Francine Kasimba växte upp med åtta systrar i Demokratiska Republiken Kongo. Trots den stora syskonskaran fick hon under hela sin uppväxt höra att hennes mamma inte hade fött några barn. Anledningen till detta var att det bara var pojkar som räknades. I dag är Francine 17 år och ordförande för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation CEDEJ-GL:s ungdomsgrupp i Uvira.
CEDEJ-GL arbetar på olika sätt med att stärka kvinnors rättigheter i DR Kongo. De arbetar till exempel med dialoggrupper, vilket är ett forum där olika ämnen diskuteras. Utöver diskussionerna använder organisationen sig av teater för att upplysa om könsrollerna. I dialoggrupperna är kvinnor och män välkomna, och de finns även för ungdomar.
Francine var aktiv i en sådan grupp för just ungdomar. Genom att samtala med andra i hennes egen ålder byggde hon upp sitt självförtroende. Efter ett tag blev hon anställd av CEDEJ-GL och i dag är hon ordförande för organisationens ungdomsgrupp i staden Uvira, i det krisdrabbade östra DR Kongo I dialoggrupperna diskuteras problem och behov, och Francine hjälper sedan deltagarna att hitta lösningar till dem. Nu vet Francine att hon har makt att göra mycket, trots att hon fick höra att tjejer inte är något värda under sin uppväxt.
– Lycka för mig är att tala ut och stå upp för mig själv. Jag visar att jag är tjej, har idéer och är kompetent, säger hon.
Något Francine har arbetar mycket med i de dialoggrupper hon har hållit i är sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Hon har valt att lyfta hur oönskade tonårsgraviditeter kan förhindras genom preventivmetoder, och detta har diskuterats mycket i CEDEJ-GL:s ungdomsgrupper.
CEDEJ-GL har även arbetat med SRHR på andra sätt. I DR Kongo finns det ett stort problem med sexuellt våld i skolor. För att motverka detta har organisationen bland annat sett till att dialoggrupperna finns på skolor, så att eleverna kan gå dit och få stöd. Organisationen har också utbildat lärare i kvinnors mänskliga rättigheter, och sett till att lärare som förgripit sig på elever blir avstängda.
Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation AFEM gav Josephine Kimbembe modet att bli stadsdelschef i det våldsdrabbade Shabunda i DR Kongo. Sedan dess har hon både lyckats avväpna rebellgrupper och förbättra situationen för kvinnor och barn.
7 november 2017
I Demokratiska Republiken Kongo är det vanligt att flickor utsätts för sexuella trakasserier i skolan. Våra samarbetsorganisationer har lyckats stänga av lärare som utsatt elever för våldtäkt, de utbildar om kvinnors rättigheter och skapar en tryggare skola för alla.
7 november 2017
Att känna att de inte är ensamma, att få en röst och att kunna gå tillbaka till skolan. Det är några av de saker som Empower Rwandas program för att stödja unga mammor från fattiga familjer har betytt för flickorna som deltar.
13 september 2022