Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Irak sedan 2007. Under de senaste åren har det irakiska samhället blivit alltmer osäkert med en ökande konservatism. Detta har kraftigt begränsat kvinnors rörelsefrihet och bidragit till ett snävare socialt utrymme. Trots att jämställdhet är inskriven i Iraks konstitution, tillåter diskriminerande lagar fortfarande skadliga metoder. Våra partners kämpar oförtröttligt för kvinnors rättigheter, med ett särskilt fokus på utsatta minoriteter.
Efter att en amerikanskledd koalition störtat Saddam Hussein 2003, har den osäkra samhälleliga situation som uppstod triggat konservativa reaktioner och en återgång till mer traditionella patriarkala uppfattningar om kvinnans roll i samhället och hemmet.
Detta, tillsammans med det faktum att konservativa krafter har försökt begränsa kvinnors rättigheter tidigare och att kvinnor som tvingats på flykt löper stor risk för våld och fattigdom, gör att Kvinna till Kvinnas och våra partnerorganisationers arbete är avgörande.
Tillsammans med våra partnerorganisationer i Irak:
I ett alltmer konservativt samhälle där rörelsefriheten minskar och våldet ökar brottas de irakiska kvinnoorganisationerna med svårigheter att komma överens internt, och att alls kunna existera.
Samtidigt arbetar de tillsammans mot det utbredda våldet mot kvinnor, trycka på för en starkare lagstiftning och utbilda polis och jurister i hur de bäst kan skydda kvinnorna och ställa förövare till svars. 2011 vann rörelsen en viktig delseger, när en lag mot trafficking antogs.
Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi som påverkar miljontals varje dag. Det krävs modiga insatser från kvinnorättskämpar, som jurister, psykologer och aktivister, för att stoppa detta våld. Här lyfter vi några av dessa inspirerande eldsjälar och deras outtröttliga arbete.
11 november 2024
Från bombningar i Bagdad till flyktingläger i Kroatien – Lejla Somun bär med sig många erfarenheter från konfliktdrabbade länder.
3 september 2024
Under flera år förgrep sig rektorn för den datavetenskapliga fakulteten på ett av Iraks största universitet, på ett stort antal kvinnliga studenter. Men straffet uteblev och rektorn fick stöd inte bara av sitt eget universitet utan också av Iraks utbildningsdepartement.
28 maj 2024