Kraftiga protester har pågått i Iran under de senaste veckorna till följd av mordet på 22-åriga Jina (Mahsa) Amini. Upproret är ett svar på den iranska regimens hårda förtryck av sitt folk.
Den 16 september dödades 22-åriga Jina (Mahsa) Amini av iransk så kallad moralpolis efter att ha blivit gripen och anklagad för att ha brutit mot en av landets klädselregler för kvinnor. Stora demonstrationer har sedan dess brutit ut i landet. Över 75 personer uppges ha dödats, många av dem kvinnor som modigt gått i täten under demonstrationerna.
Det är inte första gången som kvinnor i Iran protesterar mot slöjtvånget. Det pågående upproret beror på den brutala regim som länge har förtryckt sitt folk, och det är ett förtryck som framför allt drabbar kvinnor. Diskrimineringen av kvinnor finns inskriven i flera av landets lagar genom allt från hårda klädselregler till förbud mot abort för att kunna kontrollera kvinnors kroppar.
– Det finns inga lagar alls som skyddar kvinnor mot våld i hemmet eller mot att bli utsatta för sexuellt våld. Kvinnor kan dessutom få sparken från jobbet utan förvarning när de blir gravida. Förtrycket och den strukturella diskrimineringen är inget annat än könsapartheid, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.
Kvinnor har engagerat sig världen över för att protestera mot den iranska regimens förtryck. Kvinna till Kvinna arbetar inte i Iran men står starkt i solidaritet med kvinnorna i landet.
– Irans kvinnorättsförsvarare behöver stöd, politiskt såväl som ekonomiskt, och stöd från det internationella samfundet, säger Petra.
Vid tidigare tillfällen har den iranska regimen slagit ned protester med extremt våld och brutalitet. Om det sker igen får omvärlden inte ännu en gång glömma bort de iranska kvinnornas envisa och långdragna kamp för ökad frihet och mot diskriminerande lagar och normer.
Ett år har gått sedan talibanerna återtog kontrollen i Afghanistan. Övertagandet väckte farhågor om vad ett nytt talibanstyre skulle kunna innebära för landets kvinnor och flickor. I dag, ett år senare, är det tydligt att maktövertagandet krossat både drömmar och liv. Men i landet spirar också ett motstånd.
12 augusti 2022
Det humanitära biståndet når inte människor som gömmer sig i skyddsrummen. Den ukrainska aktivisten Olga Nemanezhyna har tagit sig till Sverige för att öka medvetenheten om situationen för de kvinnor och aktivister som är kvar i landet.
4 april 2022
Tillsammans måste vi fortsätta visa solidaritet med de modiga kvinnor som riskerar sina liv i Iran.
17 november 2022