Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

5 varningsflaggor på arbetsplatsen: sexuellt utnyttjande, övergrepp och trakasserier

Ny på arbetsmarknaden eller i jakt på nytt jobb? Här är varningsflaggorna kopplat till sexuellt utnyttjande, övergrepp och trakasserier som du bör vara uppmärksam på när du söker jobb.

Foto: Maja Janevska Ilieva
Foto: Maja Janevska Ilieva

Sexuellt utnyttjande, övergrepp och trakasserier befäster och förstärker redan existerande maktobalanser, både i arbetslivet och utanför. Till exempel löper personer på flykt, personer med funktionsnedsättning, hbtqi-personer och kvinnor (speciellt från etniska minoriteter) högre risk att utsättas.

Det är viktigt att vara medveten om hur en arbetsplatskultur kan påverka dig. Genom att ta reda på mer om den arbetsplats du överväger kan du göra mer informerade val och identifiera potentiellt skadliga miljöer. Här är några tecken att vara uppmärksam på när du undersöker en möjlig arbetsplats.

1. Bristande könsbalans i ledningen

Om majoriteten av cheferna tillhör ett kön kan det skapa en maktobalans som riskerar att isolera de som är i minoritet. De riskerar också att lättare utsättas för påtryckningar. Obalansen kan dessutom påverka vilka frågor som lyfts fram och läggs vikt vid eller ignoreras inom företaget.

2. Ojämn könsbalans i arbetsstyrkan

Vikten av en balanserad könsfördelning gäller inte bara ledningen. Om det finns en skev könsfördelning bland de anställda kan även det skapa en maktobalans och riskerar att isolera de som är i minoritet, vilket kan leda till att de är mer utsatta för press och påtryckningar från kollegor.

3. Avsaknad av mångfald

Det finns även andra faktorer som är viktiga för en fungerande arbetsplats. När en arbetsplats saknar variation i till exempel ålder, etnicitet, sexuell läggning eller könsidentitet och uttryck, kan det skapa en homogen miljö där vissa grupper är underrepresenterade eller helt frånvarande. Detta kan även innefatta var personer placeras inom företaget – till exempel på ledande positioner, mellanchefsnivåer, eller inom administrativa och operativa roller.

4. En övervägande ung arbetsstyrka

Yngre medarbetare, särskilt de som är nya i arbetslivet, kan ha mindre kunskap om sina rättigheter och hur man rapporterar problem som trakasserier. De kan även vara mer sårbara för att utnyttjas av äldre och mer erfarna kollegor eller chefer.

5. Kontor långt från huvudkontoret

När arbetsplatser är geografiskt isolerade från huvudkontoret finns det en ökad risk att kontorskulturer med oönskat beteende utvecklas. Chefer kan känna att de inte behöver hållas ansvariga för sina handlingar, och problem kan sopas under mattan i stället för att rapporteras. Chefer kan också vara omedvetna om hur man hanterar trakasserier och ovilliga att kontakta huvudkontoret för vägledning.

 

Exempel på sexuellt utnyttjande, övergrepp och trakasserier

Verbalt: Digitalt och icke-digitalt. Kommentarer om utseende, livsstil, sexuell läggning eller könsidentitet. Stötande telefonsamtal, e-post, sociala medier.

Icke-verbalt: Digitalt och icke-digitalt. Visslingar, sexuellt suggestiva gester, visning av sexuellt material.

Fysiskt: Beröring, blockering, onödigt nära fysisk närvaro, fysiskt våld.

Fler artiklar