Abort är ett starkt omdebatterat ämne som delar opinionen världen över. Diskussionerna handlar ofta om kvinnors rättigheter, fostrets rätt till liv och de etiska aspekterna av abort. Här är några av de vanligaste argumenten för och emot abort.
Abort innebär att en graviditet avslutas genom medicinska eller kirurgiska metoder. I Sverige är abort laglig fram till vecka 18, och efter det kan abort beviljas för särskilda skäl. Frågan om abort är inte bara juridisk utan handlar också grundläggande principer om kroppslig autonomi, rätten till liv och kvinnors rättigheter. Diskussionen kring abort väcker ofta starka känslor, och argumenten för och emot speglar många etiska, religiösa och politiska perspektiv.
De som stöttar abort lyfter fram kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och reproduktiva organ som en grundläggande del av jämställdhet och självbestämmande. De menar att ingen, varken staten eller samhället, ska kunna tvinga en kvinna att fullfölja en graviditet mot sin vilja. Rätten att fatta beslut om sin egen graviditet ses som en central del av kvinnors autonomi och jämlikhet och som en grundläggande mänsklig rättighet
I länder där abort är lagligt och lättillgängligt är risken för osäkra aborter mycket lägre. Det betyder att färre kvinnor drabbas av allvarliga hälsoproblem eller till och med dör. Lagliga aborter skyddar kvinnors hälsa genom att säkerställa att de får medicinsk vård under trygga och kontrollerade förhållanden. Säkra och lagliga aborter räddar kvinnors och flickors liv.
Ett vanligt argument för laglig abort är att ett förbud inte minskar antalet aborter, utan snarare tvingar kvinnor att söka sig till illegala och osäkra metoder. Historiskt har kvinnor riskerat både liv och hälsa när de inte haft tillgång till säker abortvård. Genom att säkerställa tillgången till lagliga och säkra aborter kan risken för komplikationer och dödsfall minskas, särskilt för kvinnor i socioekonomiskt utsatta situationer. WHO uppskattar att det totalt sker drygt 73 miljoner aborter årligen i världen. Av dessa är cirka 32 miljoner osäkra aborter. Globalt står osäkra aborter för mellan 4,7 och 13,2 procent av alla mödradödsfall.
Många kvinnor kan drabbas av ofrivillig graviditet som en följd av våldtäkt, incest eller bristande tillgång till preventivmedel. Detta kan ha en stor negativ inverkan på deras liv och begränsa deras framtidsmöjligheter. Abort är en viktig möjlighet för dessa kvinnor att ta kontroll över sin reproduktiva hälsa, vilket kan hjälpa dem att fortsätta sina studier, behålla arbete och undvika ekonomiska svårigheter.
Globalt föder cirka 13 procent av flickor under 18 år barn. Många av dem pressas eller tvingas att sluta skolan, vilket har långsiktiga konsekvenser för deras utbildnings- och arbetsmöjligheter. Tidig graviditet kan leda till sociala problem som till exempel minskad status i hemmet och samhället, stigmatisering och våld från familj, vänner eller partners. Det kan också öka risken för tvångsäktenskap, vilket ytterligare begränsar flickors framtid.
Att föda och uppfostra ett barn innebär stora ekonomiska och sociala påfrestningar. Kvinnor som inte har resurser eller är redo för föräldraskap bör ha möjligheten att avbryta en oönskad graviditet. Bristen på stöd från omgivningen kan också påverka den mentala och fysiska hälsan, vilket försvårar återhämtningen från en graviditet och framtida ekonomisk trygghet.
Motståndare till abort menar att fostret är ett liv och därmed har rätt att skyddas. De menar att livet börjar vid befruktningen och att abort innebär att man tar ett liv. De som argumenterar emot abort jämför ofta fostrets rätt till liv med individens rättigheter i övrigt, och menar att dessa två rättigheter måste vägas mot varandra. Frågan om när ett foster ska betraktas som ett liv är central i denna diskussion, och olika religiösa och filosofiska perspektiv påverkar ofta denna hållning.
Vissa motståndare till abort hävdar att kvinnor kan drabbas av psykologiska problem efter att ha genomgått en abort, till exempel ånger, depression eller känslor av skuld. Det påstås att abort kan leda till psykiska problem, inklusive depression och ångest, och att kvinnor kan uppleva sorg och ånger över sitt beslut. Även om forskningen visar att många kvinnor inte upplever långvariga psykiska problem efter en abort, menar vissa att de potentiella psykologiska konsekvenserna bör tas i beaktande när man diskuterar tillgången till abortvård.
Många människor baserar sitt motstånd mot abort på religiösa eller moraliska övertygelser. För dessa individer är abort inte bara en fråga om rättigheter, utan också en fråga om moral och etik. Många som är emot abort har starka etiska och religiösa uppfattningar som grundar sig i idén att livet börjar vid befruktningen och att det därmed är heligt. Dessa övertygelser spelar ofta en avgörande roll i argumentationen mot abort. I länder med starkt religiöst inflytande har detta resulterat i lagar som helt eller delvis förbjuder abort, även i fall där graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest.
Många motståndare till abort argumenterar för att det finns alternativ, till exempel adoption. De anser att kvinnor som inte vill eller kan ta hand om ett barn bör överväga att föda barnet och ge det till en familj som vill adoptera. De menar att adoption är ett etiskt alternativ som inte kräver att ett liv avslutas, och att det därmed ger barnet möjlighet att leva och skapa en ny relation med en familj som kan ge det den kärlek och omsorg det behöver.
Kvinna till Kvinna står upp för allas rätt till fri och säker abort. Varje kvinna och flicka har rätt att välja om de vill fullfölja en graviditet och har rätt att välja om de vill bli förälder. Att förbjuda abort leder inte till färre aborter. Däremot leder det till att fler kvinnor och flickor skadas eller dör till följd av osäkra aborter.
Rätten till säker abort är allt annat än självklar. Varje år sker cirka 32 miljoner osäkra aborter i världen. Här listar vi länder där abort är helt förbjudet.
3 februari 2023
Det är ovärdigt att kvinnor och flickor runt om i världen inte ska kunna få tillgång till lagliga och säkra aborter i dag när de medicinska förutsättningarna finns.
8 juli 2022
Rätten till fri abort satt långt inne i Sverige och flera länder i världen var före oss, bland annat Ryssland, Polen och Tunisien.
8 april 2020