Trots ett undertecknat fredsavtal år 2013 är Demokratiska Republiken Kongo (DR Kongo) fortfarande ett land präglat av konflikter och politiska kriser. Kvinnorättsaktivisten Gégé Katana Bukuru har arbetat för fred och en bättre situation för kvinnor i området Uvira i över trettio år. Trots att hon har hotats med fängelse, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot, fortsätter hon kampen.
– Jag är medveten om hoten. Men idag kan jag se att vi är många fler jämfört med när jag började. Man måste fortsätta hela vägen, att backa är inte ett alternativ, säger Gégé Katana Bukuru.
Hon berättar om dödshot, att ständigt vara bevakad och vara tvingad att se på när nära vänner utsättas för tortyr. Bakom trakasserierna finns både statliga aktörer och krigsherrar.
Gégé Katana Bukurus organisation SOFAD (Solidarity Movement of Women’s Rights Activists) organiserar kvinnor i byar i fredsklubbar och jobbar mot sexuellt våld. De uppmuntrar också mödrar att inte skicka sina söner i krig, något som provocerar.
– De kallar oss förrädare. De säger att vi säljer ut vårt land, att vi samarbetar med fienden. Alla väpnade grupper anklagar oss för att vara allierade med deras motståndare, säger Gégé Katana Bukuru.
Gégé Katana Bukuru har varit med om husrannsakan av både sitt kontor och hem flera gånger. Det är ett av flera sätt som statliga aktörer använder för att skrämma kvinnorättsaktivister. Gégé Katana Bukuru berättar att hennes strategi är att ha det så stökigt som möjligt.
– Det är en fullkomlig röra! Det betyder att polisen eller militären behöver minst två dagar för att hitta det de letar efter och det ger mig tillräckligt med tid för att varna personer som skulle kunna vara i fara.
Vid ett tillfälle ringde en man som presenterade sig som överste och krävde att hon skulle möta honom en timme senare på en undanskymd plats. ”Det är bäst för dig att du kommer, annars letar vi upp dig”, sa mannen. Gégé gick till polisen den gången, men de sa bara att de inte har kontroll över de väpnade grupperna och att hon behöver vara försiktigare.
– Om du är människorättsaktivist är du lagligt byte. Kvinnor som är politiskt aktiva är särskilt utsatta eftersom samhället inte accepterar dem. Vi anses svåra, ja till och med respektlösa, för att vi inte följer traditionerna, säger Gégé Katana Bukuru.
Nationalism, extremism och traditionella värderingar skapar en giftcocktail som krymper möjligheten att arbeta för kvinnors rättigheter. Vår rapport ”Suffocating the Movement – Shrinking space for women’s rights” och den svenska sammanfattningen ”Så tystas en kvinnorörelse” visar hur jämställdheten och demokratin är i fara.
Läs mer om hur nationalismen hotar kvinnors rättigheter och ladda ner rapporten »
Journalisten Alexandra Pascalidou har varit engagerad mot rasism och för mänskliga rättigheter i mer än 20 år. Attackerna mot henne, främst från högerextremt håll, har fått henne att nästan ge upp. Men bara nästan.
8 mars 2018
– Civilsamhällets rättigheter höll fortfarande på att utvecklas när den nya regeringen började inskränka dem. Nu krymper utrymmet snabbt, säger Kamila Ferenc som är jurist och arbetar för Federation for Women and Family Planning i Polens huvudstad Warszawa.
8 mars 2018
Mirjana Mirosavljevic Bobic, chef för en serbisk organisation som stödjer kvinnoorganisationer, har inte svårt att hitta exempel på hur handlingsutrymmet krymper för de som kämpar för kvinnors mänskliga rättigheter. ”Genom att vara så synliga krossar vi de traditionella rollerna och det gör alla konservativa och fascister förbannade”, säger hon.
8 mars 2018