Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Utpressad med privata bilder

När Awaz utsattes för sexuellt våld och utpressning, såg hon ingen utväg. Hon funderade på att ta sitt eget liv. Tack vare en släkting fick hon kontakt med vår partnerorganisation.

Sent en kväll kontaktade Awaz (som egentligen heter något annat) Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women för att få hjälp att ta sig ur ett våldsamt förhållande. Foto: Teba Sadiq
Sent en kväll kontaktade Awaz (som egentligen heter något annat) Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women för att få hjälp att ta sig ur ett våldsamt förhållande. Foto: Teba Sadiq

– Jag trodde inte att jag skulle överleva. Jag tänkte bara på hur jag kunde dö. Hedersfrågor får många i vårt samhälle att se rött.

Det är mörkt i rummet på grund av ett strömavbrott. Awaz* vänder sig mot fönstret, den enda ljuskällan i rummet. Hon tar ett djupt andetag innan hon fortsätter att berätta.

– Ingen vet hur smärtsamt det har varit. Jag var en kvinna med högt anseende bland mina kollegor och i min familj. Det kändes som jag förlorade allt över en natt, säger Awaz.

Utpressning med privata bilder

Awaz hade träffat en man som hon blev förälskad i och litade på. En man som i slutändan utsatte henne för utpressning.

– Han hotade att publicera nakenbilder av mig på sociala medier om jag inte skickade 10 000 dollar till honom. Jag visste inte hur jag skulle ta mig ur situationen, säger Awaz.

Polisen tror att mannen tagit bilder och videoklipp i hemlighet, via en applikation där han och Awaz brukade ha videosamtal.

– Jag övervägde att ta mitt liv flera gånger. Jag var säker på att en sådan skandal skulle innebära slutet på mitt liv. Men då fick jag ett telefonsamtal av en släkting som sa ”Det finns någon som kan hjälpa dig”. Och så fick jag numret till Pena Center, säger Awaz.

Stöd till överlevare

Pena Centre for Combatting Violence Against Women är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Irak. De öppnade sitt första center i Kirkuk år 2005 och erbjuder stöd till kvinnor som utsatts för våld.

– Jag väntade inte en sekund: jag ringde dem omedelbart, trots att klockan var tio på kvällen. Jag har stor respekt för deras arbete, direkt när jag ringde kände jag att de skulle bli min räddning. Den natten kunde jag äntligen sova, säger Awaz.

Awaz har fått både emotionellt och juridiskt stöd från Pena Center och hennes ärende kommer att hållas öppet genom hela den långa juridiska processen.

– Jag är skyldig dem mitt liv. Om det här centret inte fanns så skulle jag inte kunna berätta min historia i dag. Någon annan skulle ha behövt göra det, säger Awaz.

 

*Awaz vill förbli anonym. Vi har därför bytt ut hennes riktiga namn i texten.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan år 2005 och vi har ett kontor i Erbil. Vi stödjer och arbetar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive Pena Center to Combatting Violence Against Women, för att stoppa våld mot kvinnor och stötta kvinnor och flickor som utsatts för våld. Läs mer om vårt arbete i Irak.

Stopp mäns våld mot kvinnor
– bli månadsgivare

När du blir månadsgivare till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med.» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter » Skydd och psykologiskt stöd » Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Bli månadsgivare