Kvinnorättsorganisationen Slavic Heart har arbetat outtröttligt för att stötta utsatta kvinnor i östra Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina har de tagit emot rapporter om att sexuellt våld används som vapen i kriget och kvinnorättsförsvararen Nataliia Kyrkach tror att detta bara är toppen av isberget.
Efter Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina i februari 2022 blev kvinnorättsorganisationen Slavic Heart fullkomligt överösta av förfrågningar från alla de kvinnor som sökte hjälp. Nataliia Kyrkach är en aktivisterna som arbetat dygnet runt för att hjälpa kvinnor i olika delar av landet.
– Vårt stöd behöver vara väldigt komplext eftersom kvinnorna vi hjälper är olika och har olika behov. Det viktigaste just nu är att kvinnor har möjlighet att bygga upp sina liv; psykologiskt, ekonomiskt och även socialt, säger Nataliia.
Många områden i Ukraina har blivit förstörda och plundrade och en av de största utmaningarna för Slavic Heart har varit att kunna jobba på ett säkert sätt. Nataliia, som har en ledande roll i organisationen, har fått kämpa för att de inte ska förlora sina anställda.
– Den psykiska påfrestningen har varit enorm. Det är svårt att säga vad som varit tuffast, vi har olika utmaningar varje dag och det dyker ständigt upp nya, berättar hon.
Behoven av humanitärt stöd, katastrofstöd och psykologiskt stöd är fortsatt enorma, enligt Nataliia.
När invasionen inträffade var det många organisationer som Slavic Heart hade samarbetat med som lämnade östra Ukraina. Kateryna Khaneva, som också arbetar på Slavic Heart, var en av aktivisterna som stannade kvar och fortsatte arbeta i de ockuperade områdena.
– Vi kände oss hjälplösa och utsatta men vi ville inte lämna samhällena. Så vi fortsatte att arbeta på volontärbasis och hade möjlighet att ge stöd till utsatta kvinnor, säger Kateryna.
Till slut blev situationen ohållbar, även för Kateryna. Det var för farligt att stanna. Tack vare Kvinna till Kvinnas katastroffond kunde hon evakuera sig själv och sin familj till en säkrare del av landet. Genom fonden hade hon också möjlighet att hjälpa gravida kvinnor och kvinnor med hälsoproblem.
Det akuta stödet från katastroffonden var välkommet och välbehövligt.
– När staden bombades och vi aktivister behövde lägga tid på att fylla i formulär från andra organisationer, räddade den här typen av villkorslöst stöd liv. Det kan tyckas vara lite pengar, men det räddade mitt liv och det på åtminstone ett dussintal personer till, berättar hon.
Under invasionen och kriget har Slavic Heart kunnat hålla kontakten med kvinnor i olika delar av Ukraina och utomlands.
– Solidariteten mellan oss kvinnor är otrolig. Jag har alltid vetat att det är så men att se den feministiska gemenskapen i Ukraina är mäktigt. Det är en källa till överlevnad och stöd, och för många kvinnor just nu är den det enda vi har, säger Kateryna.
Arbetslaget på Slavic Heart har också börjat ta emot flera fall av sexuellt våld mot kvinnor och barn.
– Tyvärr, i och med att det sker just nu, har vi inte möjlighet att dela information än, men det stämmer att våra fiender använder våldtäkt som ett vapen för att skada oss. Vi ser redan väldigt omfattande fall, och de allra tuffaste är de som sker mot barn, säger Nataliia.
För Slavic Heart har arbetet med att dokumentera fall och sprida information bara börjat.
– Vi vet inte så mycket än. Antagligen är detta toppen av ett isberg, i och med att det är väldigt tabu att prata om. Många av områdena som har varit ockuperade ligger också på landsbygden där kunskap om sexuella övergrepp och krigsbrott är låg. Få vill prata om det eller be om hjälp. Det finns förmodligen många fall som kommer att komma till vår kännedom först om flera år, säger Nataliia.
– Vi måste informera överlevare och offer om att det inte finns något förfallodatum vad det gäller krigsbrott. Förövarna måste ställas till svars och hållas ansvariga för konsekvenserna av deras handlingar. Därför är det är oerhört viktigt att vi dokumenterar alla fall som kommer in, fortsätter hon.
När den fullskaliga invasionen inleddes 2022 aktiverade Kvinna till Kvinna sin katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och enskilda kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd. Läs om vårt arbete i Ukraina »
Margaret Bouibo fick höra hela sitt liv att kvinnor inte skulle säga vad de tycker; att de var mäns egendom. Nu har hon en ledande position i sitt samhälle och utbildar andra kvinnor om deras rättigheter.
6 februari 2023
Från våldtäkt som vapen i krig till #metoo. Amina Hujdur, från människorättsorganisationen TRIAL International, dyker ner i varför brist på jämställdhet är roten till våld mot kvinnor i Bosnien-Hercegovina.
5 december 2022
Just nu befinner sig minst 200 000 människor på flykt i staden Lviv i västra Ukraina. Kvinnorättsorganisationen Centre Women’s Perspectives har omvandlat sitt skyddade boende för våldsutsatta kvinnor till ett boende för kvinnor och barn som befinner sig på flykt.
23 mars 2022