Tyvärr är det inte ovanligt att mötas av fördomsfulla kommentarer när feminism och jämställdhet kommer på tal. I sådana lägen kan det vara svårt att veta hur du ska svara. Här ger vi exempel på vanliga fördomar och tips på hur du kan bemöta dem.
Feminism, som handlar om att skapa ett samhälle där alla, oavsett kön, har lika rättigheter och möjligheter, möts ofta av missförstånd och fördomar. Dessa missuppfattningar delas av både män och kvinnor. Här är några vanliga fördomar om feminism och förslag på hur du kan ge ett informerat och respektfullt svar.
Ett av de vanligaste missförstånden är att feminister skulle vara emot män eller vilja ”ta över” och skapa ett matriarkat. I själva verket strävar feminismen efter jämställdhet, inte överlägsenhet. Feminism handlar om att bryta ner patriarkala strukturer som påverkar alla, oavsett kön, etnicitet, sexualitet eller socioekonomisk status.
Ett bra svar kan vara: ”Feminism handlar inte om att hata män, utan om att skapa jämlikhet för alla. Vi vill att människor, oavsett kön, etnicitet eller sexualitet, ska vara fria från de begränsningar som patriarkala normer skapar. Män är en viktig del i den feministiska rörelsen – alla måste med på tåget för att detta ska bli verklighet.”
Världen är långt ifrån jämställd, det finns många ojämlikheter som fortfarande existerar i samhället, både i Sverige och globalt. Detta gäller inte heller bara jämställdhet mellan könen, utan även i hur etnicitet, sexualitet, klass och funktionsvariation påverkar tillgången till rättigheter och möjligheter. Exempel på ojämlikheter inkluderar löneklyftan, våld mot kvinnor, och underrepresentationen av kvinnor – särskilt kvinnor från marginaliserade grupper – i beslutsfattande positioner.
Ett kortare svar: ”Även om vi har gjort framsteg när det kommer till jämställdhet, så är vi inte framme än. Globalt har en av tre kvinnor utsatts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Feminismen behövs tills alla har samma rättigheter och möjligheter.”
Ett längre svar: ”Även om vi har gjort framsteg när det kommer till jämställdhet, finns det fortfarande många områden där kvinnor diskrimineras. I Sverige tjänar kvinnor i genomsnitt mindre än män för samma jobb och kvinnor utsätts fortfarande för sexuellt våld eller trakasserier. För kvinnor som tillhör marginaliserade grupper kan diskrimineringen vara ännu mer utbredd och mångfacetterad, då de möter flera former av förtryck samtidigt. I flera länder saknar kvinnor rätten att ha ett bankkonto, välja vem de ska gifta sig med, ansöka om skilsmässa eller få ett pass utan sin makes godkännande. Globalt har en av tre kvinnor utsatts för våld eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Feminismen behövs tills alla har samma rättigheter och möjligheter.”
Det är sant att även män kan drabbas av diskriminering, men feministiska rörelser handlar om att adressera de strukturella problem som främst drabbar kvinnor.
Ett sätt att svara på detta kan vara: ”Feminismen erkänner att både män och kvinnor påverkas av könsroller. Traditionellt maskulina beteenden och normer, som att män alltid ska vara starka, försörja familjen, ständigt konkurrera med andra eller förtrycka sina känslor, är skadliga för hela vårt samhälle och är en stor riskfaktor för ökat våld. Genom feminism kan vi ifrågasätta dessa beteenden och normer och skapa ett samhälle där alla kan vara sig själva, oavsett kön.”
Oavsett om det pratas om sexuella trakasserier och övergrepp, våld eller osköna beteenden tar det inte lång tid innan uttrycket ”inte alla män” slängs fram.
Ett svar kan vara: ”Nej, självklart gäller inte detta alla män. Jag kritiserar de systematiska problem som finns i samhället och riktar mig inte nödvändigtvis mot varje enskild man. Att vissa individer inte är delaktiga i dessa problem förändrar inte det faktum att det finns ett problem som påverkar många. Till exempel kan både män och kvinnor vara överlevare och förövare av genusbaserat våld. Statistiken visar dock att majoriteten av allt genusbaserat våld begås av män och riktar sig mot kvinnor och tjejer.”
Jämställdheten har kommit olika långt runtom i världen. Därför är den globala solidariteten oerhört viktig – den feministiska rörelsen kan inte fortsätta utan alla som kämpar varje dag, men för att orka måste vi hjälpas åt och ge oss själva en chans att välja våra strider.
Det är inte alltid nödvändigt att ge sig in i den där diskussionen som känns dödsdömd från början. Att kunna hålla huvudet kallt och känna efter när det är bäst att bara lyssna eller lämna diskussionen är också en viktig styrka.
Engagemanget börjar hos varje enskild person och det finns mycket du själv kan göra för en mer jämställd värld. Du kan till exempel:
Ladda upp inför internationella kvinnodagen med ett filmmaraton fyllt av kvinnokamp och krossade glastak. Här listar vi 10 feministiska filmer du borde se.
14 februari 2024
Är du på jakt efter ännu fler inspirerande sommarprat? Här listar vi 14 feministiska sommarprat från tidigare år.
28 juni 2023
Vill du inspireras av nutida kvinnorättsförsvarare som gjort skillnad i Sverige och globalt? Här är 12 böcker att skriva upp på läslistan, diskutera i bokklubben eller ta med på semestern.
5 juni 2023