Fler förskolor gör att fler kvinnor kan arbeta, det menar Rouaa som med stöd från Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association kunde följa sin dröm och starta en förskola i huvudstaden Amman.
På förskolan Happy Day är väggarna målade i klara färger och rummen fyllda av leksaker. Barnen, från minstingar till fyraåringar är upptagna med lek och aktiviteter.
Föreståndaren Rouaa lever sin dröm. Happy Day är hennes alldeles egen förskola som utvecklats till ett blomstrande företag.
– När min familj fick veta att jag skulle ta ett mikrolån för att följa min dröm om att starta förskola var alla emot mig, särskilt min man. Nu är det jag som försörjer dem, säger Rouaa.
Det var Kvinna till Kvinnas jordanska samarbetsorganisation The Families Development Association (FDA) som gav Rouaa möjligheten att göra drömmen till verklighet.
I sin satsning på att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden ger FDA yrkesutbildningar i barnomsorg, pedagogik och matlagning. Kvinnorna ges också möjlighet att få låna små summor pengar för att kunna starta upp och driva egna företag.
Verksamheten har ett gott rykte, men att hitta kvinnor som vill gå kurserna är fortfarande en utmaning för organisationen.
– Det finns familjer där männen hindrar kvinnorna från att arbeta och på många håll ses det som olämpligt för kvinnor att driva företag. Sådana föreställningar försöker vi utmana, säger Ribieh Hamadah, projektledare på FDA.
Happy Day är en av två förskolor i Rouaas bostadsområde i Amman. Hon är glad att kunna erbjuda en trygg plats för traktens barn.
– Det innebär att fler kvinnor kan arbeta, för att de känner sig trygga med att lämna barnen hos mig, säger Rouaa.
Idag är Rouaas familj stolta över henne och stödjer henne i hennes arbete. Men allra mest är Rouaa stolt över sig själv att hon vågade ta steget.
– FDAs utbildning gav mig självförtroendet att starta en egen förskola, säger Rouaa.
Olivia Cuthbert
Översättning och redigering: Olga Beletski
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Jordanien sedan 2006. Läs mer om vårt arbete i Jordanien »
Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd värld. Kvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.
Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.
Kvinnor står för merparten av det obetalda arbete som utförs i hemmet i världen. Detta obetalda arbete gör att kvinnors möjlighet och tid att lönearbeta eller studera minskar. För att förbättra kvinnors ekonomiska rättigheter måste detta ändras.
6 september 2024
Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.
21 april 2023
Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.
25 oktober 2021
När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.
30 augusti 2021
När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".
27 februari 2019
Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.
5 mars 2019