Metoo har vänt upp och ner på Sverige de senaste månaderna. Men vilken betydelse har hashtaggen, som växt till en hel rörelse, haft i övriga världen? Vi har pratat med Nita Zogiani, som är projektledare på vår partnerorganisation Kosovar Gender Studies Center, om hur Metoo har påverkat debatten i Kosovo.
Hur ser #metoo-rörelsen ut i Kosovo? Är det på allas läppar?
– Sociala och traditionella normer medför att sexuella trakasserier aldrig varit ett stort samtalsämne här, oavsett hur många aktivister som försöker lyfta ämnet i den allmänna debatten. Det har hittills ansetts tabu. Men den globala rörelsen #metoo har öppnat en dörr även i Kosovo för att tala om detta.
Är det någon speciell grupp av kvinnor som har engagerat sig i #metoo i Kosovo?
– Engagemanget har varit ganska brett, men mest studenter, intellektuella, feminister och journalister.
Är det riskfyllt att tala om sexuella trakasserier och #metoo?
– Nej, det är inte farligt att stödja #metoo, men det finns en tvekan inför att prata offentligt om detta. Det har dock varit en hel del debatt i media.
Har #metoo betytt mer för vissa kvinnor i landet?
– Rörelsen har varit viktig för alla kvinnor här. Framför allt att vi stödjer varandra i detta och känslan av solidaritet kvinnor emellan.
Hur viktig har #metoo blivit för kvinnorörelsen?
– Vår organisation Kosovar Gender Studies Center har i flera år försökt få de styrande att ta fram en handlingsplan mot sexuella trakasserier. Tack vare #metoo har kvinnorörelsen nu gått samman för att gemensamt kräva att sexuella trakasserier ska ses som ett brott i Kosovo. Vi har redan fått positiv respons från regeringshåll vilket är glädjande.
Hur har makthavarna i landet reagerat?
– Utåt sett har de inte reagerat alls. Men vi har fått positiva signaler från regeringen och premiärministern kring våra förslag om sexualbrott. Kriminaliseringsfrågan ska in i den nationella handlingsplanen. Det betyder att politikerna har lyssnat ändå.
I Sverige beskrivs Metoo-rörelsen som en revolution. Men hur stort genomslag har #metoo haft i andra länder? Vi har pratat med kvinnorättsförsvararen Ninette Umurerwa om vad metoo-rörelsen betytt för kvinnor i Rwanda och om vad som behöver göras.
16 januari 2018
Metoo-rörelsen har startat en revolution i Sverige. Men vad betyder det för kvinnors rättigheter i världen och vad blir nästa steg? Vi har frågat våra goodwill-ambassadörer Linnéa Claeson, Alexandra Pascalidou och Fanna Ndow Norrby om hur de ser på #metoo kopplat till kvinnors rättigheter i världen och framöver.
29 november 2017