Demokratiska republiken Kongo har i decennier kantats av väpnade konflikter samtidigt som landets kvinnorättsorganisationer kämpat för en långvarig fred. Ett värdefullt verktyg för kvinnor för att få delta i fredsprocesserna har varit resolution 1325 och kvinnor, fred och säkerhetsagendan.
Den 31 oktober år 2000 antogs FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Det var den första resolutionen att fokusera på kvinnors rättigheter i krig och deras betydelse i fredsprocesser. Sedan dess har flera liknande resolutioner antagits och tillsammans skyddar de kvinnors rättigheter i krig och främjar kvinnors deltagande i fredsarbetet.
I Sverige upprätthålls resolution 1325 av myndigheten Folke Bernadotteakademin som arbetar för fred, säkerhet och utveckling. Varje år delar de ut ett stipendium tillägnat arbetet för kvinnor, fred och säkerhet i Afghanistan, Demokratiska republiken Kongo (DR Kongo) och Palestina, till minne av jämställdhetsexperten Zaida Catalán som arbetade med frågorna i dessa länder.
Förra året tilldelades Lydie Mukasekuru Mungala i DR Kongo stipendiet för att arbeta med resolution 1325 och kvinnor, fred och säkerhet hos Kvinna till Kvinna – för att fördjupa sina kunskaper i frågorna och bidra till fredsarbetet.
– Stipendiet har gjort att jag kunnat arbeta både som programansvarig och stipendiat. Jag ser det inte som vilket jobb som helst, utan som en chans att bidra till förändring och att hjälpa DR Kongo att bli ett ledande land inom fred och säkerhet.
DR Kongo har sedan början av 1990-talet varit drabbat av väpnade konflikter, och sexuellt våld och våld mot kvinnor har varit vanligt förekommande. Flera av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i landet har på nära håll bevittnat våldet.
Särskilt utsatta är kvinnor i östra delarna av landet där det fortfarande pågår konflikter mellan olika väpnade grupper. Många kvinnor har tvingats på flykt och tvingats lämna sina hem och tillhörigheter bakom sig. När Lydie först började läsa om situationen kändes det omöjligt att ta in.
– Ju mer jag lärde mig om situationen desto mer overkligt kändes det. Men när jag började arbeta på Kvinna till Kvinna fick jag möjlighet att hjälpa kvinnor på riktigt, att förstå de faktiska problemen och vad som orsakar dem. Samtidigt som vi sprider kunskap om det som händer till resten av världen, säger hon.
I ett år har Lydie bidragit till Kvinna till Kvinnas arbete för kvinnor, fred och säkerhetsagendan i DR Kongo. I slutet av maj tilldelades hon sitt diplom för FBA-stipendiet och firades tillsammans med andra unga aktivister som på olika sätt arbetat för fredsprocessen i landet. Hon är stolt över sitt arbete hos Kvinna till Kvinna men vet att långvarig fred och arbetet för kvinnors rättigheter har en lång väg kvar.
– Arbetet som Kvinna till Kvinna gör är fantastiskt, speciellt med tanke på begränsade resurser. Det är en av få organisationer som stöttar kvinnorörelsen och som skapar möjligheter för politiskt deltagande för kvinnor. Men vi behöver mer stöd för att kunna fortsätta arbetet och stärka kvinnors röster, säger Lydie och fortsätter:
– Vi måste höja rösterna för de kvinnor som inte blir hörda. Det är det som motiverar mig och jag är fast besluten att fortsätta arbetet för att föra deras röster vidare.
Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i DR Kongo sedan 2009. Läs mer om vårt arbete »
Stora pengar satsas på killar med migrationsbakgrund, men inte alls lika mycket når unga kvinnor med liknande bakgrund. ”Att satsa på tjejerna är viktigare nu än någonsin!”. Det säger Deniz Aghadai, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.
1 juli 2024
Under flera år förgrep sig rektorn för den datavetenskapliga fakulteten på ett av Iraks största universitet, på ett stort antal kvinnliga studenter. Men straffet uteblev och rektorn fick stöd inte bara av sitt eget universitet utan också av Iraks utbildningsdepartement.
28 maj 2024
Våldet på den ockuperade palestinska Västbanken har ökat väsentligt sedan kriget i Gaza startade 7 oktober. Kvinnor och flickor drabbas svårt och behovet av akuta stödinsatser är större än resurserna, berättar Maali Mousa, koordinator på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Palestinian working women society for development (PWWSD) i Tulkarem.
27 maj 2024