Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Det var feministisk terapi”

Skratt, gråt och självrannsakan. Kvinna till Kvinnas feministiska ledarskapsutbildning blev en dörröppnare för Shilér Al Fouadi. Där hittade hon för första gången ett forum där hon kände sig hel.

Shilér Al Fouadi jobbar på Världsnaturfonden. I våras avslutade hon Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning Gemaket – specialdesignat för unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Shilér Al Fouadi jobbar på Världsnaturfonden. I våras avslutade hon Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning Gemaket – specialdesignat för unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Shilér Al Fouadi utstrålar både lugn och värme. Hon väger sina ord noga när hon funderar på hur hon ska beskriva Kvinna till Kvinnas ledarskapsprogram Gemaket:

– Det var feministisk terapi, så mycket djupare än en vanlig utbildning. Vi grät och skrattade tillsammans och rannsakade oss själva. Alla var lika delaktiga och det var det som gjorde utbildningen så speciell, säger Shilér.

– Vi var i fokus. Det ändrade min bild av vad en ledarskapsutbildning kan vara, tillägger hon.

Unik målgrupp

Det som kanske stack ut mest var målgruppen för utbildningen.

– Jag har aldrig tidigare sett något som riktar sig just till kvinnor med migrationsbakgrund. Jag frågade mig själv om jag var en del av det, eftersom jag är född i Sverige. Men sen såg jag i annonsen att det också kunde handla om att ha föräldrar som migrerat, säger Shilér.

För första gången i majoritet

På frågan om vad som vad det bästa med utbildningen svarar Shilér tveklöst gruppen och den unika stämningen som skapades, där inget längre kändes omöjligt.

– Jag tror verkligen att det beror på att det för första gången finns ett forum för oss, det är första gången vi är i majoritet. Jag behövde inte känna mig annorlunda eller som min stereotyp. Jag är inte bara ”Shilér från Rinkeby” utan en hel person, säger Shilér.

Hon berättar att en av deltagarna frågat sig om ”det är så här en vit svensk känner sig på arbetsplatsen”.

Det faktum att det var ambitiösa och generösa kvinnor som sökte programmet spelade nog också in, resonerar Shilér. Här möttes kvinnor som verkligen ville stärka och lyfta varandra. Det har inte minst skapat ett ovärderligt nätverk för yrkeslivet framåt.

Ambassadör i kampanj för Kanada

Shilér (som har en kandidat i global utveckling och en master i genus, rättvisa och samhälle) arbetar sedan tre år tillbaka på Världsnaturfonden. Nu har hon precis klivit in en delvis ny roll där hon ska arbeta mer med ungas engagemang. De närmsta åren ser hon fram emot att få jobba mer med mångfald och inkludering.

Genom ledarskapsutbildningen har hon också blivit erbjuden rollen som ambassadör för #SheLeadsHer – en kampanj som Kanada driver på sina ambassader runt om i världen för att lyfta fram icke-vita kvinnor. Att få den typen av kompetensutveckling, genom Kvinna till Kvinna, ser Shilér som ett tecken på att organisationen bryr sig om att göra skillnad på riktigt.

– Det händer aldrig att man får så fina möjligheter, jag tror inte att folk förstår det. Att Kvinna till Kvinna kunde vara länken till Kanadas ambassad är jag så otroligt tacksam för. Det är inkludering och det gör skillnad på riktigt, säger Shilér.

Om Gemaket

Kvinna till Kvinna har genom åren bedrivit olika utbildningar och initiativ riktade till tjejer i Sverige. Ledarskapsutbildningen Gemaket pågick 2021–2023 och vände sig till unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund.

2024 lanserar vi en ny ledarskapsutbildning som bygger på våra erfarenheter från Gemaket. Temat är ledarskap, jämställdhet och migration. Nyfiken? Vi söker både deltagare och mentorer.

 

Läs mer om vår nya ledarskapsutbildningen »

Lästips