Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Så backar kvinnors rättigheter i världen

Under de senaste decennierna har världen sett historiska framsteg för kvinnors rättigheter. Lagstiftning för jämställdhet, rätten till utbildning och skydd mot våld har förbättrats i många länder. Men nu ser vi hur kvinnors rättigheter backar på olika platser runtom i världen. Konservativa makter begränsar kvinnors frihet och utrymme i samhället, och den globala jämställdheten hotas.

Foto från demonstration i Serbien. Fotograf: Lara Končar.
Foto från demonstration i Serbien. Fotograf: Lara Končar.

USA begränsar den globala aborträtten

Aborträtten, som varit en grundläggande del av kvinnors självbestämmande, begränsas nu i flera länder. För tre år sedan rev Högsta domstolen i USA upp domen Roe v. Wade och flera delstater har kunnat införa totalförbud eller hårda restriktioner som påverkar miljontals kvinnor och flickor i landet.

Samtidigt innebär President Trumps nya politik Project 2025 att konservativa krafter arbetar för att begränsa sexualundervisningen och minska tillgången till information om sex och reproduktiv hälsa – inte bara i USA utan i resten av världen. De har specifikt förbjudit allt abortrelaterat stöd, och dessutom anslutit sig till anti-abortpakten The Geneva Consensus Declaration, där bland annat Saudiarabien, Ungern och Egypten ingår.

Samtidigt har USA kraftigt sänkt sin biståndsbudget, efter att länge ha varit en av de viktigaste givarna till den globala mödrahälsan. Beräkningar visar att USA:s frysning av biståndet kommer leda till att 11,7 miljoner kvinnor inte får tillgång till preventivmedel, vilket kan leda till 4,2 miljoner oönskade graviditeter och över 8300 kvinnor som dör på grund av sin graviditet.

Hbtqi-rättigheter under attack

Även hbtqi-personers rättigheter har attackerats. Förra året antog Irak en lag som kriminaliserar samkönade relationer och transpersoner, med fängelsestraff på upp till femton år. Detta efter att styret i landet tidigare år förbjudit ord som homosexualitet (ersatt med ”sexuell avvikelse”) och gender.

I USA har det hittills under 2025 lagts fram 821 lagförslag som inskränker transpersoners rättigheter – både nationellt och i flera delstater. Det är lagförslag som inte bara begränsar tillgången till rätt vård eller utbildning men som också sprider retorik som direkt skadar eller hotar transpersoner.

Samtidigt har länder som Uganda, Georgien och Ryssland lagar som försvårar och begränsar hbtqi-personers rättigheter på olika sätt. Detta speglar en bredare rörelse där konservativa och nationalistiska krafter strävar efter att begränsa individers frihet att leva sina liv på sina egna villkor.

Utrymmet för kvinnorättsförsvarare minskar

Runt om i världen utsätts kvinnorättsförsvarare och kvinnorättsorganisationer för fortsatta hot och trakasserier. I Kvinna till Kvinnas rapport The state of women’s human rights defenders 2023 vittnar 458 aktivister från 67 länder om hur situationen för kvinnors rättigheter försämras och att hotet mot dem har ökat. I rapporten berättar tre av fyra att de har blivit hotade eller trakasserade, och mer än hälften av dem berättar att det är deras egna regeringar som står bakom hoten.

Studien visar att hotet ökat med 15 procent på bara två år. En alarmerande ökning som också bidrar till att utrymmet för kvinnors rättigheter minskar – framför allt för aktivister som arbetar med just hbtqi-personers rättigheter.

Vad gör vi när kvinnors rättigheter backar?

Utvecklingen är ingen slump. Viljan att begränsa kvinnors rättigheter är en gemensam nämnare för politisk högerextremism och nationalistiska krafter. Ekonomiska kriser och covid-pandemin har slagit hårdast mot kvinnor, samtidigt som det gjort att jämställdhetsfrågor nedprioriterats. Dessutom är kvinnorörelsen en måltavla för strategiska attacker från konservativa krafter som ser jämställdhet som ett hot mot traditionella maktstrukturer.

Men det finns hopp. Kvinnor världen över fortsätter att organisera sig och stå emot. Att försvara jämställdhetsbiståndet och stötta kvinnorättsorganisationer är avgörande för att motverka den negativa utvecklingen. Genom att sprida information, rösta för kvinnors rättigheter och sätta press på beslutsfattare kan vi tillsammans skapa en framtid där kvinnors rättigheter inte bara försvaras utan också stärks.

Fler artiklar