Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon avväpnar rebellgrupper i Kongo

Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation AFEM gav Josephine Kimbembe modet att bli stadsdelschef i det våldsdrabbade Shabunda i DR Kongo. Sedan dess har hon både lyckats avväpna rebellgrupper och förbättra situationen för kvinnor och barn.

Josephine Kimbembe har genomfört många förändringar för kvinnor och barn sedan hon valdes till stadsdelschef i Shabunda, Kongo. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna Lithander
Josephine Kimbembe har genomfört många förändringar för kvinnor och barn sedan hon valdes till stadsdelschef i Shabunda, Kongo. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna Lithander

Shabunda, som ligger isolerat i östra Demokratiska republiken Kongo, har länge präglats av oroligheter. Många väpnade rebellgrupper förekommer i området och våldet är ständigt närvarande, inte minst för stadens kvinnor som utsätts för misshandel, våldtäkter och sexuella övergrepp.

Utan tillgång till utbildning och med begränsad yttrandefrihet har kvinnors inflytande varit lågt. De som försöker kräva sina rättigheter möter ofta hårt motstånd.

– En kvinna har enligt kulturen ingen rätt att tala. Så fort en kvinna försöker tala sägs hon vara en häxa, förlorar sitt anseende och blir tystad, säger Josephine Kimbembe.

Hon är en av de drivna kvinnorna som trots motståndet vågat kliva fram som ledargestalt och arbeta för förändring.

Röster åt de tystade

Det var när Josephine Kimbembe mötte Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation AFEM som hon fick modet att tala högt för kvinnors rättigheter.

AFEM, Association des Femmes des Médias, arbetar med att stärka kvinnor genom att utbilda dem i ledarskap, och i hur de kan använda media som ett fredligt vapen i kampen för förändring. När AFEM startade en ledarskapsutbildning för kvinnliga ledare i Shabunda blev Josephine inbjuden.

– De pratade om att en kvinna ska kunna kräva sina rättigheter. Att hon ska kunna arbeta, gå i skolan, och vara en ledare precis som en man, säger Josephine Kimbembe.

Valdes till stadsdelschef

Efter sin utbildning hos AFEM samlade Josephine en grupp kvinnor som gick till den högsta chefen för kommunförvaltningen i Shabunda. De krävde att bli lyssnade till och lyfte fram en rad problem som de såg behövde åtgärdas i stan, till exempel bristen på tillgång till vatten.

Kommunchefen frågade om Josephine trodde att kvinnorna var kapabla att styra, och för henne rådde det ingen tvekan. 2013 utsågs Josephine Kimbembe till stadsdelschef.

Josephine har hunnit utföra en mängd förbättringar i sin stadsdel. Nu finns tre vattenkranar, vilket betyder att kvinnor inte längre behöver gå långa sträckor för att hämta vatten. Kvinnor som inte kan läsa och skriva får utbildning och allt fler par registrerar sina äktenskap, en viktig förändring som förhindrar månggifte och stärker kvinnors position vid skilsmässa. Efter Josephine har fler kvinnor fått ledande positioner i staden.

Avväpnade rebelledare

Josephine har också lyckats stävja rebellgrupper i området, bland annat genom att via radio och telefon utbilda en kvinnlig rebelledare i kvinnors rättigheter och fredsarbete.

Hon övertalade rebelledaren att överlämna sig själv, sina milismän och gruppens vapen, vilket gjorde att fler rebellgrupper vågade göra samma sak.

Innan utbildningen hos AFEM visste Josephine inte att hon kunde vara en ledare. Utbildningen gav henne modet att våga, och nu banar hon vägen för andra.

– Det är viktigt att ha kvinnliga ledare i samhället, säger Josephine. Det sägs: att utbilda en kvinna är detsamma som att utbilda en hel nation.

Cecilia Samuelsson 

Din gåva är viktig!

Läs mer: