Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Bättre sexualundervisning kan stoppa trakasserier

Hemliga gruppchatter, utpressning och sexuellt våld. När den dolda, sexistiska gruppen ”Public Room” läckte till allmänheten tog Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Coalition Margins striden för de utsatta tjejerna.

Irena Cvetkovic, chef på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Coalition Margins, intervjuas av makedonsk tv. Coalition Margins förespråkar bättre sexualundervisning i skolor, där också kunskap om det sexuella våldet mot kvinnor och flickor ska ingå. Foto: Maja Janevska Ilieva
Irena Cvetkovic, chef på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Coalition Margins, intervjuas av makedonsk tv. Coalition Margins förespråkar bättre sexualundervisning i skolor, där också kunskap om det sexuella våldet mot kvinnor och flickor ska ingå. Foto: Maja Janevska Ilieva

I ett vanligt lägenhetshus i Skopje, ett par våningar upp, ligger Coalition Margins kontor i en omgjord lägenhet – något som inte är helt ovanligt i Nordmakedonien. Irena Cvetkovics kontor skulle tidigare ha kunnat vara ett sovrum, men är nu inrett med flera skrivbord. Bakom Irenas kontorsstol hänger den ikoniska postern ”We can do it!” där vänner klippt in Irenas ansikte i bilden. Dagen är fullspäckad för Coalition Margins chef; intervjuerna från nationell media duggar tätt.

Skandalen med gruppchatten

I början av året skakades Nordmakedonien av en skandal, när den hemliga gruppchatten ”Public Room” kom till allmänhetens kännedom. Chatten var full av personuppgifter och privata bilder på kvinnor och flickor, som hade delats utan deras samtycke. Gruppen, som hade tusentals medlemmar, hade skapats via Telegram – en app som gör det möjligt för privatpersoner att kommunicera krypterat.

– Vi vet sedan tidigare, genom vårt arbete med gymnasielever, att den här typen av grupper existerar. Men inte i den här omfattningen, säger Irena.

Med stöd av Kvinna till Kvinna arbetar Coalition Margins för att förhindra och förebygga mobbning i skolor. Att det förekommer sexuellt våld mot unga kvinnor och flickor i gruppchatter är tyvärr inte ovanligt. Och att det var just många minderåriga flickor som utsattes, upprörde allmänheten.

Även Irena håller med om att detta var särskilt obehagligt:
– Jag anser ändå att jag har ganska stor erfarenhet, att det är inte så mycket som kan chocka mig längre. Men mängden hat mot kvinnor som förekom i den här gruppen var skrämmande. Förutom bilder och videoklipp, var det oerhört mycket sexism.

Fokus på förövarna

När debatten tog fart i landet var Coalition Margins oroliga över att det skulle utbryta moralpanik över att det förekom nakenbilder på unga. Tack vare erfarenheten av sina skolprogram mot mobbing fick Coalition Margins synas i media med sin expertis. Lösningen, menade de, är inte att lägga skulden på unga och ta ifrån dem deras telefoner.

De krävde istället att fokus skulle hamna på förövarna. Inte bara administratören, som skapade gruppen, utan alla som har delat privat innehåll skulle hållas ansvariga och ställas inför rätta. Att Coalition Margins tog offentlig strid för de utsatta tjejerna var ett starkt och viktigt ställningstagande i ett patriarkalt samhälle där skulden alltför ofta hamnar på offret.

Bättre sexualundervisning behövs

I debatten krävde Coalition Margins också att sexualundervisningen i skolorna ska utökas för att prata om den här typen av trakasserier mot kvinnor och flickor. Bättre sexualundervisning är något organisationen har jobbat länge för.

– Sexualitet handlar inte bara om att vara sexuellt aktiv, risken för att bli ofrivilligt gravid eller könssjukdomar. Sexualitet är väldigt brett. Det finns mycket våld mot flickor i skolor och sexuella trakasserier bland unga, säger Irena.

Nordmakedonien är ett konservativt samhälle. Att prata om sexualitet anses skamligt och tabubelagt. Det gör att invånarna inte har tillräckligt med information och kunskap om sexuell och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR). Tillgången till rätt läkarvård är också undermålig; vissa städer i Nordmakedonien har inga gynekologer och den som utsatts för våldtäkt har svårt att få medicinsk vård och bevisning.

Trots det, ser Irena att det går att förändra normer. Under det decennium som organisationen arbetat för bättre sexualundervisning har allmänhetens uppfattning ändrats till att en majoritet av föräldrar nu är för att barnen ska få sexualundervisning i skolorna.

– Så man kan göra skillnad, även på tio års tid. Om man arbetar hängivet, säger hon.

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Nordmakedonien sedan 1999.

Vill du läsa mera?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Håll dig uppdaterad om vårt arbete, kvinnors rättigheter i världen, lediga jobb och mycket mer.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter

Lästips