Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Jag är aktivist, feminist och pacifist”

Polisbevakning, rädslan för krig och livet som kvinnorättsaktivist i Bosnien-Hercegovina – möt Stanojka Tešić som leder vår partnerorganisation Forum Zena.

Forum Zena (”Kvinnoforum”) grundades för över 20 år sedan. I dag arbetar organisationen med fredsbyggande och kvinnors rättigheter. De fungerar som en länk mellan muslimska och serbiska kvinnor i det serbdominerade Republika Srpska (en av de två så kallade ”entiteterna” i Bosnien-Hercegovina) samt mellan kvinnor, institutioner och beslutsfattare.

Utöver detta håller de utbildningar kring kvinnors rättigheter.

Följde med hemvändande kvinnor

Formellt grundades organisationen av 17 kvinnor år 1999, bara två kilometer från den serbiska gränsen. Målet var att arbeta för fred och att göra det möjligt för tidigare grannar och vänner att återförenas efter kriget. År 2001 anordnades en fredskonferens där kvinnor som ville återvända till sina hem samlades.

Forum Zena hjälpte kvinnor att återvända genom att köra dem tillbaka till sina hem och följa med när de för första gången skulle se sina förstörda hus. Det faktum att serbiska kvinnor, vilket majoriteten av dem som arbetade på Forum Zena var på den tiden, etablerade kontakt med sina forna muslimska grannar, och att de gick bredvid dem när de besökte sin gamla hemstad, betydde otroligt mycket. För de återvändande kvinnorna var detta en större trygghet än fredsbevarande trupper.

Två år efter konferensen började organisationen samarbeta med ytterligare en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer på plats: Horizonti, ett terapicenter. Här erbjuds kvinnor psykologiskt stöd och de anordnar även workshops med fokus på genusbaserat våld, kvinnors rättigheter och ledarskap bland unga kvinnor.

Utmaningar och hot

Det har varit händelserika decennium och Stanojka Tešić berättar om hoten hon fått ta emot, men trots det har hon fortsatt sitt arbete.

– Polisen var tvungna att bevaka mitt hus på grund av hoten mot mig, men vi var stolta, säger Stanojka.

Vägen framåt Stanjoka vittnar om rädslan för att kriget ska återupprepas. Men hon berättar även vad organisationen lärt sig under de 20 år de har arbetat för fred:

– Bygg upp ett offentligt motstånd, var öppen och säg ifrån!

Läs mer om Bosnien-Hercegovina

Din gåva är viktig