Våldet på Västbanken har gjort det allt svårare för Women’s Studies Center att bedriva sin verksamhet. Organisationen har tvingats ställa om delar av sitt arbete för att kunna erbjuda nödhjälp till kvinnor och familjer som förlorat sina hem.
Larmrapporterna från Mellanöstern avlöser varandra. När media och omvärlden fokuserar på striderna och dödandet av civila i Gaza och Libanon, hamnar Västbanken i skuggan, men situationen där är också svår. 438 personer har dödats under 2024, varav 15 flickor och kvinnor, enligt FN-organet OCHA.
Israeliska trupper har sett till att förstöra mycket av infrastrukturen i städer som Tulkarem, där gator har rivits upp med följd att vatten, avlopp och el inte längre fungerar. Sveriges Radio har rapporterat om hur israeliska grävskopor skövlar affärer och demolerar hus, till synes utan anledning och palestinska familjer ser sina livsverk gå till spillo. Bosättare avrättar palestinska bönders boskap utan att israelisk polis ingriper, och så vidare.
Sama Aweidah på Women’s Studies Center, som bland annat finns i Hebron och Nablus på Västbanken, kämpar för att hålla verksamheten igång. Hon berättar att den israeliska militären ofta stänger vägarna, vilket gör att kvinnorna som deltar i centrets aktiviteter inte kan ta sig hem.
– Då måste vi plötsligt ordna inkvartering åt dem tills de så småningom kan återvända. Det här liknar ingenting vi sett tidigare och det är svårt nu för oss att bedriva vår verksamhet.
Hon berättar att många städer, flyktingläger och byar på Västbanken dagligen invaderas av den israeliska militären. Detta gör att kvinnor och flickor blir väldigt rädda och det försvårar för dem att komma till centret som då får ställa in eller skjuta upp många av sina evenemang.
– Vi har själva svårt att få till våra interna möten och det blir mer och mer så att vi i personalen måste ses online, säger Sama.
Hon vittnar om hur palestinierna trakasseras av de israeliska bosättarna med de israeliska ockupationsmyndigheternas tysta medgivande. Media och oberoende observatörer rapporterar också om att både män och kvinnor attackeras och fängslas godtyckligt och att bosättare bränner ner deras grödor. Vittnesmålen om sexuella trakasserier mot palestinska kvinnor vid israeliska checkpoints har också ökat.
När så många har fått sina hus förstörda så tvingas de dela boende och trängas med andra, vilket kan vara svårt för kvinnor och flickor i ett så konservativt samhälle som det palestinska.
– Vi har delvis fått ställa om till att ge nödhjälp till kvinnor och familjer som står utan tak över huvudet, säger Sama.
En redan svår ekonomisk situation på Västbanken förvärras också av att palestinier som brukade arbeta i Israel nu fått sina tillstånd indragna och blivit arbetslösa.
– Vi genomför de projekt som vi har pengar för, men med vissa ändringar. Däremot har det blivit helt omöjligt för oss att arbeta i Gaza.
Sama säger att hon ändå hoppas på en bättre framtid och vill att Sverige ska höja sin röst internationellt för att få till ett eldupphör.
– Vi uppmanar länder att stå bakom oss för att få stopp på det här kriget som är ett folkmord. Vi hoppas också på mer bistånd till det drabbade palestinska folket, säger Sama.
Sedan Israels svar på Hamas attack för snart ett år sedan har Gaza genomlidit en fullständig humanitär katastrof. Trots att de själva befinner sig mitt i katastrofen, gör våra partnerorganisationer allt de kan för att hjälpa andra.
27 september 2024
Från bombningar i Bagdad till flyktingläger i Kroatien – Lejla Somun bär med sig många erfarenheter från konfliktdrabbade länder.
3 september 2024
Israels pågående attacker mot Gaza har lett till en förödande form av våld mot kvinnor som sker i det tysta – förlossningsvåldet. Nu belyser Kvinna till Kvinna vilka utmaningar som gravida, nyförlösta och ammande kvinnor i Gaza står inför och de allvarliga hälsokonsekvenser de drabbas av.
15 maj 2024