Hygienpaket, utbildning och förändrade normer. Den rwandiska kvinnorättsorganisationen I Matter Initiative jobbar för att mens inte ska vara ett hinder i flickors liv.
Sociala normer, brist på information och fattigdom är tre saker som hindrar många flickor och unga kvinnor i Rwanda från att fullt ut delta i samhället när de har mens. Det finns många som rentav inte har råd med mensskydd. De flickorna riskerar att behöva stanna hemma från skolan under sin mens eller också använder de hemgjorda skydd, av mattor eller toalettpapper, vilket är hälsovådligt och kan leda till infektioner.
Coronapandemin har förvärrat situationen ytterligare, eftersom fler har drabbats av ekonomiska svårigheter till följd av nedstängningar i samhället.
– För de familjer som har det kämpigt, hamnar mensskydd till döttrarna ofta längst ned på en redan alldeles för lång lista med absoluta nödvändigheter. När skolorna håller stängt, blir dessutom flickor som redan är sårbara än mer utsatta, eftersom de inte heller får tillräckligt bra information om hur kroppen fungerar, säger Divine Ingavire, vd på I Matter Initiative.
Förra året stöttade Kvinna till Kvinna några av I Matter Initiatives extra insatser under pandemin.
– Tack vare stödet från Kvinna till Kvinna kunde vi utöka vårt hygienpaket från tre mensskydd till att också innefatta två tvålar och två par trosor. Totalt kunde vi dela ut 321 sådana paket till flickor på fyra olika skolor i tre olika regioner, säger Divine.
I Matter Initiative kunde också producera och publicera över 400 exemplar av en broschyr om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Den innehåller ett avsnitt om mens. Broschyren, som de nu delar ut i skolor, är tänkt att utbilda flickor och stärka dem, bland annat genom att krossa en massa myter om mens.
Divine Ingabire var bara 23 år gammal när hon bestämde sig för att göra något åt problematiken kring mens. Hon hade själv erfarenhet av fattigdom och vet hur det är att inte ha råd med bra mensskydd. Hon grundade därför I Matter Initiative i augusti 2019 och har jobbat för att hjälpa fler att få tillgång till mensskydd och bra information om mens ändå sedan dess.
– Vi vill såklart göra det möjligt för fler att få tillgång till bra mensskydd, men vi vill också tackla stigmat, rädslan och utsattheten som alltför ofta hänger ihop med mensen, säger Divine.
Förra året tilldelades Divine ett rättighetspris av Nederländerna för sitt outtröttliga arbete för att främja kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Vi stöder och arbetar tillsammans med lokala kvinnors rättighetsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. I Matter Initiative arbetar för att bryta stigmat kring mens i Rwanda, utbilda inom frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt erbjuda hygienpaket till flickor och kvinnor som inte har råd med mensskydd.
Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!
Hon är en av 2020:s mest inspirerande kvinnor, enligt BBC. Douce Namwezi N’lbamba jobbar på Kvinna till Kvinnas kontor i Demokratiska Republiken Kongo och har länge kämpat för att bryta menstabut i landet.
31 mars 2021
Att få godkänt av en sjukhuskommission och tvingas genomgå ett obligatoriskt ultraljud – det är några av de administrativa hinder som lagstiftare kan ta till för att hindra kvinnor från att göra abort. Vi tog ett snack med aktivisten Dragana Karovska Chemerska om hur det är att stå upp för aborträtten när den är hotad.
20 september 2021
De senaste åren har anti-genusrörelsen fått fäste i Nordmakedonien och sexualundervisningen hotas. För att motverka detta arbetar organisationen HERA för att höja kunskapen om hur viktig sexualundervisning är – och hur farlig anti-genusrörelsen är.
30 maj 2022