Advokaten Aida känner äntligen att hon är på rätt plats. För två och ett halvt år sedan lämnade hon sin egen advokatbyrå för att hjälpa kvinnor som har blivit utsatta för våld – och hon har inte ångrat sig en sekund.
Cirka en timmes bilresa nordväst om huvudstaden Sarajevo ligger Zenica. Det är en av de större städerna i Bosnien-Hercegovina, med drygt 100 000 invånare i närområdet. Mitt i centrum, inte långt från floden som rinner genom staden, ligger kontoret för Centar ženskih prava eller Centre of Women’s Rights – sedan många år tillbaka en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i landet.
Center of Women’s Rights grundades år 1996 för att stärka kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter under efterkrigstiden. Än i dag jobbar de med att stötta kvinnor som behöver juridisk rådgivning och möter 1 000 kvinnor varje år. Att öka medvetenhet om våld i hemmet och jobba för förändring på samhällsnivå är också en viktig del av deras arbete.
Center of Women’s Rights kontorsutrymme är trångt men fullt av värme. Det märks att här finns engagerade medarbetare som är vana vid att jobba långa dagar och med svåra frågor.
Advokaten Aida Ćosić har arbetat på centret i nästan två och ett halvt år. Hon bestämde sig för att byta fokus helt efter att ha arbetat tio år som privatjurist och drivit sin egen advokatbyrå.
– Vändpunkten för mig kom när jag försvarade en man som hade haft ett förhållande med en minderårig flicka, säger Aida.
– Vi, i försvaret, hävdade att han inte var skyldig till ett brott, eftersom den minderåriga flickan hade samtyckt till förhållandet.
Hon förklarar att det team av advokater som hon ingick i hade använt sig av manipulativa konstruktioner som inte på något sätt tog hänsyn till den inblandade unga kvinnan för att bygga argumentationen.
– Någon påstådde till och med att hon hade försökt sätta dit honom genom att plantera spår av hans DNA inuti sig själv.
Aida kunde inte släppa fallet. Hon kände att det inte alls låg i linje med hennes värderingar och fick henne att fundera länge på vad hon ville ägna sitt liv åt.
– Det fanns många kvinnor som kom till mig för juridisk rådgivning som jag inte kunde hjälpa eftersom de inte hade några pengar. Till slut bestämde jag mig för att driva mitt eget företag inte var rätt väg att gå för mig.
Hon hade hört talas om Center of Women’s Rights, och hur de erbjöd gratis juridisk rådgivning till kvinnor, genom kollegor som hade arbetat där tidigare. Men det var först när hon började jobba på centret som hon förstod vidden av deras arbete.
– Jag har inte ångrat mitt beslut en sekund. Att jobba här har ändrat min syn på kvinnors situation och vilken typ av hjälp de behöver. Och tack och lov att centret finns. Att se skillnaden vi gör, det är det som verkligen motiverar mig, säger Aida.
Cirka 80 % av kvinnorna som söker hjälp på centret har varit, eller är fortfarande, utsatta för våld. Och det kommer kanske inte som någon överraskning eftersom 48 % av kvinnor i Bosnien-Hercegovina har upplevt någon form av genusbaserat våld.
När Aida får frågan om vilken typ av förändring hon ser hos kvinnorna hon möter, lyfter hon sin arm för att visa gåshuden hon får när hon tänker på det. Så starkt hon känner för kvinnorna hon stöttar.
– Jag vill berätta om ett fall vi hade under pandemin. Det var en kvinna som utsatts för våld i hemmet. Hon ringde mig, klockan var kanske tio eller elva på kvällen, vilket innebar att det var utegångsförbud. Hennes sambo, som hon hade två minderåriga barn med, hade kastat ut dem alla tre efter ett gräl. Hon var utslängd på gatan i kylan med sina barn, utan ordentliga kläder, och bröt samtidigt mot utegångsförbudet. Polisen kom och hon visste inte vad hon skulle säga eller göra. Det var då hon ringde mig på Viber [en chattjänst-app där man också kan ringas, reds. anm.]. Jag instruerade henne i dialogen med polisen och förklarade också vad hon skulle göra som nästa steg morgonen efter, när olika statliga mekanismer skulle börja arbeta med hennes ärende, säger Aida.
Center of Women’s Rights lyckades hjälpa kvinnan att få till ett besöksförbud. De stöttade henne också genom den rättsliga processen att säkra hälften av egendomen och tillgångarna som paret hade ägt tillsammans.
När kvinnan senare sms:ade Aida, för att tacka henne personligen, svällde Aidas hjärta.
– Även om vi aldrig träffades personligen, kände jag verkligen att jag hade haft en enorm inverkan i hennes liv, säger Aida.
Som så många andra kvinnorättsorganisationer i världen, fick Center of Women’s Rights extra mycket att göra under pandemin. Då ökade antalet kvinnor som hörde av sig med 200 %. Många blev inlåsta med sina förövare och desperata efter hjälp. Processen att lämna en förövare kan vara svår – speciellt om du har blivit utsatt för fysisk, sexuellt, psykiskt och ekonomiskt våld i åratal, vilket ofta är fallet.
Aida kände äntligen att hon var på helt rätt plats.
– Det finns inga pengar i världen som kan ersätta känslan av att jag kan använda min kunskap och erfarenhet för att hjälpa människor, särskilt kvinnor som inte hade haft råd med det annars.
Hon lyser upp vid ännu ett minne:
– Under pandemin hade vi en klient som hade varit i ett våldsamt förhållande i 37 år. 37 år! Jag följde med henne till domstolen när hon skulle ansöka om skilsmässa och när vi lyckades, när allt var över, hoppade den här damen som är 60+ bokstavligen av glädje och utbrast ”Äntligen fri!”.
Hon blir tyst en sekund och säger sedan:
– Vi gör egentligen så lite, men det lilla betyder allt för dem.
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Bosnien-Hercegovina sedan 1993. Kriget i Bosnien-Hercegovina tog visserligen slut 1995 men lämnade ett samhälle i spillror efter sig. På pappret är jämställdhetslagstiftningen progressiv men i verkligheten implementeras inte alla lagar. Kvinnor tjänar mindre pengar och det finns alltför få kvinnor på beslutsfattande positioner i politiken. Våld mot kvinnor är också utbrett. Den bosniska kvinnorörelsen arbetar för att främja fred, att förövare av krigsförbrytelser ska hållas ansvariga och att våld mot kvinnor ska stoppas. Kvinna till Kvinna stödjer flera partnerorganisationer som arbetar med jourlinjer, skyddade boenden och rättshjälp för kvinnor som är offer och överlevare av våld i hemmet.
Sabina Mahić behövde en förändring. För snart två år sedan lämnade hon jobbet som företagsjurist för att stötta kvinnor som utsatts för övergrepp att ta sig igenom olika rättsliga processer. Men jobbet är inte riskfritt.
1 november 2022
När hon kände att livet inte kunde bli tuffare bestämde sig Olivia Promise Kabatesi för att stå upp för sig själv och andra kvinnor och flickor som blivit utsatta för övergrepp. Hon gick från att kämpa för att få mat på bordet till att grunda en människorättsorganisation. I dag hjälper hon hundratals tonårsmödrar att bygga upp sina liv igen.
13 september 2022
Varje dag stöttar hon kvinnor som utsatts för våld. Möt Shahla Karim Hama som jobbar som jurist på en av våra partnerorganisationer i Irak.
8 november 2021