Dialogue Facilitators Community of Practice leder i Ukraina.

Människor runtom i landet öppnade sina hem för personer på flykt. Men omställningen har varit omvälvande både för de som flytt och för de samhällen som tagit emot flyktingar. Utan rätt verktyg blir situationen ännu svårare. De mobila teamen bestående av medlare och psykologer har arbetat för att utbilda och ge rätt medel till volontärer för att de ska kunna ta hand om personer som genomgått trauman.

– Som vi säger i det här projektet ”det finns ett behov men ingen ber om hjälp”. Miljontals människor är traumatiserade och stressade men har inte möjlighet att känna efter eller kommunicera vad de behöver, säger Natalia.

Katastroffonden för de mobila teamen

Mediators and Dialogue Facilitators Community of Practice består av en grupp experter i medlande och dialog. Efter invasionen har deras fokus legat på att arbeta med konflikter och spänningar som orsakats av den interna förflyttningen av människor inom Ukraina.

De mobila teamen var redo att börja jobba redan under våren 2022. Med stöd från Kvinna till Kvinnas katastroffond hade de möjlighet att utbilda dem och stärka deras kunskap i att leda gruppsamtal. Teamen är aktiva i fyra städer i västra Ukraina – Lviv, Chernivtsi, Ivano-Frankivsk och Ternopil – och stöttar kvinnor som flytt med psykologsamtal, konfliktlösning och att organisering.

– Det har varit oerhört värdefullt att stärka kapaciteten hos våra medarbetare. Inte minst för de medlare och psykologer som har arbetat på plats i flera månader och själva är i behov av rehabilitering, säger Natalia.

Erbjuder stöd och förhindrar konflikter

De mobila teamen befinner sig på platser där lokalbefolkningen möter personer på flykt – hos flyktingförläggningar, humanitära center, bibliotek och hjälporganisationer. De erbjuder gruppsamtal där deltagare kan utbyta erfarenheter, enskilda konsultationer och ger utbildningar.

– Vårt främsta mål med grupperna är förstå på vilka sätt vi kan hjälpa både grupper och enskilda personer när människor har så enorma behov. Ibland behövs bara en plats och tid att få diskutera hur folk mår, vad de känner och kunna reflektera över sitt arbete, säger Natalia.

I fortsättningen hoppas Iryna Eihelson, som också är en del av nätverket med medlare och psykologer, att de kan utöka sina utbildningar till att omfatta socialtjänsten och kunna erbjuda rådgivning på en mer allmän nivå. De försöker ta fram nya arbetsmetoder samtidigt som de befinner sig mitt i ett krig.

– Vi ser att det finns ett behov av att skala upp vårt arbete, framför allt utanför de större städerna. Vi behöver också undersöka de specifika behoven hos kvinnor, säger Iryna.

Tid är en avgörande faktor

För Mediators and Dialogue Facilitators Community är tid en avgörande faktor – gränserna mellan akut stöd och långsiktigt stöd suddas långsamt ut.

– Kvinna till Kvinnas sätt att arbeta med katastroffonden har varit väldigt uppskattat. Det har gett oss möjlighet att använda resurser på ett mer effektivt sätt utan onödig byråkrati, framför allt när det varit viktigt för oss att vara så flexibla och snabba som möjligt, säger Natalia.

 

När den fullskaliga invasionen inleddes 2022 aktiverade Kvinna till Kvinna sin katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och enskilda kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd. Läs om vårt arbete i Ukraina »

Stöd Kvinna till Kvinnas katastroffond

Krig och konflikter slår familjer och samhällen i spillror. Kvinnor och flickor drabbas extra hårt. Var med och stöd Kvinna till Kvinnas katastroffond som riktar insatser dit behoven är störst. Ditt stöd kan göra skillnad!

Fler artiklar