Tack vare Paper Crown Rwanda träffas eleverna på G.S Gihogwe varje onsdag för att lära sig om sexuella och reproduktiva rättigheter och våld mot kvinnor – ett initiativ som syftar till att skapa långsiktig förändring i Rwanda.
Rwanda har länge kämpat med oönskade tonårsgraviditeter och oroväckande många tonårsmödrar – en av orsakerna till detta har varit bristen på kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Organisationen Paper Crown Rwanda, är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer och arbetar hårt för att förändra det.
Genom Paper Crowns program ”My Voice, My Power” lär sig elever på skolan G.S Gihogwe, i utkanten av Kigali, om sexuell och reproduktiv hälsa. Förutom grundläggande kunskap om SRHR fokuserar organisationen dessutom på att utbilda i ledarskap, mäns våld mot kvinnor, att utmana könsnormer och lär ut självförsvar. Klubben träffas i skolan varje onsdag efter lunch och välkomnar både flickor och pojkar.
19-åriga Justine bor ungefär en timme från skolan i Gisozi och är en av studenterna som deltar i klubben. När Paper Crown kom för att berätta för henne om ”My Voice, My Power” blev hon nyfiken på att få lära sig mer om olika ämnen och hur SRHR och mäns våld mot kvinnor hänger samman.
Hon berättar om de tre reglerna för övergrepp som de fått lära sig under programmet och att det förändrade hennes syn på våldet.
– Innan trodde jag att det var mitt fel, att offret skulle bära skulden. Nu vet jag att det aldrig är offrets fel om du skulle bli utsatt, säger Justine. Om någon ny skulle vilja gå med i klubben nu kommer jag att lära dem om de tre reglerna om övergrepp – att sexuellt övergrepp alltid är fel, att det aldrig är offrets fel och att sexuellt övergrepp aldrig ska tystas ner.
Paper Crown tror på att lära både flickor och pojkar om sexuella och reproduktiva rättigheter och våld mot kvinnor för att kunna förändra könsnormer och långsiktigt förebygga våld. Men att ändra normer tar tid, och därför tror organisationen även på flickors rätt att lära sig verktyg och taktiker som kan hjälpa dem i potentiellt farliga situationer.
Verktygen i självförsvar som flickorna får lära sig är utformade för att de ska kunna lämna situationer på säkra sätt utan att behöva engagera sig fysiskt. För Justine har de nya färdigheterna redan kommit till användning.
– En dag när jag skulle gå in i affären nära mitt hem grep någon tag i min arm. Det var en äldre man och han var mycket starkare än jag, men jag var väldigt högljudd och han släppte mig. I första ögonblicket var jag rädd, men sedan, när jag använde det jag lärt mig, kände jag mig inte rädd längre. Det var precis det jag hade tränat för, säger Justine.
Nu hoppas hon att fler flickor får chansen att gå med i klubben, både för att lära sig att skydda sig från övergrepp och att få kunskap om sina sexuella och reproduktiva rättigheter.
– De flesta flickorna i mitt område har ingen kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Män ljuger för dem om saker, som till exempel att du inte kan bli gravid om du har sex stående, säger Justine.
20-åriga Clement är en annan student på skolan som ville lära sig mer om vikten av jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
– Jag var väldigt intresserad av balansen mellan könen. Första dagen fick jag lära mig att pojkar och flickor har samma rättigheter, att vi måste arbeta tillsammans och att det inte borde finnas specifika roller för kvinnor och män, vi måste dela på arbetet, säger han.
Clement blev nyligen vald till en av ledarna i klubben, som ska lära nya deltagare om sådant de fått lära sig hittills. Han vill förmedla till de andra studenterna att den kunskap de får lära sig kan vara till nytta – både för pojkar och flickor.
– Vi har redan lärt oss några saker kulturellt, men här kan vi få mer kunskap. Jag brukade tro att jag hade fler rättigheter än min syster och på grund av det kände jag ibland att jag var överlägsen henne. Men klubben har ändrat den inställningen, säger Clement.
Ekonomiskt beroende och rädsla för att förlora sina barn: Att lämna sin man efter många år i en våldsam relation var allt annat än enkelt för Milijana Krsmanović. Efter att ha sökt stöd från en lokal kvinnorättsorganisation fann hon styrkan att börja om.
18 december 2023
Nästan 20 år efter kriget i Kosovo väntar fortfarande mer än 20 000 överlevare av sexuellt våld på rättvisa. En av dem är Vasfije Krasniqi Goodman, som är bland de första kvinnor i landet att öppet tala om de brott som hon blivit utsatt för.
11 december 2023
På Paper Crown Rwanda arbetar Clementine Nyirarukundo och hennes kollegor outtröttligt för att bekämpa ojämlikhet mellan könen och omvandla djupt rotade sociala normer i Rwanda. Genom ett unikt utbildningsprogram och att engagera unga människor vill de bryta våldscirkeln.
20 november 2023