Barnmorskan Asabea Britton har tagit Instagram med storm. Genom sitt pedagogiska innehåll är hon en stark röst för säker förlossningsvård och kvinnors reproduktiva rättigheter.
I våras skapade Asabea ett initiativ för att tillgängliggöra information på svenska, ukrainska, ryska och engelska för kvinnor som tvingas föda utan barnmorska på grund av invasionen av Ukraina.
– Jag har tagit fram liknande information för kvinnor som är utsatta för våld och fick förslaget att ta fram information till kvinnor på flykt. Det var fint att se det spridas, det är inte något man alltid tänker på när man talar om människor på flykt, säger hon.
Asabeas engagemang för kvinnor och säker mödravård började när hon arbetade som barnmorska och på gynakuten – ett engagemang som bara förstärkts efter att hon själv fått egna barn och pratat med andra som arbetar som barnmorskor.
– Jag vet hur betydelsefullt det kan vara att ha en positiv upplevelse. Det kan i många fall vara något man bär med sig livet ut, något som också kan påverka ens föräldraskap, säger hon.
När man talar om de risker och komplikationer som kan uppstå vid en förlossning är det många som först tänker på de medicinska komplikationerna. Vanliga risker kan vara havandeskapsförgiftning, syrebrist för barnet under födseln och blödningar där livmodern inte drar ihop sig ordentligt. Men det är viktigt att lyfta att varje individ har olika upplevelser och kan påverkas olika.
Vid frågan om vad hon som barnmorska önskar ska finnas med under en förlossning trycker Asabea på att alla borde ha tillgång till just en barnmorska, oavsett var i världen man befinner sig:
– Jag önskar att det fanns mer av en norm att som höggravid få vila, att vi visar en vördnad för den tiden och lyfter upp gravida kvinnor. Att vi lyssnar mer till kvinnans önskemål och jobbar med att öka kroppskännedomen. Det är viktigt att vi ser individen, säger Asabea.
Kvinnor föder barn även i kriser och på flykt. Men kvinnors hälsa och behov osynliggörs ofta i flyktsituationer. Varje dag dör fler än 500 kvinnor och flickor i katastrofområden under graviditeten eller i samband med förlossning, framför allt på grund av brist på barnmorskor och osäkra aborter. Initiativet Asabea tog fram för ukrainska kvinnor på flykt fokuserade just på vad man ska tänka på om man föder utan assistans.
– Det är aldrig önskvärt att föda ofrivilligt utan barnmorska men något man ska ha med sig är att i de flesta fall kan kroppen föda utan assistans. Det viktiga är att göra så gott man kan för att boosta oxytocinet för att få i gång värkarbetet och känna sig lugn. Ett tips är att ha personer runt sig som man litar på och försöka tänka på att kroppen kan det här, säger hon.
Asabea berättar om vad som är bra att tänka på, både för modern och barnet. Men trycker också på vikten av att lita på att kroppen vet vad den gör, både vad gäller förlossningen och när barnet väl har kommit.
Säker mödra- och förlossningsvård är en fråga som engagerar många men som är viktig att fortsätta uppmärksamma. För den som brinner extra mycket för frågan ger Asabea sina bästa tips:
– Det allra lättaste är att stötta organisationer som arbetar med dessa frågor. Sprid ordet, se till att kvinnor inte osynliggörs, säger hon.
I Femdefender Talks möter Kvinna till Kvinna personer som står upp för kvinnors rättigheter. Se senaste avsnittet med vår goodwillambassadör Fanna Ndow Norrby och Asabea Britton i efterhand.
Asabea Britton är barnmorska, författare och influerare. Hon är en stark röst för kvinnors reproduktiva rättigheter och säker förlossningsvård, och på sin Instagram och blogg skriver hon om graviditet, födande, mödravård och reproduktiv hälsa. I våras skapade Asabea ett initiativ för att tillgängliggöra information på svenska, ukrainska och ryska för kvinnor som tvingas föda utan barnmorska på grund av invasionen av Ukraina.
Hon är artist, skådespelare och programledare – och Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Här berättar Sarah Dawn Finer om uppväxten i ett feministiskt hem, sina feministiska hjärtefrågor och om viljan att använda sin röst för alla de som inte kan.
11 juli 2022
Just nu är många politiker överens om att mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga. I senaste avsnittet av Femdefender Talks poängterar dock författaren Katarina Wennstam att vi måste fortsätta att lyfta frågan.
20 december 2021
Efter #metoo var intresset för samtyckesfrågor högt och samtyckeslagen i Sverige klubbades igenom året efter. Trots detta är vi långt ifrån en samtyckeskultur. Här berättar jämlikhetsexperten Ida Östensson om lagen och nästa steg framåt.
21 februari 2022