Polisbevakning, rädslan för krig och livet som kvinnorättsaktivist i Bosnien-Hercegovina – möt Stanojka Tešić som leder vår partnerorganisation Forum Zena.
Forum Zena (”Kvinnoforum”) grundades för över 20 år sedan. I dag arbetar organisationen med fredsbyggande och kvinnors rättigheter. De fungerar som en länk mellan muslimska och serbiska kvinnor i det serbdominerade Republika Srpska (en av de två så kallade ”entiteterna” i Bosnien-Hercegovina) samt mellan kvinnor, institutioner och beslutsfattare.
Utöver detta håller de utbildningar kring kvinnors rättigheter.
Formellt grundades organisationen av 17 kvinnor år 1999, bara två kilometer från den serbiska gränsen. Målet var att arbeta för fred och att göra det möjligt för tidigare grannar och vänner att återförenas efter kriget. År 2001 anordnades en fredskonferens där kvinnor som ville återvända till sina hem samlades.
Forum Zena hjälpte kvinnor att återvända genom att köra dem tillbaka till sina hem och följa med när de för första gången skulle se sina förstörda hus. Det faktum att serbiska kvinnor, vilket majoriteten av dem som arbetade på Forum Zena var på den tiden, etablerade kontakt med sina forna muslimska grannar, och att de gick bredvid dem när de besökte sin gamla hemstad, betydde otroligt mycket. För de återvändande kvinnorna var detta en större trygghet än fredsbevarande trupper.
Två år efter konferensen började organisationen samarbeta med ytterligare en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer på plats: Horizonti, ett terapicenter. Här erbjuds kvinnor psykologiskt stöd och de anordnar även workshops med fokus på genusbaserat våld, kvinnors rättigheter och ledarskap bland unga kvinnor.
Det har varit händelserika decennium och Stanojka Tešić berättar om hoten hon fått ta emot, men trots det har hon fortsatt sitt arbete.
– Polisen var tvungna att bevaka mitt hus på grund av hoten mot mig, men vi var stolta, säger Stanojka.
Vägen framåt Stanjoka vittnar om rädslan för att kriget ska återupprepas. Men hon berättar även vad organisationen lärt sig under de 20 år de har arbetat för fred:
– Bygg upp ett offentligt motstånd, var öppen och säg ifrån!
För många som utsätts för våld i nära relationer är det viktigt att ha tillgång till en trygg plats och psykologiskt stöd. Grozdana Panić arbetar som psykolog på en kvinnorättsorganisation i Bosnien-Hercegovina och erbjuder rådgivning och stöd till överlevare.
7 februari 2024
Ekonomiskt beroende och rädsla för att förlora sina barn: Att lämna sin man efter många år i en våldsam relation var allt annat än enkelt för Milijana Krsmanović. Efter att ha sökt stöd från en lokal kvinnorättsorganisation fann hon styrkan att börja om.
18 december 2023
Efter två decennier i en våldsam relation förändrades allt för Momirka den dagen hon vaknade på akuten. Med stöd och vägledning från en lokal kvinnorättsorganisation tog hon tillbaka kontrollen över sitt eget liv.
17 november 2023
Triggers, trauma och bearbetning. När Meliha Sendić som ung juriststudent började arbeta på en kvinnorättsorganisation för offer och överlevare av våld förstod hon att hon först behövde acceptera och förstå sina egna upplevelser av våld.
3 november 2023
I krigsdrabbade områden är det vanligt att sexuellt våld och andra former av våld mot kvinnor ökar. Trots att förekomsten av den här typen av våld i krig och konflikt är välkänt finns det konsekvenser av våldet som sällan uppmärksammas. Här listar vi några av dem.
19 juni 2023
Det har gått 30 år sedan Duška Andrić kände ett kall djupt inom sig. Vrålet av tusentals kvinnors lidande. Det gick bara inte att ignorera. Mitt under brinnande krig i Bosnien-Hercegovina började Duška arbeta för kvinnors rättigheter. Sedan dess har hon varit en feministisk förkämpe.
27 februari 2023