Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ledarskap för en bättre värld

”Om vi ska lyckas bryta maktstrukturer måste vi kratta varandras väg.” Sudeshna Chowdhurys passion för feminism och ledarskap ledde henne till Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning. Nu berättar hon om vad hon tar med sig därifrån.

Sudeshna Chowdhury har under våren praktiserat på Utrikesdepartementet, Enheten för Östeuropa och Centralasien. Samtidigt har hon avslutat Kvinna till Kvinnas feministiska ledarskapsutbildning som riktar sig till kvinnor med migrationsbakgrund, där hon är en av de första alumnerna. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Sudeshna Chowdhury har under våren praktiserat på Utrikesdepartementet, Enheten för Östeuropa och Centralasien. Samtidigt har hon avslutat Kvinna till Kvinnas feministiska ledarskapsutbildning som riktar sig till kvinnor med migrationsbakgrund, där hon är en av de första alumnerna. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Genom sin utbildning på Försvarshögskolan, och via Försvarsmakten, hade Sudeshna Chowdhury redan tillgång till ledarskapsutbildning. Men när hon fick syn på Kvinna till Kvinnas feministiska ledarskapsutbildning för kvinnor med migrationsbakgrund blev hon nyfiken på att få kombinera fler, och andra, perspektiv.

– Jag har alltid tänkt att jag är svensk. Och det är jag ju. Men av olika anledningar de senaste åren har jag också kommit till insikten att jag är också något annat. Tyvärr mycket på grund av att rasismen har ökat, säger Sudeshna.

Ett kulturellt kapital

Sudeshna är född i Kolkata i Indien och flyttade till Sverige när hon var ungefär sex månader gammal.

– Jag kommer från en familj med hedersproblematik, så tidigare har min bakgrund mest känts negativ. Nu, i efterhand, ser jag det kulturella kapitalet jag fick av att spendera stora delar av min barndom i Indien och uppleva kontrasten mot Sverige. Självklart hade jag aldrig velat bli utsatt, men jag hade heller aldrig velat välja bort gåvan av att ha något mer än ”bara en sak”. Jag är svensk men jag har fått något annat också, säger Sudeshna.

Vikten av att lyfta varandra

Hos Kvinna till Kvinnas ledarskapsprogram Gemaket hittade Sudeshna ett systerskap där vithet och vita rum kunde diskuteras utan dömande.

– Det var häftigt att få andra perspektiv och historier som skiljer sig från till exempel min uppväxt i Sverige i väldigt vita miljöer eller mitt yrkesliv där jag jobbat i miljöer som dominerats av vita män. Det har gett mig väldigt mycket att få höra andra upplevelser och mötet med de andra deltagarna var nog det viktigaste för mig under hela utbildningen, säger Sudeshna.

Något hon tar med sig är vikten av att kratta varandras väg.

– Om jag nu någon gång blir chef så ska jag sträva efter att aldrig känna mig hotad av andras kompetens utan aktivt jobba för att lyfta andra och ge tillbaka. Det krävs om vi ska bryta maktstrukturerna, säger Sudeshna.

Jobba med världen

Sudeshna är utbildad inom försvar, krishantering och säkerhet. Under våren har hon praktiserat på Utrikesdepartementets enhet för Östeuropa och Centralasien – en minst sagt turbulent tid då Ryssland inledde sin offensiv mot Ukraina bara ett par veckor in i praktiken. Hon berättar att hon alltid kommer att minnas när hon steg in på kontoret den morgonen.

– Det var en känsla av chock. Samtidigt kände jag också direkt att det är här jag vill vara. Det var bara att kavla upp ärmarna.

Sudeshna arbetar i dag som handläggare på en myndighet men är redo för nya utmaningar och nästa steg i karriären. Därför söker hon jobb och vill fortsätta på banan med att jobba med policyfrågor och säkerhetspolitik. Exakt var är inte lika viktigt som vad tjänsten ger henne för möjligheter.

– Just nu har jag försökt att inte fastna för vilken aktör jag vill jobba för, utan mer vad jag får för arbetsuppgifter. Jag vill gärna arbeta både strategiskt och operativt. Och i grunden handlar det om att vara någonstans där jag kan bidra till att göra världen till en bättre plats.

Om Gemaket

Kvinna till Kvinna har genom åren bedrivit olika utbildningar och initiativ riktade till tjejer i Sverige. Ledarskapsutbildningen Gemaket pågick 2021–2023 och vände sig till unga kvinnorättsaktivister med migrationsbakgrund.

2024 lanserar vi en ny ledarskapsutbildning som bygger på våra erfarenheter från Gemaket. Temat är ledarskap, jämställdhet och migration. Nyfiken? Vi söker både deltagare och mentorer.

 

Läs mer om vår nya ledarskapsutbildningen »

Lästips