Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Mina föräldrar såg mig inte längre som ett barn”

Lea var bara 15 år gammal när hon blev gravid. Hon tvingades hoppa av skolan och hennes föräldrar började behandla henne annorlunda. Hon blev helt isolerad. Men tack vare ett program för att stärka unga mödrar har hon fått framtidstro.

Lea, 18, deltar i ett program för tonårsmödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell
Lea, 18, deltar i ett program för tonårsmödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell

– Jag var 15, han var 22.

Vi sitter i gräset utanför en samlingslokal. Solen gassar mellan molnen. Det närmar sig slutet av regnperioden i Rwanda och fläckar av blå himmel syns ovanför oss. I bakgrunden hörs röster från små barn som leker och då och då en bebis som gråter. Vi befinner oss i distriktet Nyagatare, drygt tre timmars bilresa nordost om Kigali, inte långt från gränsen till Uganda.

Lea, som är deltagare i Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwandas program för tonårsmammor, berättar om när hon fick reda på att hon var gravid.

– Jag gick i gymnasiet. Vi gick i samma skola men det var inte så att vi dejtade. Han våldtog mig, hotade mig och sa: ”Om du säger något till någon så dödar jag dig.” Efter två månader fick jag veta att jag var gravid. Jag berättade för honom och då sa han igen: ”Om du någonsin säger något, kommer jag att döda dig”, säger Lea.

Ensam och rädd

Mannen som våldtog Lea sa till henne att de behövde en abort och att han kände en manlig sjuksköterska som kunde göra det. Kostnaden på 85 000 rwandiska franc (cirka 875 svenska kronor) skulle de dela på.

– Jag stal 40 000 rwandiska franc från mina föräldrar och gav det till honom. Men han ljög. Han stack med pengarna, säger Lea.

Lea var rädd för att berätta vad som hade hänt. Hon fortsatte att gå till skolan som vanligt och försökte dölja sin växande mage. När hon var gravid i sjunde månaden började hennes föräldrar ana oråd det. Hon bestämde sig då för att berätta sanningen för dem. De hade väldigt svårt att acceptera vad som hade hänt men försökte hjälpa henne.

– Jag blev tvungen att hoppa av skolan. Det kändes som att allt jag någonsin velat ha plötsligt låg utom räckhåll, säger Lea.

Ingen rättvisa

Lea anmälde våldtäkten till polismyndigheten. Hennes fall gick till domstol och Leas föräldrar stöttade henne med pengar till ett juridiskt ombud.

– Men de kom inte vidare med ärendet. Till slut gav jag upp tanken om att någonsin få rättvisa. Mina föräldrar kände också att jag slösade bort pengarna och borde använda dem till något som kunde gynna mig och bebisen i framtiden. Så jag gick en utbildning i skrädderi. Det är det jag jobbar med nu, säger Lea.

Skrev in sig på programmet

Hälsocentret (liknande en vårdcentral i Sverige) där Lea födde barn hade sparat hennes kontaktuppgifter. När Empower Rwanda, i samarbete med lokala myndigheter, letade efter deltagare till sitt program för tonårsmödrar kontaktade de henne.

Lea blev direkt intresserad av programmet som gick ut på att lära unga mammor om deras rättigheter och möjligheter och stärka dem i att återuppbygga sina liv.

– Utbildningen förändrade min relation till mina föräldrar. När jag själv blev mamma såg de mig inte längre som ett barn. De behandlade mig annorlunda än mina syskon. Empower Rwanda pratade med dem och de har nu ändrat inställning och ser mig som sin dotter igen, säger Lea.

Inte längre ensam

Lea (vänster) tillsammans med en annan programdeltagare: Theodette och hennes dotter (höger).

Lea (vänster) tillsammans med en annan programdeltagare: Theodette och hennes dotter (höger). Foto: Gloria Powell

På frågan om vad det bästa med programmet är svarar Lea utan att tveka:– Det bästa är att jag brukade känna mig så ensam och att jag nu kunde sluta gömma mig. Programmet har helt förändrat hur jag känner och ser på mig själv.

Hon har också en tydlig vision för framtiden:

– Jag vill att mitt barn ska kunna gå i skolan. Jag vill ha en framtid där ingen flicka blir gravid som jag blev, när jag var minderårig. Jag vill vara den personen som stöttar andra flickor att lära sig om sina rättigheter och valmöjligheter och vilka lagar som finns för att skydda dem.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Sedan juni 2021 har vi stöttat Empower Rwanda i ett projekt som heter ”Her Voice, Her Right”. Genom programmet når Empower Rwanda totalt 400 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distrikten Gatsibo och Nyagatare.

Lästips