Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Minister slet sönder hennes polisuniform

En hel del kvinnor i Liberia arbetar inom säkerhetsyrken som polis, militär och tull, men de har ofta andra utmaningar än sina manliga kollegor. Asatu Bah Kenneth från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Liberia Female Law Enforcement Association, LIFLEA, berättar om vad som hände en kvinnlig trafikpolis.

Asatu Bah Kenneth är advokat och kämpar för jämställdhet inom säkerhetssektorn i Liberia. Foto: Anna-Carin Hall / Kvinna till Kvinna
Asatu Bah Kenneth är advokat och kämpar för jämställdhet inom säkerhetssektorn i Liberia. Foto: Anna-Carin Hall / Kvinna till Kvinna

– Det var en helt vanlig dag i huvudstaden Monrovia. Den här kvinnliga polisen dirigerade trafiken när en vice minister kom körande. Till saken hör att många i Liberia ser ner på anställda i säkerhetsyrken som polisen och struntar i deras anvisningar. Så den här ministern brydde sig inte om hennes anvisningar utan körde rakt emot trafiken. Då stoppade den kvinnliga polisen honom, men det var ingenting han tänkte finna sig i. Han klev ut ur sin bil och tog tag i den kvinnliga polisen och började slåss med henne. Det gick så långt att ministern tog tag i poliskvinnans uniform och började slita sönder den, bit för bit, berättar Asatu Bah Kenneth.

När LIFLEA fick reda på detta så tog de direkt upp ärendet med jämställdhetsministern. Denne förde informationen vidare till presidenten som såg till att denne vice minister fick avgå.

– Det kom på nyheterna också. Det var en seger för oss och för den utsatta polisen, säger Asatu Bah Kenneth.

Män får bättre tjänster

LIFLEA arbetar hårt för att få in ett genustänk i säkerhetssektorn i Liberia, berättar Asatu, som själv är advokat och har sysslat länge med säkerhetsfrågor. Kvinnorna får samma träning och grundutbildning som männen, men när det är dags att söka jobb så är det männen som får de bästa tjänsterna. Kvinnorna i de här yrkena möter mycket fördomar och är ofta utsatta för våld och övergrepp.

– Många kvinnor som jobbar i säkerhetsyrken har bara gått gymnasiet och är kanske också ensamstående mödrar. Om LIFLEA hade mer resurser så skulle vi kunna stärka fler kvinnor i säkerhetsyrken och se till att de även får gå på college. Många män i sektorn har högre utbildning och får därför oftare chefsjobben, förklarar Asatu Bah Kenneth.

LIFLEA såg till att den kvinnliga polisen fick en advokat så att hon kunde driva fallet mot viceministern vidare i rätten, men tyvärr hade den före detta ministern mäktiga vänner. Dessa satte politisk press på domstolen och kvinnan orkade inte ta sitt fall vidare.

– Men vi fick i alla fall bort honom från makten, konstaterar Asatu Bah Kenneth.

Fler artiklar