Sexuellt våld, tvångsrekrytering av barnsoldater och massflykt är den nya verkligheten för kvinnor och barn i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo. Men Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer fortsätter arbetet på plats – trots bristande resurser, osäkerhet och hot.
Sedan rebellgruppen M23 tagit över stora delar av Syd- och Nordkivu i Demokratiska republiken Kongo (DR Kongo) under början av 2025 har situationen för civilbefolkningen snabbt förvärrats. Våldet slår mot hela samhället – men kvinnor och barn är särskilt utsatta. Samtidigt har arbetet för de organisationer som försöker stötta de drabbade blivit alltmer riskfyllt.
– Likt andra väpnade grupper som finns i området, använder M23 sig av sexuellt våld som ett vapen i konflikten. Kvinnor och barn, speciellt i de områden som M23 kontrollerar, riskerar att utsättas för gruppvåldtäkter, sexuellt slaveri och att bli tvångsrekryterade som soldater, berättar Kvinna till Kvinnas personal på plats.
I DR Kongo har sexuellt och könsbaserat våld länge varit ett utbrett problem men sedan M23 tagit kontroll över stora delar av Syd- och Nordkivu har våldtäkt, sexuella övergrepp och tvångsrekrytering av barnsoldater ökat kraftigt. Våldet används som ett medvetet verktyg för att skapa rädsla och splittra samhällen.
– Kidnappningar ökar och tusentals barn, både flickor och pojkar, utsätts för våld och övergrepp samtidigt som de berövas sina grundläggande rättigheter.
Många barn kidnappas och tvingas in att delta i striderna. Samtidigt har de eskalerande striderna tvingat tusentals familjer att lämna sina hem – de flesta som flyr är kvinnor och barn. De lever nu i tillfälliga läger eller extremt osäkra förhållanden utan tillgång till mat, skydd och sjukvård.
Även barnens utbildning påverkas. På grund av konflikten tvingas skolor hålla stängt och elever i avgångsklasser har inte fått skriva sina examensprov – något som slår hårt mot barns framtid.
Organisationen Association of Women Lawyers in Congo, AFEJUCO, är ett nätverk bestående av kvinnliga advokater och en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer. Deras fokus har tidigare varit att erbjuda juridiskt stöd till våldsutsatta kvinnor och barn samt att utbilda polis och personal som möter överlevare av våld. Men på grund av den eskalerade konflikten och ett icke-fungerande rättssystem har de tvingats ställa om sin verksamhet.
Numera arbetar AFEJUCO för att dokumentera den skrämmande ökningen av sexuellt och könsbaserat våld. Redan nu har de planerat att samla bevis från omkring 150 överlevare av våld runtom i östra Kongo. De vill dessutom erbjuda samtalsstöd för kvinnor som utsatts för våldet.
– De planerar även att ha regelbundna möten med lokala ledare för att öka det lokala engagemanget i arbetet mot våld, säger Kvinna till Kvinnas personal på plats.
Det nuvarande säkerhetsläget gör det svårt för både lokala och internationella organisationer att arbeta. Läkare utan Gränser rapporterar om det kaotiska läget och hur humanitära lager har plundrats.
Även det långsiktiga arbetet som främjar och skyddar kvinnors och barns rättigheter i landet, såsom stödcenter för offer för sexuellt våld och informationsinsatser, har blivit hårt drabbade av den osäkra situationen.
För kvinnorättsförsvarare innebär den pågående konflikten en ökad risk för hot och trakasserier. Aktivister som dokumenterar övergrepp eller stöttar våldsutsatta kvinnor riskerar att straffas och arbetet för att kräva upprättelse blir allt svårare.
– Vissa områden som M23 kontrollerar har de statliga myndigheterna inklusive domstolarna och polisen antingen försvagats eller försvunnit helt – vilket i praktiken gör dem till ”laglösa” zoner där övergrepp kan ske helt utan konsekvenser.
I en alltmer instabil kontext fortsätter Kvinna till Kvinna tillsammans med våra partnerorganisationer att skydda och stötta kvinnor och flickor i DR Kongo – genom att lyssna, dokumentera och kämpa för att överlevare ska få det stöd och den upprättelse de har rätt till.
Trakasserier, våld, våldtäkt och att tvingas till prostitution för att få arbeta. Det är bara några av de konstanta hot som kvinnliga gruvarbetare utsätts för i Demokratiska republiken Kongo. Kvinna till Kvinna träffar Esther och Philomene som berättar om de svåra förhållanden som livet som gruvarbetare innebär.
15 november 2024
I över ett decennium har 44-åriga Annuarite Mbambu arbetat som advokat i Demokratiska republiken Kongo. Efter att ha bevittnat flera kvinnor och barn fara illa utan att få hjälp bestämde hon sig för att ta makten i sina egna händer.
12 november 2024
Demokratiska republiken Kongo har i decennier kantats av väpnade konflikter samtidigt som landets kvinnorättsorganisationer kämpat för en långvarig fred. Ett värdefullt verktyg för kvinnor för att få delta i fredsprocesserna har varit resolution 1325 och kvinnor, fred och säkerhetsagendan.
3 juli 2024