Den feministiska plattformen Meduza är en unik mötesplats på nätet för kvinnor i Nordmakedonien. Allt fler söker sig dit för att läsa om och diskutera feminism – ett tabubelagt ämne i landet.
I Nordmakedonien lyfter medierna sällan eller aldrig feminism, och det anses vara ett tabulagt ämne rent generellt. Det är därför en stor framgång i arbetet för kvinnors rättigheter att den feministiska sajten Meduza har lanserats. Meduza har funnits ett par månader och är landets första feministiska plattform online. På sajten publiceras artiklar skrivna med ett feministiskt perspektiv om allt från säkerhet på offentliga platser och kvinnors arbetsrätt till personliga berättelser om sexuella trakasserier.
Kalia Dimitrova, chefredaktör för Meduza, och hennes team vill att plattformen ska vara en plats där flickor, kvinnor och sexuella minoriteter känner sig välkomna och att de ska vilja berätta om sina erfarenheter där. Meduza har kommit en god bit på väg, men det har inte varit helt enkelt.
– Sedan första början har vi haft en stor grupp kvinnor som stöttat Meduza, men den största utmaningen har ändå varit att hitta personer som är beredda att dela med sig av sina erfarenheter.
Kalia och hennes team vill även att Meduza ska vara en plattform för allmänheten och de försöker koppla feministiska texter och teorier till vardagliga problem.
– Vi vill inte att våra läsare endast ska vara akademiker och icke-vinstdrivande organisationer, vilket är vanligt när det handlar om ”vadsomhelst” relaterat till feminism i Nordmakedonien, säger Kalia.
Hon tror att just det här konceptet är en av anledningarna till den positiva respons som Meduza har fått, och att intresset fortsätter att öka bland deras läsare.
Meduza är inte enbart en viktig plattform för läsarna, utan även för Kalia och andra som engagerat sig för plattformen.
– För mig har det bästa varit att hitta en trygg plats där jag kan prata om mina planer och rädslor. Jag behöver ha andra runt omkring mig som har energin, motivationen och drivet att fortsätta tro på ett rättvist, fritt och säkert samhälle för alla, berättar Kalia.
Jovana Jovanovska, skribent och juridisk rådgivare hos Meduza, berättar att Meduza ger henne stor motivation och friheten att skriva om olika ämnen.
– Meduza är en plats där det inte finns någon skam eller tabuer. Där råder ett öppet klimat där man diskuterar ställningstaganden, utbyter information och är öppna kring feministiska problem, säger Jovana.
I Nordmakedonien cirkulerar mycket felaktig information kring feminism och varför utvecklingen av kvinnors rättigheter är viktig för hela samhället. Kalia menar att Meduza spelar en avgörande roll vad gäller att informera allmänheten, både om kvinnors historia och hur ojämlikheten mellan könen ser ut, så att samhället kan ta ett helhetsgrepp om problemen: på myndigheter, arbetsmarknad och kulturellt.
Förutom att informera fokuserar Meduza på att stärka sina läsare. Teamet bakom sajten vill börja arbeta mer med video för att nå fler personer, anordna fler event och utbyta erfarenheter med liknande initiativ i andra länder.
– Jag älskar att kvinnorättsrörelsen är väldigt lokal och global på samma gång. För mig är detta framtiden. Att arbeta med samhällsfrågor, bli inspirerad, stöttad och starkare globalt, avslutar Kalia.
Meduza är ett initiativ av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Helsinki Committee for Human Rights of Republic of Macedonia. Kvinna till Kvinna har 13 partnerorganisationer i Nordmakedonien, och dessa får bland annat finansiellt stöd av Kvinna till Kvinna.
De senaste åren har anti-genusrörelsen fått fäste i Nordmakedonien och sexualundervisningen hotas. För att motverka detta arbetar organisationen HERA för att höja kunskapen om hur viktig sexualundervisning är – och hur farlig anti-genusrörelsen är.
30 maj 2022
Hon visste inte vilka hennes manliga kollegor var eller hur de såg ut. I Hana Al-Khamris debutbok får vi möta kvinnliga journalister som berättar om verkligheten i det könssegregerade och kvinnofientliga Saudiarabien.
1 februari 2022
Aktivismen är digital. Världen över används sociala medier för att driva politiska frågor och skapa engagemang. Möt Nadim Nashif och Mona Shtaya som arbetar för att försvara människors rätt till integritet och frihet på nätet.
4 juli 2019