Cecelia från byn Kabada i Liberia är nöjd. För första gången i sitt liv har hon kunnat köpa en bit mark utan att behöva fråga någon annan om lov, och hon har dessutom tjänat ihop till köpesumman alldeles själv. Allt tack vare envist arbete från tre av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer.
I Liberia har kvinnor alltid behövt tillstånd från en man om de vill bli landägare, men efter att flera kvinnorättsorganisationer – däribland Kvinna till Kvinnas två partners WONGOSOL och WANEP – satt press på beslutsfattare, ändrades lagen i september 2018. Men beslutet satt långt inne. Först efter en lång och ihärdig kampanj och många utspel i media gick den nya lagen äntligen igenom.
Nu får kvinnor köpa en tomt eller en bit mark utan att behöva en mans godkännande – något som borde varit självklart från början.
Cecelia Davis från Sinoe-provinsen i sydöstra Liberia deltog först i ett projekt som drivs av en tredje av Kvinna till Kvinnas partners; WE4SELF (Women’s Empowerment for Self Employment). Projektet går ut på att en grupp kvinnor tillsammans odlar och säljer jordbruksprodukter och sedan sparar pengarna de tjänar.
– Förra året fick jag också lära mig av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation att kvinnor numera kan bli jordägare alldeles själva, så jag tog min del av vinsten från vår jordbruksförsäljning och gick till byledaren och sade att jag ville köpa loss min mark, berättar Cecelia Davis.
Att kvinnor får möjlighet att försörja sig själva helt eller delvis är ett steg på vägen mot större självbestämmande. Flera av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Afrika driver projekt som syftar till att öka kvinnors ekonomiska egenmakt.
– Nu äger jag min egen mark och det är jag väldigt glad för, säger Cecelia Davis.
Anna-Carin Hall
Kvinnors ekonomiska jämställdhet är central faktor i skapandet av en jämställd värld. Kvinna till Kvinna och våra partners arbetar därför för att eliminera ojämställda strukturer som påverkar kvinnors ekonomiska självständighet.
Vi vill att kvinnor ges garanterad tillgång till och makt över mark, kapital och andra resurser, att obetalat arbete erkänns och fördelas jämställt, och att kvinnor ges tillgång till hållbart arbete med rättvisa villkor.
Kvinnor står för merparten av det obetalda arbete som utförs i hemmet i världen. Detta obetalda arbete gör att kvinnors möjlighet och tid att lönearbeta eller studera minskar. För att förbättra kvinnors ekonomiska rättigheter måste detta ändras.
6 september 2024
Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.
21 april 2023
Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.
25 oktober 2021
När covid-19 slog till mot Liberia, gick Tupee Nagbos företag i konkurs. Efter 25 år som fiskare tvingades hon lägga ner verksamheten till följd av restriktiva åtgärder under pandemin.
30 augusti 2021
När Crescence var 15 bestämde hon sig för att förändra sitt liv genom att skaffa sig en egen inkomst. Idag är hon 55 och hjälper unga kvinnor att nå sina egna mål i livet genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation i Rwanda och projektet "Girls Champions".
27 februari 2019
Tänk dig att du inte har några egna pengar. Att varje gång du ska handla mat till familjen, bindor till dig själv eller byta ut ett par utslitna skor måste du be din man, din pappa eller din bror om pengar. Detta är en verklighet för många kvinnor runt om i världen i dag. Men ekonomisk jämställdhet handlar inte bara om att ha en inkomst.
5 mars 2019