Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Vi korsade gränsen till fots på natten”

Nasrin flydde från Iran tillsammans med sin bror för drygt fem år sedan. Nu berättar hon om den svåra vägen till Sverige och hur det var att växa upp i Iran som ung, afghansk tjej.

Nasrin är en av deltagarna i Gemaket. I framtiden vill hon bland annat driva en blomsterbutik som är kombinerad med ett bibliotek. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall.
Nasrin är en av deltagarna i Gemaket. I framtiden vill hon bland annat driva en blomsterbutik som är kombinerad med ett bibliotek. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall.

Kvinna till Kvinnas projekt Gemaket har under flera års tid varit en trygg mötesplats för nyanlända tjejer där de kunnat prata om jämställdhet. En av deltagarna är Nasrin. För drygt fem år sedan flydde hon från Iran tillsammans med sin bror, där de båda levde som papperslösa. Det var för farligt för dem att vara kvar i landet.

Med hjälp av en smugglare tog sig syskonen till Turkiet – de fick korsa gränsen till fots på natten för att inte bli upptäckta. Flykten fortsatte med olika bilar och till slut var de framme i Istanbul. Där blev de flyttade mellan olika lägenheter och smugglarna tog deras pengar. Planen var att Nasrin och hennes bror skulle smugglas vidare på ett lastbilsflak, men det tog flera försök innan det faktiskt gick.

– När polisen till slut öppnade lastbilen så var vi i Bulgarien! De tog oss till ett förvar och tog alla våra saker. Vi fick inte gå ut, berättar Nasrin.

Hon fortsätter:
– Så småningom kom vi till Österrike och hamnade i ett stort flyktingläger där det var kaos. Jag och min bror rymde därifrån och tog tåget till Sverige för att kunna möta upp vår mamma.

Utbildning är allt

Många av deltagarna i Gemaket berättar om sina drömmar och hur viktigt det är med utbildning för dem. Nasrin har till exempel sökt till olika universitetsutbildningar och har stora planer för framtiden.

– Om 10 år är jag legitimerad psykolog specialiserad på barn. Jag vill också bygga skolor i andra länder där det behövs. Utbildning är allt och det ska vara gratis för alla.

Om hon hade varit kvar i Iran hade hennes förutsättningar varit väldigt annorlunda. Hon berättar att det väldigt dyrt att utbilda sig i Iran, vilket begränsar om och vad man kan studera. Som ung afghansk tjej finns det dessutom inte mycket man kan göra utan att ha familjens tillåtelse. Nasrin avslutar med att ge ett råd till andra som kommer till Sverige:

– Bli självständig, lär dig svenska och utbilda dig, så kommer allt att ordna sig.

 

Stötta Kvinna till Kvinnas arbete

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld mot kvinnor och se till att kvinnor som utsatts för våld får hjälp.

Ge en gåva

Vad är Gemaket?

Gemaket startades 2017 och var en trygg mötesplats för nyanlända och etablerade tjejer mellan 15 och 25 år. Under sina träffar har deltagarna lärt sig mer om bland annat jämställdhet, mänskliga rättigheter och diskriminering. Gemaket genomfördes tillsammans med studieförbundet Sensus med finansiering från Allmänna Arvsfonden.

Manifestet

Under Gemakets gång märkte Kvinna till Kvinna att de unga tjejernas röster inte hördes i samhällsdebatten, då föddes idén med Manifestet. I Manifestet har Kvinna till Kvinna och deltagarnas samlat krav på makthavare om vilka förändringar de vill se inom sakpolitiska områden som påverkar deras vardag. Till exempel kräver de ett aktivt jämställdhetsarbete, att skolan anpassas till elevernas behov och att kvinnors trygghet i offentliga rum ska stärkas. Klicka här för att läsa Manifestet.