Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Empower Rwanda gav mig en röst”

När hon blev gravid vid 15 års ålder kände sig Honorine nästan inte som en människa längre. Tack vare stödet från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda har hon nu fått tillbaka sin självkänsla och kunnat börja skolan igen.

Honorine, 17, deltar i ett program för tonårsmödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell
Honorine, 17, deltar i ett program för tonårsmödrar som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Foto: Gloria Powell

– Jag hade så många tankar när jag fick veta att jag var gravid.

Honorine, som nu är 17, blickar tillbaka på tiden för två år sedan när hon fick reda på att hon var gravid.

– Jag funderade på att göra abort, berättar hon. Men jag visste inte hur eller var eller om jag ens skulle ha pengar för att göra något sådant. Jag hade ingen information.

Honorines situation är långt ifrån unik i Rwanda, där tonårsgraviditeter fortsätter att öka. Brist på tillräcklig sexualundervisning samt utbrett våld mot kvinnor och flickor är två grundorsaker. Honorine blev gravid efter att en äldre pojke i skolan våldtog henne.

– Han var 18 och brukade hjälpa mig med mina studier efter skolan. En dag sa han: ”Vi struntar i att plugga i dag, låt oss bara prata i stället”, säger Honorine och förtydligar att hon inte gav honom något samtycke.

Stigmatisering och skam

Många tonårsflickor lämnas helt utan stöd när de blir gravida eftersom det anses vara en stor skam för familjen att ha en ogift, gravid dotter.

– När jag blev gravid skyllde min pappa på min mamma: ”Vår dotter är skam, hon är dum, du borde ha gjort ett bättre jobb med att uppfostra henne.” De misshandlade mig konstant, kallade mig öknamn och ibland slog de mig. Ett tag var jag tvungen att sova ute, innan mina föräldrar lugnade ner sig, säger Honorine.

När vi träffas går hon på en utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Det är en del av programmet ”Her Voice, Her Right” som syftar till att stärka tonårsmödrar.

Heltäckande sexualundervisning

Honorine gick med i programmet för sju månader sedan. Hon hörde om möjligheten att få utbildning och stöd från Empower Rwanda genom en hälsoarbetare i hennes samhälle.

– Jag förstod att Empower Rwanda letade efter tonårsmödrar från fattiga familjer för ett program. Att höra någon säga att de är där för att träffa dig och göra något för dig – det berörde mig, säger Honorine.

Hon bestämde sig för att gå med. En viktig anledning var att hon ville lära sig om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I Rwanda får många ungdomar ingen heltäckande sexualundervisning. Därför vet de inte om vilka rättigheter de har, till exempel rätten till abort som är lagligt om du har blivit våldtagen. Dessutom klassas alla sexuella förbindelser med minderåriga (under 18 år) som våldtäkt i Rwanda.

Att börja skolan igen

Utbildarna på Empower Rwanda uppmuntrar flickorna att försöka börja skolan igen. När du väl hoppar av är det inte lätt att plocka upp studierna igen – speciellt om du har en nyfödd bebis att ta hand om.

Men Honorine lyckades.

– Empower Rwanda hade ett utbildningspass med mina föräldrar. Efter det har de gått med på att hjälpa mig med barnpassning, så att jag kan gå i skolan, berättar Honorine.

Honorine (höger) tillsammans med Olivia Promise Kabatesi (mitten), grundare av Empower Rwanda, och Lea, en annan deltagare, (vänster).

Honorine (höger) tillsammans med Olivia Promise Kabatesi (mitten), grundare av Empower Rwanda, och Lea, en annan deltagare, (vänster). Foto: Gloria Powell

Hon fortsätter:

– Empower Rwanda hjälpte oss också att prata med skolan, så att de bättre kunde förstå vår situation. När jag först registrerade mig igen hade jag ingen uniform, inga böcker, ingenting men skolan tog tillbaka mig ändå. Så småningom har jag kunnat betala för de sakerna. Ibland hjälper Olivia [grundare av Empower Rwanda] mig när jag inte kan betala för maten i skolan. Hon ringer skolan och ber dem att ha överseende, att jag försöker hitta pengarna. Ibland betalar hon till och med.

Honorine har stora förhoppningar för sig själv och sin dotter:

– Jag vill ta examen och bli affärskvinna, så att jag kan försörja mig och min dotter. Jag vill att hon ska kunna gå i skolan och jag vill vara en bra förälder. Jag vill lära min dotter om hennes kropp, sex och vilka reproduktiva rättigheter hon har. För jag vill inte att hon ska behöva gå igenom samma sak som jag.

Lea, 18, och Honorine, 17, har lärt känna varandra genom Empower Rwandas program "Her Voice, Her Right".

Lea, 18, och Honorine, 17, har lärt känna varandra genom Empower Rwandas program ”Her Voice, Her Right”. Foto: Gloria Powell

Att läka efter övergrepp

Många tonårsflickor som utsatts för sexuella övergrepp, blivit stigmatiserade av sin familj och sedan tvingats föda barn innan de själva är vuxna är traumatiserade. Honorine säger att hennes deltagande i programmet har hjälpt henne att läka.

– Empower Rwanda har hjälpt mig bli hel igen. Mitt självförtroende och min självbild var i botten när jag hade blivit gravid. Nu har jag fått tillbaka mitt självförtroende och känner mig som en människa igen, säger hon.

Hon vill också föra vidare sina kunskaper och lära fler tjejer om de lagar som finns till för att skydda flickor som hon själv och andra.

– Empower Rwanda gav mig en röst. Nu kan jag föra min egen talan. Jag kan inte lika lätt bli misshandlad, jag skulle veta vart jag skulle ta vägen. Jag känner mig trygg i att rapportera ett brott och vet var jag ska göra det.

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Sedan juni 2021 har vi stöttat Empower Rwanda i ett projekt som heter ”Her Voice, Her Right”. Genom programmet når Empower Rwanda totalt 400 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distrikten Gatsibo och Nyagatare.

Ge bort en livsviktig present på mors dag

Snart är det dags att fira alla mammor. Hitta en fin present att uppvakta mamma med som samtidigt stöttar arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.

 

Hitta presenter till mors dag »

Lästips