Kvinna till Kvinna har i ett kvarts sekel arbetat för att kvinnor ska få makten över sina egna liv och slippa våld och utsatthet. För precis 25 år sedan, den 18 april 1993 skrev en grupp kvinnor ett upprop på DN debatt för att protestera mot de avskyvärda och systematiska våldtäkter som drabbade kvinnor under krigen på Balkan under 90-talet.
Gensvaret blev enormt. Tiotusentals kvinnor över hela Sverige engagerade sig för att vara andra kvinnors räddning från våld och diskriminering. Sedan dess har Kvinna till Kvinna vuxit från ett spontant initiativ till en global organisation med 100 anställda och verksamhet i 20 länder.
– Våldtäkt i krig är sedan 2008 erkänt som ett internationellt krigsbrott. Det är ett stort framsteg, säger Kvinna till Kvinnas tillförordnade generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.
Fortfarande sker dock svåra övergrepp på kvinnor i konfliktländer som Burma, Irak och Sydsudan. Kvinnor världen över drabbas av våld även i vardagen. En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid, och varannan kvinna som dödas faller offer för partner eller familjevåld.
– Kvinnor ska inte utsättas för våld för att de är just kvinnor. Det finns tyvärr mycket kvar för oss att göra, säger Petra Tötterman Andorff.
Kvinna till Kvinnas rapport från tidigare i år visar också att den globala trenden av minskande demokrati och yttrandefrihet slår extra hårt mot just de kvinnor som kräver sina rättigheter.
– Så länge kvinnor inte kan känna sig säkra i sina egna hem, på sina arbetsplatser eller på gatan, så kommer vi att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter världen över, säger Petra Tötterman Andorff.
Världen över utsätts kvinnor för våld just för att de är kvinnor. Vi jobbar varje dag för att våldet ska upphöra och för att de som drabbas ska få stöd och möjlighet att ta makten över sitt eget liv.
Din gåva kan vara en annan kvinnas räddning. Swisha 25 kr till 90 18 003 – så är du med och skapar förändring.
Här kan du följa vårt arbete, och se en del av allt som hänt de senaste 25 åren. »