Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

En stark ledare som förespråkar kvinnor

Från en ung ålder fick Rebecca Baryogar höra att kvinnor inte kunde bidra, att de bara var "mäns egendom". I dag har hon en ledande roll i sitt samhälle och är en stark förespråkare för kvinnors egenmakt och rättigheter.

Rebecca Baryogar, en stark ledare som tror på kvinnors rättigheter, kom till Buchanan 2010 och bor med sin man och sex barn. Foto: Wolobah Sali
Rebecca Baryogar, en stark ledare som tror på kvinnors rättigheter, kom till Buchanan 2010 och bor med sin man och sex barn. Foto: Wolobah Sali

Rebecca Baryogar växte upp i ett samhälle där kvinnor inte fick delta i möten, även om det var de som utvecklade samhället. Män sa att kvinnor inte hade något att bidra med. Innan hon gick med i kvinnogruppen som Kvinna till Kvinnas partnerorganisation LIWEN organiserade kände Rebecca att hon inte hade något vettigt att göra med sitt liv.

– Då gjorde jag mest ingenting och att bara börja dagen kändes svårt. När LIWEN en dag bjöd med mig till deras möten och workshops var jag först rädd; jag visste inte ens vad för kläder jag skulle ha på mig. Men jag gick dit för att lära mig. Och jag fick lära mig att kvinnor är viktiga i samhället, säger Rebecca.

Aldrig för sent att göra en förändring

Tack vare utbildningen som LIWEN erbjöd kände Rebecca sig tillräckligt bekväm för att lämna hemmet och börja ta samhällsinitiativ. Hon berättade för andra kvinnor om gruppen samtidigt som hon uppmuntrade unga flickor att ta sin utbildning på allvar och att inte se ner på sig själva.

– LIWEN lärde oss kvinnor att förstå vårt värde, att delta i möten, stödja kvinnors politiska deltagande och engagera oss i samhället, berättar Rebecca.

På grund av sitt engagemang har Rebecca blivit en ledargestalt och är nu känd som ”mama G” i sitt samhälle. Sedan hon fick verktyg och kunskap om sin egen potential och kraft, känner hon att hon har blivit en lyckligare kvinna som inte låter något hålla henne tillbaka.

– Jag vill berätta för andra kvinnor att de aldrig ska säga att det är för sent, det inte är för sent för någon kvinna att lära sig och få det hon vill, säger Rebecca.

Att vara rösten för samhället

Rebecca har en viktig roll i sitt samhälle och många är beroende av hennes råd. Samtidigt som intervjun pågår väntar tre personer på att hon ska hjälpa dem att lösa deras gräl.

– När jag ser folk som väntar på mig så här, kan jag bara säga att nu vet jag att allt en man kan göra, kan en kvinna också göra. Jag är väldigt glad att LIWEN öppnade kvinnogrupper i vårt samhälle, säger hon.

Under pandemin var Rebecca och hennes arbetslag involverade i att öka medvetenheten om covid-19, vikten av att tvätta händerna och hålla social distans.

– Jag visste att sjukhuset inte skulle dela ut medicin och jag kunde inte sitta där och göra ingenting. Om vi blir sjuka finns det risk för att många av oss dör, precis som vi gjorde under ebola, säger hon.

Vald att leda

För ett tag sedan valdes Rebecca till ”zonledare” för Jecko Town. Hon blev den första kvinnliga zonledaren någonsin och vann med mer än 500 röster mot sin manliga motståndare.

– Kvinnorna och ungdomarna stod bakom mig, de sa till mig att de såg mitt hårda arbete och ville att jag skulle gå långt. Min dotter sa till mig att kvinnor som leder är bra, eftersom de vill att bra saker ska hända för alla, minns Rebecca.

Rebecca gick inte i skolan när hon var ung men är nu inskriven i den statliga kvällsskolan. Hon har blivit en mycket inflytelserik kvinna som vet hur man kommunicerar med sitt samhälle. Hennes ledarskap har fört många människor samman och brottsligheten i området har minskat.

– Jag vill att regeringen ska främja kvinnors egenmakt och gratis utbildning för flickor, eftersom Liberias framtid ligger i kvinnors händer. Jag vill att regeringen ska respektera kvinnor för att de är viktiga. Jag vill säga till både unga pojkar och gamla män att sluta slå kvinnor, säger Rebecca.

En positiv förändring i samhället

Tack vare den ledarposition Rebecca nu har är männen i samhället mer öppna och uppskattar att arbeta med henne.

– Jag vill att kvinnor ska vara medlare när de är ledare. Jag uppmuntrar våra lärare att också lära männen om kvinnors rättigheter, eftersom de flesta män inte är vana vid att se kvinnor ha rättigheter, säger Rebecca.

Rebecca berättar hur bra hon mår av att bidra till gemenskapen och sitt samhälle.

– Min man och mina barn är stolta över mig. Jag har tagit med min man på de flesta utbildningarna om kvinnors rättigheter och politiskt deltagande, så att han i sin tur kan uppmuntra sina vänner att arbeta med mig för att göra vårt samhälle till en bättre plats.

 

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2010 och öppnade officiellt sitt landskontor 2011. Vi stödjer och arbetar med flera lokala partnerorganisationer, inklusive LIWEN, för att främja kvinnors lika deltagande i samhället. Läs mer om vårt arbete i Liberia »

Fler artiklar

Följ kampen för kvinnors rättigheter

Ta del av nyheter, intervjuer, event och fakta om kvinnors rättigheter – signa upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter