Året var 1994 när Anna Nilsson Spets läste i tidningen om ett hjälpprojekt till stöd för kvinnor som drabbats av kriget i Bosnien-Hercegovina. Projektet organiserades av Kvinna till Kvinna och gick ut på att packa stödpaket som sedan skickades till kvinnliga internflyktingar.
Anna berättar att tidningsartikeln fick stort gensvar och att många frivilliga kom för att hjälpa till. Att så många engagerade sig i projektet tror hon beror på att det var ett krig som låg nära.
– Alla påverkades av kriget på ett eller annat sätt. Många kände stort medlidande för de människor de en gång träffat på under sina resor till Balkan. De stora flyktingströmmar som anlände gjorde också att man ville hjälpa till och bidra på något sätt, säger Anna.
I paketen packades allt från hygienartiklar som mensskydd och tandborstar, till nödvändigheter som stearinljus för att kompensera för avsaknaden av el. Det lades även en liten personlig hälsning i paketen.
– Man talade om hopp om en ljusare framtid och försoning med familjemedlemmar. Att fredsbudskapet kom fram var det viktigaste, säger Anna.
Efter flera månader fick Anna ett handskrivet tackbrev på bosniska tillbaka. Brevet var från kvinnan som tagit emot Annas paket. I brevet berättade hon bland annat om hur situationen var då, om sin familj och hon hade även lagt med ett foto.
Efter projektet fortsatte Anna att engagera sig genom olika hjälpprojekt för bosniska familjer. Hon arbetade även på ett flyktingläger i Kroatien, och imponerades över kvinnorna på lägren.
– Jag fascinerades särskilt över kvinnornas förmåga att lyckas upprätthålla en snygg fasad trots de svåra omständigheterna. Kvinnorna försökte, med de små medel de hade till hands, att behålla sin personliga integritet.
Text: Diana Lashgari
Tack vare ett stort engagemang lyckades Kvinna till Kvinna tillsammans med Arbetarkonvojen skicka iväg cirka 20 000 paket till kvinnor i Bosnien-Hercegovina 1994.
Idag, 25 år senare arbetar vi fortfarande för kvinnors rättigheter och mot våld och övergrepp. Mycket har hänt under åren, men vi är långt ifrån klara! Så länge kvinnor inte kan känna sig säkra i sina egna hem, på sina arbetsplatser eller på gatan – kommer vi att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter världen över!
Idag skickar vi inte längre några kvinnopaket, men du kan fortfarande vara med och stå upp mot våld och övergrepp tillsammans med oss. Swisha 25 kr till 90 18 003 – så är du med och skapar förändring!
Här kan du följa vårt arbete, och se en del av allt som hänt de senaste 25 åren. »
I juni sprang vår kollega Yllka Soba från Kosovo ”Stockholm Marathon” för att uppmärksamma att Kvinna till Kvinna fyller 25 år, och för att fira att hon jobbat inom organisationen i 15 år. ”Jag vill, som en av de kvinnor som överlevt kriget i Kosovo, fira att jag lever! Och jag vill visa världen det viktiga arbete som Kvinna till Kvinna gör. Stödet från svenska folket har förändrat mitt och många andra kvinnors liv i Kosovo!”, säger hon. Här skriver hon sin hälsning till Sverige.
9 juli 2018
Igballe ”Igo” Rogovas kontakt med Kvinna till Kvinna började redan i mitten av 90-talet. I dag leder hon kvinnorättsorganisationen Kosovo Women’s Network (KWN), som är en av våra partnerorganisationer i Kosovo. För oss berättar Igo om det motstånd hon stött på som kvinnorättsförsvarare, och vad som gjort att hon har kunnat fortsätta kampen.
4 maj 2018
25 år har gått sedan Kvinna till Kvinna bildades och vi samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda våldtäkter som kvinnor på Balkan utsattes för. Mycket har hänt sedan dess. Men vi är långt ifrån klara med arbetet för att kvinnor ska få makt över sina egna liv och för att få ett slut på sexuellt våld i krig. Därför sätter vi återigen problemet på agendan i ett upprop tillsammans med en rad framstående kvinnor.
18 april 2018
Eva Zillén var med och grundade Kvinna till Kvinna och jobbar fortfarande inom organisationen. Här berättar hon om hur allting började för 25 år sedan, och varför organisationen heter som den gör.
18 april 2018
Året var 1994 när Anna Nilsson Spets läste i tidningen om ett hjälpprojekt till stöd för kvinnor som drabbats av kriget i Bosnien-Hercegovina. Projektet organiserades av Kvinna till Kvinna och gick ut på att packa stödpaket som sedan skickades till kvinnliga internflyktingar.
18 april 2018