Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag fruktade för mitt eget och mina barns liv”

När Amra Civic lämnade sin våldsamma man stod hon och barnen på gränsen till fattigdom och hemlöshet. Tack vare Center for Legal Assistance fick hon hjälp att kräva sina rättigheter.

Amra Civic och hennes son mår idag bättre och känner sig trygga, efter hjälp och stöd från Center for Legal Assistance to Women i Zenica, Bosnien-Hercegovina.
Amra Civic och hennes son mår idag bättre och känner sig trygga, efter hjälp och stöd från Center for Legal Assistance to Women i Zenica, Bosnien-Hercegovina.

Amra Civic levde under flera år med en man som misshandlade henne. När hon till slut valde att lämna honom fick hon stöd av organisationen Center for Legal Assistance to Women, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Bosnien-Hercegovina.

– Jag fruktade för mitt eget och mina barns liv. Genom centret fick jag kontakt med polisen, och min dåvarande man fick besöksförbud och anmäldes för trakasserier, säger Amra.

Amra och barnen var nu trygga, men mer eller mindre hemlösa. De kunde inte stå skrivna någonstans, utan bodde inneboende. Den nyblivna exmannen vägrade att betala underhåll och som ensamstående hade Amra svårt att få socialbidraget att räcka till mer än hyran. Ofta stod familjen utan el eller mat på bordet. När myndigheterna bestämde sig för att dra in bidraget, blev situationen desperat.

20 år av juridiskt stöd

Personalen på Center for Legal Assistance to Women hade fortsatt att ha regelbunden kontakt med Amra. När bidraget drogs in hjälpte de henne att fylla i rätt formulär för att bestrida beslutet. Nu har myndigheten godkänt hennes överklagan och Amra kommer framöver att få bidraget som hjälper henne att försörja sin familj.

Tack vare stödet från Kvinna till Kvinna, har Center for Legal Assistance to Women i Zenica, Bosnien-Hercegovina, kunnat erbjuda gratis juridisk rådgivning till utsatta kvinnor i 20 års tid. För kvinnor som Amra är det stödet ovärderligt.

– Jag var i en väldigt svår situation. Mina barn gick hungriga och det värsta var nästan att vi inte hade elektricitet. Barnen fick göra sina läxor i mörkret eller i skenet av stearinljus, säger Amra.

”De behandlar mig annorlunda”

I dag mår Amra och barnen mycket bättre. Även om de fortfarande behöver socialt stöd känner de sig trygga.

– Vi sitter inte längre i mörkret, barnen kan se på tv och de kan ta hem kompisar till oss, säger Amra.

Hon har också fått hjälp med att få ett nytt id-kort. Det gamla gick inte att förnya, eftersom hon inte stod registrerad på någon adress. Hon menar att det absolut bästa stödet hon får är när någon av centrets juridiska rådgivare följer med henne till olika samhällsinstanser.

– När någon från centret är med mig så vet jag att representanterna på institutionerna kommer att behandla mig annorlunda och att jag kommer att kunna kräva mina rättigheter.

Läs mer om Bosnien

Din gåva är viktig