Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinnors rättigheter kränks i Gaza

I åratal har situationen för kvinnor på Gazaremsan varit outhärdlig. Även efter eldupphör är behoven enorma.

De senaste veckornas stridigheter är de värsta sedan kriget 2014. De israeliska ockupationsstyrkornas attacker mot Gazaremsan strider mot internationell rätt. Familjer har mördats och civil infrastruktur bombats, däribland hälsokliniker, mediehus, kraftverk och till och med kulturbyggnader. Även humanitära institutioner har träffats. Över 200 personer har dödats, däribland minst 63 barn och 36 kvinnor. 70 000 personer har tvingats fly enligt UNWRA, FN:s organ för palestinska flyktingar.

– Förödelsen är enorm och kvinnor och barn är extra drabbade. Familjer har sovit på gatorna för att inte dödas i sina hem och barnen traumatiseras för livet, berättar en företrädare från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Women’s Affairs Center.

Ett ockuperat land

Två miljoner människor befinner sig under ockupation i vad som kan liknas vid världens största, öppna fängelse – under inhumana förhållanden, i fattigdom och utan tillgång till grundläggande hälsovård.

Kvinnor påverkas i varenda aspekt av sina liv. De kan inte röra sig fritt, har inte bra tillgång till hälso- eller sjukvård, utbildning eller rätten till mark och till sin kulturella identitet. Palestinska kvinnor i Gaza utsätts därför för flera former av förtryck i och med Israels kollektiva bestraffning som systematiskt kränker deras mänskliga rättigheter.

Våldet mot kvinnor

Kvinnor och flickor drabbas av våld och fattigdom på ett annat sätt än män under och efter konflikter. När kriget tagit slut dröjer sig våldet mot kvinnorna ofta kvar.

Kvinna till Kvinna finns på plats i Palestina och jobbar tillsammans med flera lokala partnerorganisationer, bland annat i Gaza. Vi har funnits där sedan 2001 och kommer att fortsätta vårt långsiktiga stöd även efter eldupphöret.

– Även om bombningarna upphört är behoven fortfarande enorma. Kvinnor behöver hjälp att bearbeta sorgen och på något sätt bygga upp sina liv igen. Tillsammans med våra partnerorganisationer kommer vi att fortsätta försvara kvinnors mänskliga rättigheter och stötta kvinnor att höja sina röster mot våldet och för fred, säger Marie Wikström, Kvinna till Kvinnas regionchef i Mellanöstern.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med över 100 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen. Läs mer om vårt arbete i Mellanöstern.

 

Bakgrund

De senaste våldsamheterna bröt ut efter att palestinier från det ockuperade östra Jerusalem, Västbanken och Israel kollektivt stod upp mot den israeliska ockupationen som pågått sedan 1967. En ockupation som lämnat människor helt utan utsikter för rättvisa och jämlikhet. Sedan 2008 har Gaza varit utsatt för flera israeliska luftangrepp. För kvinnor i Palestina är det viktigt att deras berättelser och gruppens kollektiva insatser inte tystas av den ockupation som systematiskt kränker deras rättigheter. I en ny rapport konstaterar Human Rights Watch att vissa ”berövningar är såpass allvarliga att de motsvarar brott mot mänskligheten såsom apartheid och förföljelse”.

Stöd arbetet för kvinnors rättigheter – ge en gåva.

När du ger en gåva till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättsförsvrares arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med.

Ditt stöd är viktigare än någonsin!

Ge en gåva nu

Fler artiklar