Swisha en gåva till 90 18 003 Swish
Hamest från Armenien. Foto: Maja Brand

Årsresumé: vad hände under 2022?

2022 har varit ett år fyllt av osäkerhet, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter där kvinnors frihet utmanas och rullas tillbaka. Vi lever i en värld där en ung kvinna kan dödas av moralpolis för att hennes slöjas bärs på fel sätt. Där kvinnor i USA har förlorat sin lagstadgade rätt att bestämma över sin egen kropp och ryska befäl uppmuntrar soldater att använda våldtäkt som vapen i kriget i Ukraina.

Samtidigt är vi fler än någonsin som står upp för kvinnors rättigheter. Tack till dig som varit med och stöttat Kvinna till Kvinnas arbete under 2022. Här är ett urval av vad vi och våra partnerorganisationer har jobbat med under året som gått:
Läs mer om våra insatser i Ukraina »
Unga volontärer från Dacia Center hjälper till att lasta ur humanitära hjälppaket till kvinnor och barn som flytt från Ukraina. Foto: Medlem i National Coalition ”Life without Violence”

Akut stöd till kvinnoorganisationer i Ukraina

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Ett brott mot FN:s stadgar och en kränkning av landets suveränitet och territorium. Krig och konflikt slår familjer och samhällen i spillror. Kvinnor och flickor drabbas extra hårt.

Genom Kvinna till Kvinnas katastroffond har vi under året kunnat stötta kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd.

 

Läs mer om våra insatser i Ukraina »
Kvinna till Kvinnas goodwillambassadörer Fanna Ndow Norrby, Sarah Dawn Finer och Linnéa Claeson. Foto: Alison De Mars

Nu stoppar vi mäns våld mot kvinnor

I maj välkomnade vi artisten, programledaren och skådespelaren Sarah Dawn Finer som Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Tillsammans med våra tidigare ambassadörer Linnéa Claesson och Fanna Ndow Norrby startade de i juni en insamling för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Och vilket engagemang vi såg! 4 893 personer samlade tillsammans in 700 000 kronor till arbetet för kvinnors rättigheter.

Vi vill med insamlingen ”Nu stoppar vi mäns våld mot kvinnor” försöka hjälpa så många kvinnor i världen som möjligt som befinner sig i denna oförklarligt tragiska och livshotande situation.

– Sarah Dawn Finer

Den feministiska valkompassen

Inför riksdagsvalet i september lanserade vi vår feministiska valkompass – en kartläggning av partiernas jämställdhetspolitik i en rad olika feministiska nyckelfrågor. Valkompassen fick stor spridning och skapades för att visa hur partierna skiljer sig åt och att det har betydelse för jämställdhetsarbetet och för kvinnors och HBTQI-personers rättigheter vem som sitter vid makten.

 

Läs populärversionen av den feministiska valkompassen »
Läs mer om Gemakets ledarskapsutbildning »
Ayaat Abdelaziz, tidigare deltagare i Gemakets ledarskapsutbildning. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Utbildning för unga kvinnor i Sverige

Gemakets ledarskapsutbildning pågick under hösten 2021 till våren 2022 och är ett program som fokuserar på att stärka unga kvinnorättsaktivisters röster. Genom utbildningen får unga kvinnor lära sig om ledarskap, feminism och migration och i våras tog de första deltagarna examen.

I gemakets ledarskapsutbildning fick jag för första gången ta plats och lära mig utan att känna mig utanför eller som att jag inte tillhörde.

– Ayaat Abdelaziz

 

Läs mer om Gemakets ledarskapsutbildning »
Läs mer om Center of Women's Rights arbete »
Aida Ćosić arbetar som advokat på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Center of Women’s Rights. Foto: Imrana Kapetanović

Juridiskt stöd för våldsutsatta kvinnor

Center of Women’s Rights grundades år 1996 för att stärka kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter under efterkrigstiden. De arbetar dagligen med att stötta kvinnor som behöver juridisk rådgivning och mötte under året 1 000 kvinnor. Att öka medvetenhet om våld i hemmet och jobba för förändring på samhällsnivå är också en viktig del av deras arbete.

 

Läs mer om Center of Women's Rights arbete »
Läs mer om Theodette »
Theodette som bär sin dotter. Foto: Gloria Powell

400 tonårsmödrar får stöd i Rwanda

Även i år stöttar vi vår partnerorganisation Empower Rwanda med projektet ”Her Voice, Her Right” som når totalt 400 tonårsmödrar i Rwanda i arbetet för att stärka deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och för att skydda dem från att utsättas för mer våld. Empower Rwanda arbetar nära lokala myndigheter för vård- och rättstjänster för att stötta unga mammor på bästa möjliga sätt.

 

Läs mer om Theodette »
5 saker du kan göra för kvinnorna i Iran »
Protest i London den 24 september för att stå i solidaritet med Jina (Mahsa) Amini och kvinnor i Iran. Foto: Alex Yeung

I solidaritet med kvinnorna i Iran

Den 16 september dödades Jina (Mahsa) Amini av iransk moralpolis. Sedan dess har kraftiga demonstrationer pågått i hela landet och hundratals människor har dödats av den brutala regimen.

Tillsammans med andra kvinnorättsorganisationer i Sverige satte Kvinna till Kvinna press på regeringen att agera för att få ett stopp på människorättskränkningarna i Iran och att de brott som begås rapporteras och utreds. Läs det öppna brevet och regeringens svar hos UN Women. Protesterna pågår än och vi fortsätter stå i solidaritet med de modiga kvinnor som leder den feministiska revolutionen i landet.

 

5 saker du kan göra för kvinnorna i Iran »
Delegationen från Rien Sans les Femmes utanför förhandlingarna i Nairobi. Foto: Rien Sans les Femmes

Kongolesiska kvinnor mobiliserade för att göra sina röster hörda

I november ledde vår partnerorganisation Rien Sans les Femmes en delegation av kvinnor för att delta i förhandlingar som hölls i Nairobi om säkerhetsläget i östra DR Kongo, trots att de inte blev inbjudna.

De mobiliserade och reste i två dagar från Goma till Nairobi på egen hand för att sätta sig utanför och kräva att bli insläppta, med inställningen ”vi måste göra kvinnors röster hörda i dessa förhandlingar”. De lyckades bli ackrediterade och deltog aktivt i förhandlingarna för att se till att kvinnors röster hördes under konferensen.

 

Ert stöd och engagemang är ovärderligt!

I dag och alla andra dagar. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med våra 140 lokala partnerorganisationer kämpar vi varje dag för kvinnors rättigheter, direkt i krigs- och konfliktdrabbade länder.

Tack för att ni startat insamlingar, swishat gåvor, blivit månadsgivare och delat och gillat våra inlägg för att sprida kunskap om vårt arbete. Låt oss tillsammans fortsätta arbeta för jämställdhet runt om i världen så länge det behövs.

Följ kampen för kvinnors rättigheter under 2023

Genom att prenumerera på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev får du nyheter, intervjuer, event och fakta om kvinnors rättigheter direkt i din inkorg.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter