Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

De bryter menstabut i Rwanda

Hygienpaket, utbildning och förändrade normer. Den rwandiska kvinnorättsorganisationen I Matter Initiative jobbar för att mens inte ska vara ett hinder i flickors liv.

Divine Ingabire, som leder arbetet på I Matter Initiative, föreläser på en skola som heter G.S Musave Catholique. I samarbete med Kvinna till Kvinna har organisationen kunnat dela ut mensskydd, tvålar och underkläder till eleverna. Foto: I Matter Initiative
Divine Ingabire, som leder arbetet på I Matter Initiative, föreläser på en skola som heter G.S Musave Catholique. I samarbete med Kvinna till Kvinna har organisationen kunnat dela ut mensskydd, tvålar och underkläder till eleverna. Foto: I Matter Initiative

Sociala normer, brist på information och fattigdom är tre saker som hindrar många flickor och unga kvinnor i Rwanda från att fullt ut delta i samhället när de har mens. Det finns många som rentav inte har råd med mensskydd. De flickorna riskerar att behöva stanna hemma från skolan under sin mens eller också använder de hemgjorda skydd, av mattor eller toalettpapper, vilket är hälsovådligt och kan leda till infektioner.

Extra stöd under pandemin

Coronapandemin har förvärrat situationen ytterligare, eftersom fler har drabbats av ekonomiska svårigheter till följd av nedstängningar i samhället.

– För de familjer som har det kämpigt, hamnar mensskydd till döttrarna ofta längst ned på en redan alldeles för lång lista med absoluta nödvändigheter. När skolorna håller stängt, blir dessutom flickor som redan är sårbara än mer utsatta, eftersom de inte heller får tillräckligt bra information om hur kroppen fungerar, säger Divine Ingavire, vd på I Matter Initiative.

Förra året stöttade Kvinna till Kvinna några av I Matter Initiatives extra insatser under pandemin.

– Tack vare stödet från Kvinna till Kvinna kunde vi utöka vårt hygienpaket från tre mensskydd till att också innefatta två tvålar och två par trosor. Totalt kunde vi dela ut 321 sådana paket till flickor på fyra olika skolor i tre olika regioner, säger Divine.

I Matter Initiative kunde också producera och publicera över 400 exemplar av en broschyr om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Den innehåller ett avsnitt om mens. Broschyren, som de nu delar ut i skolor, är tänkt att utbilda flickor och stärka dem, bland annat genom att krossa en massa myter om mens.

Prisad för sitt arbete

Divine Ingabire var bara 23 år gammal när hon bestämde sig för att göra något åt problematiken kring mens. Hon hade själv erfarenhet av fattigdom och vet hur det är att inte ha råd med bra mensskydd. Hon grundade därför I Matter Initiative i augusti 2019 och har jobbat för att hjälpa fler att få tillgång till mensskydd och bra information om mens ändå sedan dess.

– Vi vill såklart göra det möjligt för fler att få tillgång till bra mensskydd, men vi vill också tackla stigmat, rädslan och utsattheten som alltför ofta hänger ihop med mensen, säger Divine.

Förra året tilldelades Divine ett rättighetspris av Nederländerna för sitt outtröttliga arbete för att främja kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Vi stöder och arbetar tillsammans med lokala kvinnors rättighetsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. I Matter Initiative arbetar för att bryta stigmat kring mens i Rwanda, utbilda inom frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt erbjuda hygienpaket till flickor och kvinnor som inte har råd med mensskydd.

Läs mer om Kvinna till Kvinnas arbete i Rwanda

Missa aldrig en nyhet

Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter

Läs mer