Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Vi ville vara arga – vi ville inte bli vänner”

Att vara skolterapeut räckte inte. Tillsammans med 14 andra psykologer bestämde sig Mira Vilušić för att erbjuda gratis stöd till våldsutsatta kvinnor efter kriget på Balkan. Nästan 30 år senare driver hon terapicentret Horizonti.

Året var 1993, Mira Vilušić var änka och letade efter mening i livet. Hon ville hitta ett sätt att vara till nytta. Tillsammans med 14 andra psykologer började hon på volontärbasis erbjuda traumabearbetning till utsatta kvinnor.

– Behovet var väldigt stort. Vi började jobba med individer, grupper, unga kvinnor och kvinnor, säger Mira.

I dag leder hon Horizonti, ett terapicenter som startade direkt efter kriget. Där får kvinnor tillgång till psykiskt stöd, och Horizonti håller även workshops kring genusbaserat våld, kvinnors rättigheter och unga kvinnors ledarskap.

Kvinna till Kvinna kom in bilden

År 1994 inleddes samtal mellan Horizonti och Kvinna till Kvinna – ett par år senare var samarbetet igång. Men det var inte enbart glada reaktioner.

Mira berättar hur Kvinna till Kvinna kom på idén att samla både nyinflyttade internflyktingar och kvinnor som bott länge i Tuzla. Tuzla var den stad som då fungerade som administrativt centrum för Federationen Bosnien och Hercegovina. Det var spänningar mellan grupperna, men de hade regelbundna aktiviteter som innebar besök hos varandra.

– I början var jag arg på Kvinna till Kvinna. Jag kände att ”vi vill vara arga, vi vill inte bli vänner”. På ett personligt plan var det smärtsamt och svårt, men efter ett tag började vi enas kring gemensamma frågor, berättar Mira.

Kvinnorättsförsvarare möts

År 2007 ordnade Kvinna till Kvinna ett utbyte, där kvinnorättsförsvarare från Bosnien-Hercegovina fick möjlighet att åka till DR Kongo för att utbyta erfarenheter kring sexuellt våld i konflikt med lokala aktivister där. Mira var en av de som åkte till DR Kongo, där gruppen bland annat träffade Nobelpristagaren Denis Mukwege. Utbytet betydde mycket för Mira.

– Det var det bästa som hänt i mitt liv. Jag kände att det faktiskt var möjligt att arbeta med de här frågorna.

Läs mer om Bosnien-Hercegovina

Psykologiskt stöd – avgörande för överlevare av våld

För många som utsätts för våld i nära relationer är det viktigt att ha tillgång till en trygg plats och psykologiskt stöd. Grozdana Panić arbetar som psykolog på en kvinnorättsorganisation i Bosnien-Hercegovina och erbjuder rådgivning och stöd till överlevare.

7 februari 2024

”En förövare är en förövare, oavsett omständighet”

Ekonomiskt beroende och rädsla för att förlora sina barn: Att lämna sin man efter många år i en våldsam relation var allt annat än enkelt för Milijana Krsmanović. Efter att ha sökt stöd från en lokal kvinnorättsorganisation fann hon styrkan att börja om.

18 december 2023

Att ta sig ur en våldsam relation: ”Du är inte ensam”

Efter två decennier i en våldsam relation förändrades allt för Momirka den dagen hon vaknade på akuten. Med stöd och vägledning från en lokal kvinnorättsorganisation tog hon tillbaka kontrollen över sitt eget liv.

17 november 2023

Står på frontlinjen för våldsutsatta kvinnor i Bosnien-Hercegovina

Triggers, trauma och bearbetning. När Meliha Sendić som ung juriststudent började arbeta på en kvinnorättsorganisation för offer och överlevare av våld förstod hon att hon först behövde acceptera och förstå sina egna upplevelser av våld.

3 november 2023

5 konsekvenser av våld mot kvinnor i krig och konflikt

I krigsdrabbade områden är det vanligt att sexuellt våld och andra former av våld mot kvinnor ökar. Trots att förekomsten av den här typen av våld i krig och konflikt är välkänt finns det konsekvenser av våldet som sällan uppmärksammas. Här listar vi några av dem.

19 juni 2023

Den feministiska kampen efter ett krig

Det har gått 30 år sedan Duška Andrić kände ett kall djupt inom sig. Vrålet av tusentals kvinnors lidande. Det gick bara inte att ignorera. Mitt under brinnande krig i Bosnien-Hercegovina började Duška arbeta för kvinnors rättigheter. Sedan dess har hon varit en feministisk förkämpe.

27 februari 2023

Din gåva är viktig