Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Det finns ju inget mer intressant än kvinnor”

Feminismen lockade först inte alls. Men ju mer Ayaat Abdelaziz grävde i kvinnorättshistorien, desto mer intresserad blev hon. Nu är hon en av de första alumnerna från Kvinna till Kvinnas feministiska ledarskapsprogram Gemaket.

Ayaat Abdelaziz har under våren praktiserat på Institutet Mot Mutor och nu precis tillträtt sin nya tjänst som verksamhetssamordnare på Kraftbyrån, en ungdomsjour i Huddinge. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Ayaat Abdelaziz har under våren praktiserat på Institutet Mot Mutor och nu precis tillträtt sin nya tjänst som verksamhetssamordnare på Kraftbyrån, en ungdomsjour i Huddinge. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Första dagen på Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning hade Ayaat Abdelaziz förberett sig med papper och penna för att dokumentera det feministiska ledarskapets A, B, C. Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig. I stället blev hon golvad av alla kvinnor hon mötte.

– Det började med att vi blev helt kära i Kvinna till Kvinnas grundare Eva Zillén, som höll ett föredrag för oss. Det var inte bara det hon berättade, utan sättet hon berättade på. Hon är ju jättecool, säger Ayaat.

Ayaat berättar att hon var väldigt nervös innan för hur det skulle vara att träffa alla men att det snabbt släppte. Och den unika stämningen, systerskapet mellan deltagarna som alla hade liknande bakgrund men ändå var så olika, är något hon återkommer till flera gånger under intervjun.

Feminismen kändes först ”basic”

I januari blev Ayaat klar med sin kandidat i internationella relationer med fokus på motståndsrörelser och postkolonial feminism. Att hennes studier skulle få det fokuset var dock inte självklart.

– Jag har alltid tänkt att jag inte ska hålla på med feminism, för att det kändes så ”basic” och tråkigt. Men sen insåg jag att det finns ju inget mer intressant än kvinnor. Det är ofta man glömmer bort kvinnor i motståndsrörelser. Ju mer jag gräver i det, desto mer känner jag att jag brinner för det, säger Ayaat.

– Så blev det som jag tänkt att det inte skulle bli, säger hon och skrattar. Men vad ska man göra? Det går inte att motstå drivet.

Ett rum utan filter

Hösten 2021 startade Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning Gemaket som riktar sig till unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund. Och målgruppen är något som gör den unik.

– Du får komma till ett rum med kvinnor med samma bakgrund. Det gör att du kan vara dig själv direkt, inga filter, säger Ayaat.

Att hon kände sig förstådd på ett helt nytt plan, fick utrymme att lära sig på ett aktivt sätt och kände sig bekväm med att ställa alla frågor – det gav Ayaat möjlighet att växa och lära känna sig själv.

– Det gör man inte till vardags, man frågar sig inte: ”Vem är jag? Vad är mina styrkor? Vad är mina svagheter?”. Det handlar om att blicka inåt och lära känna sig själv, vilket är A och O för ledarskap och livet i stort, säger Ayaat.

Ett nätverk som ger styrka

Ayaat har lätt till skratt och orden flödar. Det är svårt att föreställa sig att hon för bara ett halvår sedan inte kände sig lika bekväm med att prata inför människor. Men att få känna sig hemma, få ett systerskap och personlig utveckling har förändrat Ayaat. Och hon menar att det inte hade varit möjligt utan det unika i Gemakets upplägg.

– Du får ett kontaktnät av folk som vill se dig lyckas. Kvinnor som stöttar dig, hjälper dig, backar dig. Nu när jag fick min nya tjänst och min arbetsgivare postar om det på Linkedin, vilka tror du det är som kommenterar och säger att det är en toppenrekrytering? En av mina kursare, Shilér, var till och med en av mina referenser för tjänsten, säger Ayaat.

Om Gemaket

Kvinna till Kvinna har genom åren bedrivit olika utbildningar och initiativ riktade till tjejer i Sverige. Ledarskapsutbildningen Gemaket pågick 2021–2023 och vände sig till unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund.

2024 lanserar vi en ny ledarskapsutbildning som bygger på våra erfarenheter från Gemaket. Temat är ledarskap, jämställdhet och migration. Nyfiken? Vi söker både deltagare och mentorer.

 

Läs mer om vår nya ledarskapsutbildningen »

Lästips