Swisha en gåva till 90 18 003 Swish
Deltagare på en intergenerational exchange workshop arrangerad av Kvinna till Kvinna. Foto: Sandra Simbakwira

Kvinna till Kvinna i Demokratiska republiken Kongo

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Demokratiska republiken Kongo (DR Kongo) sedan 2009. Kvinnor i DR Kongo står inför betydande hinder för att få tillgång till politisk makt, ekonomiska resurser och grundläggande tjänster. Dessutom utsätts två av tre kvinnor för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våra partners arbetar för att utmana diskriminerande könsnormer och öka respekten för kvinnors rättigheter.

Varför vi arbetar i Demokratiska republiken Kongo

Demokratiska republiken Kongo har sett över 20 år av krig och våldsamma konflikter och krävt mer än 5 miljoner liv. Numera förekommer fortfarande våldsepisoder i hela landet. Kvinna till Kvinna arbetar tillsammans med partners i bland annat östra Demokratiska republiken Kongo där det fortfarande finns 120 rebellgrupper närvarande.

En anledning till våldet är exklusiva och dysfunktionella former av styrning. Dessa kommer från maktsystem som rättfärdigar manlig dominans över kvinnor och hindrar kvinnor från att påverka beslut som direkt påverkar dem.

Som ett resultat av detta är kvinnors politiska deltagande oroväckande lågt. Mindre än 8 % av beslutsfattarna på nationell nivå är kvinnor. Ekonomiskt sett är deras inflytande också begränsat. Hela 60 % av kvinnorna i DR Kongo lever under fattigdomsgränsen. Inom jordbrukssektorn är kvinnor överrepresenterade men tvingas fortfarande förlita sig på män för att få tillgång till mark.

Även våld mot kvinnor är ett problem i landet. FN uppskattar att två av tre kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Det vanligaste är att våldet sker i hemmet och utövas av en nära partner.

Kvinnorättsorganisationer och andra organisationer i DR Kongo har gått samma och bildat rörelsen Rien sans les Femmes (Ingenting utan kvinnor) för att främja lika representation inom statliga institutioner.

Din gåva är viktig!

Lady Gael, deltagare i en workshop arrangerad av Kvinna till Kvinna. Foto: Sandra Simbakwira

Hur vi stöttar kvinnor i DR Kongo

Tillsammans med våra partnerorganisationer:

 • ger vi lokala kvinnorättsorganisationer möjligheter att delta i lärandeutbyten.
 • finansierar vi specifika aktiviteter kopplat till Rien sans les femmes-rörelsen.
 • stöttar vi kvinnors politiska deltagande.
 • stöttar vi kvinnors ekonomiska egenmakt.
 • förebygger vi våld mot kvinnor.
 • främjar vi utbyten mellan kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsförsvarare som tillhör olika generationer.
Solange Lwashiga, nationell talesperson för Rien sans les Femmes. Foto: Bertin Mungombe

Våra partnerorganisationer i DR Kongo

 • Association des Femmes des Médias du Sud-Kivu (AFEM)
 • Association des Femmes Juristes Congolaises (AFEJUCO)
 • Caucus des Femmes
 • Cercle d’Échange pour le Développement des Jeunes dans la région des Grands Lacs (CEDEJ-GL)
 • Generation Epanouie
 • La Prunelle RDC
 • Mwanamke Kesho
 • Rien Sans Les Femmes (RSLF)
 • Solidarité des Femmes pour le Developpement Integral SOFEDI

Nyheter

Motståndskraft och beslutsamhet: så tacklar de våldet i Demokratiska republiken Kongo

Under de långvariga väpnade konflikterna i Demokratiska republiken Kongo har kvinnorättsorganisationer varit avgörande för att stötta våldsutsatta kvinnor och försvara kvinnors rättigheter.

13 december 2023

5 konsekvenser av våld mot kvinnor i krig och konflikt

I krigsdrabbade områden är det vanligt att sexuellt våld och andra former av våld mot kvinnor ökar. Trots att förekomsten av den här typen av våld i krig och konflikt är välkänt finns det konsekvenser av våldet som sällan uppmärksammas. Här listar vi några av dem.

19 juni 2023

Hon bryter tabut kring mens

Hon är en av 2020:s mest inspirerande kvinnor, enligt BBC. Douce Namwezi N’lbamba jobbar på Kvinna till Kvinnas kontor i Demokratiska Republiken Kongo och har länge kämpat för att bryta menstabut i landet.

31 mars 2021

”Vi befriade flickan från banditerna”

En flicka kidnappades av en väpnad grupp och fördes bort i skogarna i sydöstra DR Kongo, men efter fyra dygn lyckades Julienne Baseke och hennes kollegor i Kvinna till Kvinnas partnerorganisation AFEM få henne fri. Det här är vad som hände.

10 februari 2020

Hon fortsatte köra tills hon blev medvetslös

Prospère Bahati i DR Kongo har fått utstå allt från diskriminering till att bli skjuten. Trots det vill hon inget hellre än att fortsätta vara chaufför och mekaniker.

7 februari 2020

”Lycka för mig är att tala ut och stå upp för mig själv”

Francine Kasimba växte upp med åtta systrar i Demokratiska Republiken Kongo. Trots den stora syskonskaran fick hon under hela sin uppväxt höra att hennes mamma inte hade fött några barn. Anledningen till detta var att det bara var pojkar som räknades. I dag är Francine 17 år och ordförande för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation CEDEJ-GL:s ungdomsgrupp i Uvira.

21 december 2017