Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

De har startat ett akut boende i Ukraina för kvinnor på flykt

Just nu befinner sig minst 200 000 människor på flykt i staden Lviv i västra Ukraina. Kvinnorättsorganisationen Centre Women’s Perspectives har omvandlat sitt skyddade boende för våldsutsatta kvinnor till ett boende för kvinnor och barn som befinner sig på flykt.

I den större byggnaden kan Centre Women’s Perspectives erbjuda sovplats till 30–50 personer. Foton: Centre Women’s Perspectives
I den större byggnaden kan Centre Women’s Perspectives erbjuda sovplats till 30–50 personer. Foton: Centre Women’s Perspectives

– I vårt största boende, nära tågstationen, välkomnar vi kvinnor och barn. De stannar vanligtvis en eller två nätter innan de tar sig vidare för att korsa landsgränsen, säger Halyna Fedkovych som är jurist och jobbar på Centre Women’s Perspectives.

Organisationen är specialiserad på att stötta våldsutsatta kvinnor och har nu omvandlat sitt skyddande boende till ett akut boende för människor på flykt. Där erbjuder de humanitär hjälp såsom mat, en sovplats och möjligheten  att tvätta sig. I den större byggnaden får 30–50 personer plats. Centre Women’s Perspecitves har också gjort om sitt kontor till ett akut boende för ytterligare 10 personer, eftersom det är så svårt att hitta husrum.

Många som befinner sig på flykt är traumatiserade av kriget och Centre Women’s Perspectives tillhandahåller akut psykologiskt stöd till de boende.

Behoven är enorma

Marta Chumalo, vice chef på organisationen, berättar att situationen är väldigt svår för kvinnor. Både de som lämnar landet, och riskerar att utsättas för trafficking, och de som inte har möjlighet att ta sig ut.

– Kvinnor som har pengar eller en bil, de kan ta sig till Europa. Men de mest utsatta kvinnorna, som verkligen behöver hjälp, de kan inte åka, säger hon.

Många anländer till staden Lviv från olika delar av Ukraina med små barn och utan socialt eller ekonomiskt skyddsnät. Det är särskilt  svårt för familjer med särskilda behov, såsom funktionsvariationer, eller för äldre människor.

– Det går nästan inte att hitta ett boende för ett rimligt pris och det finns inga mer gratis boenden. Alla som kunnat har redan erbjudit sängplatser, så allt är redan taget, säger Halyna.

Våld i hemmet ökar

Sedan kriget bröt ut har våld i hemmet, särskilt sexuellt våld, ökat.

– När kriget började var det inga samtal om våld i hemmet alls. Men sen ökade de för varje dag. Särskilt sexuellt våld har ökat, säger Halyna.

Kvinna till Kvinna har aktiverat vår katastroffond för att akut dela ut pengar till kvinnorättsorganisationer på plats – bland annat Centre Women’s Perspectives. Med pengarna hoppas de kunna erbjuda fler platser där kvinnor och barn kan sova, äta och tvätta sig.

Situationen i Ukraina är akut och vi behöver ditt stöd nu! Ge en gåva till Kvinna till Kvinnas katastroffond.