”Man kan vara mamma och chef. Det går att kombinera rollerna utan att man är en sämre mamma för det.” Det säger tandläkaren Zahraa Nadji, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.
När Zahraa Nadji, 27 år, fick barn och gick på föräldraledighet från sin tjänst som tandläkare blev hon rädd att hennes karriär skulle stanna av.
– Det var något jag sett hända andra, så jag ansökte direkt till ledarskapsutbildningen när jag såg den. Det kändes verkligen som helt rätt väg för mig, berättar hon när vi träffar henne på hennes arbetsplats, Folktandvården Bergsjön, i Göteborg.
Nu är föräldraledigheten över och hon utstrålar verkligen glädje kring sitt jobb, sina arbetsuppgifter och kollegor. Drömmen är att bli klinikchef.
– Intresset för just ledarskap har jag haft sen jag var liten. Jag har alltid tagit en ledarroll, bland vänner och i skolan, och nu även på jobbet genom att ansvara för vissa delar av verksamheten.
Som nybliven förälder har Zahraa funderat ännu mer på ledarrollen.
– Nu när jag blivit mamma så har rollen växt ännu mer. Vilken ledare för mitt barn ska jag vara? Jag vill vara en bra förebild, att min dotter ska vara stolt över mig.
För Zahraa har det varit viktigt att hon och hennes man delar föräldraskapet.
– Och det går bra! Som kvinna behöver man våga släppa ”rodden” lite. Man kan vara både mamma, kvinna, chef, utan att man är en sämre mamma för det, säger hon.
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning riktar sig till kvinnor mellan 20 och 30 år som har direkt eller indirekt migrationsbakgrund. Zahraa kom till Sverige från Irak 2002.
– Nu känns det som att jag har rötter både i Irak och Sverige och jag är stolt över att jag har två nationaliteter.
Zahraa flyttade till Göteborg 2016 för att plugga, och det var så hon hamnade i Bergsjön. Nu jobbar hon i Bergsjön, men bor i en annan del av Göteborg.
– Folk är hjälpsamma här, de är positiva och glada. Det finns mycket värme. Folk hälsar. Många har lite svårt med svenskan, men de försöker, säger Zahraa.
Alla deltagare i ledarskapsutbildningen driver ett individuellt projekt. Ett krav på projektet är att det ska genomföras i ett område som klassas som ”utsatt” av polisen, vilket Bergsjön gör. Tanken är att de individuella projekten ska bidra till en positiv utveckling i områden som har problem med segregation, kriminalitet och otrygghet.
Zahraa tycker det är synd att Bergsjön har så dåligt rykte.
– Det finns så mycket potential här, men området har liksom inte haft möjlighet att blomma, det har inte varit ett så prioriterat ställe, så vissa har kanske gett upp. Men jag har aldrig känt mig otrygg här. Och kanske känns det som att det börjar bli lite bättre. Jag ser i alla fall på barnen som kommer till kliniken att de har allt mindre karies, säger hon hoppfullt.
Och det är just tandhälsa Zahraa fokuserar på i sitt individuella projekt.
– Bergsjöbor, vuxna och barn, har sämre munhälsa jämfört med rikare områden i Göteborg. Det försämrar livskvaliteten hos de som drabbas, med tandvärk, dyrare akuta tandvårdsutgifter och tandvårdsrädsla, förklarar hon.
Planen är att genomföra föreläsningar och aktiviteter på enkel svenska som ökar kunskapen om tandhälsa. Framför allt fokuserar hon på att nå mammor, för hon vet att det är de som främst sköter barnens tänder.
– Många som bor i Bergsjön har migrationsbakgrund, och de har inte kunskapen att man ska besöka tandläkaren regelbundet. I hemlandet åker man bara när man har besvär. Så många kommer till oss när det gått alldeles för långt. Ekonomi är en del av problemet, men okunskap är det största problemet.
– Jag visste inte hur jag skulle göra innan jag började utbildningen. Nu har jag fått lära mig hur jag gör en projektplan, hur jag ska nå ut till folk, och jag har en deadline, det gör mig mer målmedveten! Min mentor motiverar mig också, liksom de andra deltagarna i utbildningen, vi peppar varandra, berättar hon.
Zahraa ser fram emot resten av utbildningen, som pågår under ett års tid. Förutom fyra träffar på Kvinna till Kvinnas kontor i Stockholm kommer kursdeltagarna göra två resor tillsammans. Dels till Almedalsveckan, för att se och prova på politisk påverkan, dels till Serbien. Där kommer kursdeltagarna träffa Kvinna till Kvinna lokala partnerorganisationer som kommer dela med sig av sina erfarenheter kring ledarskap, migration och jämställdhet – de tre teman som genomsyrar utbildningen.
– Att utbildningen riktar sig till kvinnor med invandrarbakgrund gör den extra viktig. De är alltid lite i skymundan. Här lyfts vi fram, och det behövs i dagens samhälle. Det är så inspirerande att träffa föreläsare och ta del av andra kvinnors erfarenheter. Och att vi träffas fysiskt är jättebra. Vi blir lite som en familj, säger Zahraa.
Utbildningen i Sverige riktar sig till unga kvinnor med migrationsbakgrund som bor eller verkar i förorter där det finns problem med segregation, kriminalitet och otrygghet. Läs mer om ledarskapsutbildningen »
Isatou Jobe deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning. För henne är det en chans att få inspiration och förebilder inom ledarskap.Läs intervjun med Isatou »
Rekryteringen av deltagare och mentorer till ledarskapsutbildningen 2025 öppnar i slutet av sommaren 2024. Om du vill försäkra dig om att inte missa ansökan, börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Tillsammans vill vi skapa framtidens kvinnliga förändringsaktörer som ska verka för en positiv samhällsutveckling i sina områden. Tack Svenska Postkodlotteriet och alla lottköpare som möjliggör att vi kan rusta unga kvinnor till att bli framtidens ledare!