Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ge Gaza en framtid – upphäv blockaden

Två år har gått sedan senaste kriget mot Gaza. Två år av fortsatt lidande för civilbefolkningen som fortfarande lever bland förstörda byggnader, många utan tillgång till rinnande vatten. Kvinna till Kvinnas uppmaning: Stå upp för mänskliga rättigheter tillsammans med oss och skriv under uppropet för att få ett slut på blockaden.

Desperata åtgärder som överlevnadssex ökar bland de kvinnor som inte har möjlighet till egen försörjning i Gaza. Foto: Kvinna till Kvinna/ Magnea Marinósdóttir
Desperata åtgärder som överlevnadssex ökar bland de kvinnor som inte har möjlighet till egen försörjning i Gaza. Foto: Kvinna till Kvinna/ Magnea Marinósdóttir

På sex år har invånarna i Gaza upplevt tre krig. Det senaste kriget som avslutades 2014 har lett till att 75 000 människor ännu lever utan ett hem. Av de 11 000 hushåll som jämnats med marken har endast en tiondel byggts upp igen. Sjukhus och skolor ligger i ruiner och ingen har ännu hållits ansvarig för brottet mot internationell rätt.

Den israeliska blockaden på varor som följde kriget, där bland annat trä, stål, cement och andra viktiga byggmaterial ingår, har gjort det nästan omöjligt att bygga upp Gaza igen.

– Det är en kollektiv bestraffning som innebär usla levnadsförhållanden, frustration och hopplöshet. Vilket också leder till att våldet förvärras, i synnerhet mot kvinnor, säger Magnea Marinósdóttir, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Jerusalem.

Kvinnor särskilt utsatta

Under det senaste Gazakriget ökade antalet änkor med 800 kvinnor. Många har tvångsförflyttats från sina hem och förlorat all möjlighet till försörjning.

– Arbetslösheten är bland världens högsta, och dubbelt så hög bland kvinnor. Extra svårt är det för kvinnor som redan är utsatta; änkor, funktionshindrade, övergivna eller frånskilda, säger Magnea Marinósdóttir.

80 procent av Gazas befolkning på 1,8 miljoner är beroende av humanitärt bistånd för att överleva. Eftersom männen är registrerade som familjeöverhuvud är det de som får tillgång till biståndet. Gifta kvinnor får tillgång till stödet via sin man.

Desperata åtgärder

Även kvinnor som är registrerade som ensamhushåll har tillgång till humanitärt stöd. Men de kvinnor som övergetts av sina män eller ligger i skilsmässa hamnar i värsta tänkbara situation. Det kan ta flera år för en skilsmässa att gå igenom, och under tiden är de fortsatt beroende av sin man. Kvinnors begränsade möjligheter till försörjning gör att desperata åtgärder som överlevnadssex ökar.

– Att upphäva blockaden mot Gaza är avgörande om det ska ske några framsteg för kvinnors rättigheter, säger Magnea Marinósdóttir.

Som en av grundarna till AIDA Gender Group och medlemmar i AIDA, The Association of International Development Agencies, i Palestina uppmanar Kvinna till Kvinna att skriva på detta upprop för att upphäva blockaden. #OpenGaza

Olga Beletski 

Fler artiklar